Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yhteiskunta vajoaa kaaokseen Linnasta linnaan -romaanissa

Juutalaisvastaisesta Louis-Ferdinand Célinesta tuli sodan jälkeen hylkiö.

Romaani

Louis-Ferdinand Céline: Linnasta linnaan (D'un château l’autre). Suom. Ville Keynäs. Siltala. 390 s.

Toden ja kuvitteellisen ero voi olla yksi kirjain.

Kun Louis-Ferdinand Céline, tai siis hänen Linnasta linnaan -romaaninsa minäkertoja, muistelee ranskalaisten kollaboratöörien kanssa viettämiään kuukausia historiallisessa saksalaisessa linnassa, hän käyttää Sigmaringenin kaupungista nimeä Siegmaringen. Se ei ole kirjoitus­virhe.

Voitosta, Sieg, Saksassa puhuttiin sodan loppuun asti – päinvastaisia puheita ei suvaittukaan.

Célinen käyttämänä sana on sarkastinen haistatus valheelle, jonka nimissä Ranskasta paenneet ministerit, kirjailijat ja toimittajat perheineen sekä itse päämies marsalkka Pétain ylläpitivät nimellistä Vichyn hallitusta pienessä enklaavissaan.

”Puoliksi karanteeni, puoliksi operetti”, Céline kuvaa Siegmaringenin ranskalaista yhteisöä. Saksalaiset olivat keksineet tarpeettomaksi käyneelle nukkehallitukselle olemassaolon tavan, ”joka ei ollut ehdottoman fiktiivinen eikä myöskään ehdottoman todellinen”.

Sellainen on myös Linnasta linnaan. Ensimmäiset toistasataa sivua kertoja antaa ymmärtää ihan kohta pääsevänsä asiaan, siihen otsikon mukaiseen linnaan. ”Onpas tämä hajanaista kerrontaa”, kirjoittaja on pahoittelevinaan. Ja taas mennään.

Ja se meno on hengästynyttä, vihaista, rytmikästä monologia. Tämän päivän käsittein: räppiä. Sen virtuoosisesta suomenkielisestä asusta vastaa Ville Keynäs.

Hämmentynyt lukija tajuaakin seuraavansa romaanin hankalaa kirjoitusprosessia syksyllä 1956, Unkarin kapinan ja Suezin kriisin aikaan. On niin paljon informaatiota, niin paljon muistoja, niin paljon hampaankolossa.

Pariisin esikaupunkihuvilassaan naapureitaan kartteleva kirjailija ja lääkäri rähisee ja uhriutuu, muistelee kokemaansa vainoa ja mielipahaa, miettii mistä saisi rahat kaasulaskuun, kun ei kehtaa pyytää palkkiota harvoilta potilailtaan, ja keksii myrkyllisiä solvauksia kustantajastaan, joka silkkaa ahneuttaan painostaa kirjoittamaan ja ”taas naurattamaan” lukijoita.

Potilaskäynniltä palatessaan kertoja näkee hallusinaation: lapsuutensa jokilaivan, johon vael­taa kummaa väkeä ryysyineen. He ovat tuttuja ihmisiä Siegmaringenin ajoilta, ja jotkut pyytävät kertojaa mukaansa tälle kuoleman lautalle, jonka lautturi mäiskii airollaan kalloja murskaksi.

Harhanäky ennakoi malariakohtausta, jonka aikana muistot alkavat purkautua romaaniksi ja näyttämö vaihtuu.

Syksyllä 1944 Sieg haisee kurjalta juuresliemeltä, pakolaisten täyttämän hotellin tulvivilta vessoilta, nälältä, taudeilta ja palavilta kaupungeilta. Pommitus­laivueet jyrisevät matalalta Siegmaringenin yli, mutta jättävät linnan rauhaan.

Sen asukkaille on varattu toisenlainen kuolema. Ilman karmivia huhujakin ymmärretään, että edessä on maanpetturin kohtalo.

Céline yritti järjestää matkustuslupaa vähän turvallisempaan Tanskaan. Sinne hän pääsikin vaimonsa Lucetten ja kissansa Bébertin kanssa, mutta vasta huhtikuussa 1945. Tanska tarjosi kirjailijalle kylmän vastaanoton ja valtion täysihoidon, linnassa tietenkin.

Céline kirjoitti jo ennen sotaa räikeän juutalaisvastaisia tekstejä, jotka leimasivat hänet loppu­iäkseen natsien myötäilijäksi. Hän maksoi lopulta kovan hinnan kirjoituksistaan. Helpommalla selvisivät monet juutalaisia tuhoamisleireille toimittaneet virkamiehet, jotka saivat jatkaa uraansa sodanjälkeisessä Ranskassa.

Kirjallisuus syntyy viattomana – oli kirjoittaja kuinka syntinen tahansa – kunnes lukija sen muuksi todistaa. Näin todistan: Linnasta linnaan ei aiheuta myötähäpeää, sitä ei ole kirjoitettu kännissä ja läpällä, vaan päinvastoin häkellyttävän varman taiteellisen näkemyksen ohjaamana.

Linnasta linnaan on kuin ­äärimmäisen pessimistinen jälkisana länsimaiden perikadon ennustuksille. Se todistaa kahdella aikatasollaan yhden ”eurooppalaisen” yhteiskuntamallin vajoamista hävitykseen, nöyryytykseen ja kaaokseen – ja korvautumista amerikkalaismallisella kulutusyhteiskunnalla, jonka legitimiteetti nojasi kylmän sodan uhkakuviin.

Uhriutuminen ajaa Célinen melkein naurattamaan ylei­söään.

Ensimmäisen kerran nauroin, kun kertojan Pariisin asunnosta kattiloita ryöstänyt täti paljastuttuaan sekoaa, juoksee halki kaupungin syyttäen sukulaistaan ­äidinmurhasta ja tuupertuu lopulta Hallien purjokasaan. Jostain syystä juuri purjot tekevät kohtauksesta vertauskuvallisen.

Romaanin loppupuolella kuvattu groteski junamatka paljastaa murtuman Célinen äreässä pessimismissä. Ei jää epäselväksi, kenen puolella hänen myötätuntonsa on.

”Linnan” valtuuskunta on käynyt Pohjois-Saksassa hautaamassa yhtä ministereistään. Sen käytössä on keisari Wilhelm II:n Persian šaahille rakennuttama lämmittämätön edustusjuna. Paluumatkalla junaan ahtautuu idästä evakuoituja lapsia.

Palelevat lapset repivät itämaisiin mattoihin kääriytyneiltä ministereiltä peitteet ja lopulta housutkin. Uuden sukupolven pitelemätön elinvoima on tehnyt vanhan turmeltuneen maailman tarpeettomaksi ja naurettavaksi.

Riisutut ministerit marssivat karvaiset sääret vilkkuen asemalta kohti linnaa, kovia kokenutta Ranskan lippua raahaten. Lapset ovat viimein nukahtaneet ja jatkavat turvaan tuholta säästyneeseen Konstanziin, ainakin haluamme uskoa niin.

Kuka?

Louis-Ferdinand Céline


 Syntyi 1894 (alkuperäiseltä sukunimeltään Destouches). Asui suurimman osan elämäänsä Pariisissa ja sen esikaupungeissa.

 Haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. Valmistui lääkäriksi 1924 ja toimi muun muassa köyhien lääkärinä Pariisissa.

 Esikoisromaani Niin kauas kuin yötä riittää, 1932. (suom. 1966 ja 2012). Toinen romaani Kuolema luotolla, 1936 (suom. 1998). Célinen omintakeisen tyylin sanottiin rikkoneen Ranskan kirjallisuuden kaunopuheisuuden perinteen.

 Syytettiin sodan jälkeen yhteyksistä miehittäjiin. Joutui Tanskassa tutkintavankeuteen. Palasi armahduksen jälkeen Ranskaan 1951.

 Asettui asumaan Meudoniin, jatkoi lääkärin työtään ja alkoi kirjoittaa ns. saksalaista trilogiaa (Linnasta linnaan, Nord, Rigodon). Sai viimeisen osan valmiiksi 30.6.1961 ja kuoli seuraavana päivänä aivoinfarktiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  8. 8

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  9. 9

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  10. 10

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää