Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yhteiskunta vajoaa kaaokseen Linnasta linnaan -romaanissa

Juutalaisvastaisesta Louis-Ferdinand Célinesta tuli sodan jälkeen hylkiö.

Romaani

Louis-Ferdinand Céline: Linnasta linnaan (D'un château l’autre). Suom. Ville Keynäs. Siltala. 390 s.

Toden ja kuvitteellisen ero voi olla yksi kirjain.

Kun Louis-Ferdinand Céline, tai siis hänen Linnasta linnaan -romaaninsa minäkertoja, muistelee ranskalaisten kollaboratöörien kanssa viettämiään kuukausia historiallisessa saksalaisessa linnassa, hän käyttää Sigmaringenin kaupungista nimeä Siegmaringen. Se ei ole kirjoitus­virhe.

Voitosta, Sieg, Saksassa puhuttiin sodan loppuun asti – päinvastaisia puheita ei suvaittukaan.

Célinen käyttämänä sana on sarkastinen haistatus valheelle, jonka nimissä Ranskasta paenneet ministerit, kirjailijat ja toimittajat perheineen sekä itse päämies marsalkka Pétain ylläpitivät nimellistä Vichyn hallitusta pienessä enklaavissaan.

”Puoliksi karanteeni, puoliksi operetti”, Céline kuvaa Siegmaringenin ranskalaista yhteisöä. Saksalaiset olivat keksineet tarpeettomaksi käyneelle nukkehallitukselle olemassaolon tavan, ”joka ei ollut ehdottoman fiktiivinen eikä myöskään ehdottoman todellinen”.

Sellainen on myös Linnasta linnaan. Ensimmäiset toistasataa sivua kertoja antaa ymmärtää ihan kohta pääsevänsä asiaan, siihen otsikon mukaiseen linnaan. ”Onpas tämä hajanaista kerrontaa”, kirjoittaja on pahoittelevinaan. Ja taas mennään.

Ja se meno on hengästynyttä, vihaista, rytmikästä monologia. Tämän päivän käsittein: räppiä. Sen virtuoosisesta suomenkielisestä asusta vastaa Ville Keynäs.

Hämmentynyt lukija tajuaakin seuraavansa romaanin hankalaa kirjoitusprosessia syksyllä 1956, Unkarin kapinan ja Suezin kriisin aikaan. On niin paljon informaatiota, niin paljon muistoja, niin paljon hampaankolossa.

Pariisin esikaupunkihuvilassaan naapureitaan kartteleva kirjailija ja lääkäri rähisee ja uhriutuu, muistelee kokemaansa vainoa ja mielipahaa, miettii mistä saisi rahat kaasulaskuun, kun ei kehtaa pyytää palkkiota harvoilta potilailtaan, ja keksii myrkyllisiä solvauksia kustantajastaan, joka silkkaa ahneuttaan painostaa kirjoittamaan ja ”taas naurattamaan” lukijoita.

Potilaskäynniltä palatessaan kertoja näkee hallusinaation: lapsuutensa jokilaivan, johon vael­taa kummaa väkeä ryysyineen. He ovat tuttuja ihmisiä Siegmaringenin ajoilta, ja jotkut pyytävät kertojaa mukaansa tälle kuoleman lautalle, jonka lautturi mäiskii airollaan kalloja murskaksi.

Harhanäky ennakoi malariakohtausta, jonka aikana muistot alkavat purkautua romaaniksi ja näyttämö vaihtuu.

Syksyllä 1944 Sieg haisee kurjalta juuresliemeltä, pakolaisten täyttämän hotellin tulvivilta vessoilta, nälältä, taudeilta ja palavilta kaupungeilta. Pommitus­laivueet jyrisevät matalalta Siegmaringenin yli, mutta jättävät linnan rauhaan.

Sen asukkaille on varattu toisenlainen kuolema. Ilman karmivia huhujakin ymmärretään, että edessä on maanpetturin kohtalo.

Céline yritti järjestää matkustuslupaa vähän turvallisempaan Tanskaan. Sinne hän pääsikin vaimonsa Lucetten ja kissansa Bébertin kanssa, mutta vasta huhtikuussa 1945. Tanska tarjosi kirjailijalle kylmän vastaanoton ja valtion täysihoidon, linnassa tietenkin.

Céline kirjoitti jo ennen sotaa räikeän juutalaisvastaisia tekstejä, jotka leimasivat hänet loppu­iäkseen natsien myötäilijäksi. Hän maksoi lopulta kovan hinnan kirjoituksistaan. Helpommalla selvisivät monet juutalaisia tuhoamisleireille toimittaneet virkamiehet, jotka saivat jatkaa uraansa sodanjälkeisessä Ranskassa.

Kirjallisuus syntyy viattomana – oli kirjoittaja kuinka syntinen tahansa – kunnes lukija sen muuksi todistaa. Näin todistan: Linnasta linnaan ei aiheuta myötähäpeää, sitä ei ole kirjoitettu kännissä ja läpällä, vaan päinvastoin häkellyttävän varman taiteellisen näkemyksen ohjaamana.

Linnasta linnaan on kuin ­äärimmäisen pessimistinen jälkisana länsimaiden perikadon ennustuksille. Se todistaa kahdella aikatasollaan yhden ”eurooppalaisen” yhteiskuntamallin vajoamista hävitykseen, nöyryytykseen ja kaaokseen – ja korvautumista amerikkalaismallisella kulutusyhteiskunnalla, jonka legitimiteetti nojasi kylmän sodan uhkakuviin.

Uhriutuminen ajaa Célinen melkein naurattamaan ylei­söään.

Ensimmäisen kerran nauroin, kun kertojan Pariisin asunnosta kattiloita ryöstänyt täti paljastuttuaan sekoaa, juoksee halki kaupungin syyttäen sukulaistaan ­äidinmurhasta ja tuupertuu lopulta Hallien purjokasaan. Jostain syystä juuri purjot tekevät kohtauksesta vertauskuvallisen.

Romaanin loppupuolella kuvattu groteski junamatka paljastaa murtuman Célinen äreässä pessimismissä. Ei jää epäselväksi, kenen puolella hänen myötätuntonsa on.

”Linnan” valtuuskunta on käynyt Pohjois-Saksassa hautaamassa yhtä ministereistään. Sen käytössä on keisari Wilhelm II:n Persian šaahille rakennuttama lämmittämätön edustusjuna. Paluumatkalla junaan ahtautuu idästä evakuoituja lapsia.

Palelevat lapset repivät itämaisiin mattoihin kääriytyneiltä ministereiltä peitteet ja lopulta housutkin. Uuden sukupolven pitelemätön elinvoima on tehnyt vanhan turmeltuneen maailman tarpeettomaksi ja naurettavaksi.

Riisutut ministerit marssivat karvaiset sääret vilkkuen asemalta kohti linnaa, kovia kokenutta Ranskan lippua raahaten. Lapset ovat viimein nukahtaneet ja jatkavat turvaan tuholta säästyneeseen Konstanziin, ainakin haluamme uskoa niin.

Kuka?

Louis-Ferdinand Céline


 Syntyi 1894 (alkuperäiseltä sukunimeltään Destouches). Asui suurimman osan elämäänsä Pariisissa ja sen esikaupungeissa.

 Haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. Valmistui lääkäriksi 1924 ja toimi muun muassa köyhien lääkärinä Pariisissa.

 Esikoisromaani Niin kauas kuin yötä riittää, 1932. (suom. 1966 ja 2012). Toinen romaani Kuolema luotolla, 1936 (suom. 1998). Célinen omintakeisen tyylin sanottiin rikkoneen Ranskan kirjallisuuden kaunopuheisuuden perinteen.

 Syytettiin sodan jälkeen yhteyksistä miehittäjiin. Joutui Tanskassa tutkintavankeuteen. Palasi armahduksen jälkeen Ranskaan 1951.

 Asettui asumaan Meudoniin, jatkoi lääkärin työtään ja alkoi kirjoittaa ns. saksalaista trilogiaa ( Linnasta linnaan, Nord, Rigodon). Sai viimeisen osan valmiiksi 30.6.1961 ja kuoli seuraavana päivänä aivoinfarktiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä puukotettu kahta ihmistä – kaksi epäiltyä otettu kiinni

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  5. 5

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  8. 8

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää