Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yhteiskunta vajoaa kaaokseen Linnasta linnaan -romaanissa

Juutalaisvastaisesta Louis-Ferdinand Célinesta tuli sodan jälkeen hylkiö.

Romaani

Louis-Ferdinand Céline: Linnasta linnaan (D'un château l’autre). Suom. Ville Keynäs. Siltala. 390 s.

Toden ja kuvitteellisen ero voi olla yksi kirjain.

Kun Louis-Ferdinand Céline, tai siis hänen Linnasta linnaan -romaaninsa minäkertoja, muistelee ranskalaisten kollaboratöörien kanssa viettämiään kuukausia historiallisessa saksalaisessa linnassa, hän käyttää Sigmaringenin kaupungista nimeä Siegmaringen. Se ei ole kirjoitus­virhe.

Voitosta, Sieg, Saksassa puhuttiin sodan loppuun asti – päinvastaisia puheita ei suvaittukaan.

Célinen käyttämänä sana on sarkastinen haistatus valheelle, jonka nimissä Ranskasta paenneet ministerit, kirjailijat ja toimittajat perheineen sekä itse päämies marsalkka Pétain ylläpitivät nimellistä Vichyn hallitusta pienessä enklaavissaan.

”Puoliksi karanteeni, puoliksi operetti”, Céline kuvaa Siegmaringenin ranskalaista yhteisöä. Saksalaiset olivat keksineet tarpeettomaksi käyneelle nukkehallitukselle olemassaolon tavan, ”joka ei ollut ehdottoman fiktiivinen eikä myöskään ehdottoman todellinen”.

Sellainen on myös Linnasta linnaan. Ensimmäiset toistasataa sivua kertoja antaa ymmärtää ihan kohta pääsevänsä asiaan, siihen otsikon mukaiseen linnaan. ”Onpas tämä hajanaista kerrontaa”, kirjoittaja on pahoittelevinaan. Ja taas mennään.

Ja se meno on hengästynyttä, vihaista, rytmikästä monologia. Tämän päivän käsittein: räppiä. Sen virtuoosisesta suomenkielisestä asusta vastaa Ville Keynäs.

Hämmentynyt lukija tajuaakin seuraavansa romaanin hankalaa kirjoitusprosessia syksyllä 1956, Unkarin kapinan ja Suezin kriisin aikaan. On niin paljon informaatiota, niin paljon muistoja, niin paljon hampaankolossa.

Pariisin esikaupunkihuvilassaan naapureitaan kartteleva kirjailija ja lääkäri rähisee ja uhriutuu, muistelee kokemaansa vainoa ja mielipahaa, miettii mistä saisi rahat kaasulaskuun, kun ei kehtaa pyytää palkkiota harvoilta potilailtaan, ja keksii myrkyllisiä solvauksia kustantajastaan, joka silkkaa ahneuttaan painostaa kirjoittamaan ja ”taas naurattamaan” lukijoita.

Potilaskäynniltä palatessaan kertoja näkee hallusinaation: lapsuutensa jokilaivan, johon vael­taa kummaa väkeä ryysyineen. He ovat tuttuja ihmisiä Siegmaringenin ajoilta, ja jotkut pyytävät kertojaa mukaansa tälle kuoleman lautalle, jonka lautturi mäiskii airollaan kalloja murskaksi.

Harhanäky ennakoi malariakohtausta, jonka aikana muistot alkavat purkautua romaaniksi ja näyttämö vaihtuu.

Syksyllä 1944 Sieg haisee kurjalta juuresliemeltä, pakolaisten täyttämän hotellin tulvivilta vessoilta, nälältä, taudeilta ja palavilta kaupungeilta. Pommitus­laivueet jyrisevät matalalta Siegmaringenin yli, mutta jättävät linnan rauhaan.

Sen asukkaille on varattu toisenlainen kuolema. Ilman karmivia huhujakin ymmärretään, että edessä on maanpetturin kohtalo.

Céline yritti järjestää matkustuslupaa vähän turvallisempaan Tanskaan. Sinne hän pääsikin vaimonsa Lucetten ja kissansa Bébertin kanssa, mutta vasta huhtikuussa 1945. Tanska tarjosi kirjailijalle kylmän vastaanoton ja valtion täysihoidon, linnassa tietenkin.

Céline kirjoitti jo ennen sotaa räikeän juutalaisvastaisia tekstejä, jotka leimasivat hänet loppu­iäkseen natsien myötäilijäksi. Hän maksoi lopulta kovan hinnan kirjoituksistaan. Helpommalla selvisivät monet juutalaisia tuhoamisleireille toimittaneet virkamiehet, jotka saivat jatkaa uraansa sodanjälkeisessä Ranskassa.

Kirjallisuus syntyy viattomana – oli kirjoittaja kuinka syntinen tahansa – kunnes lukija sen muuksi todistaa. Näin todistan: Linnasta linnaan ei aiheuta myötähäpeää, sitä ei ole kirjoitettu kännissä ja läpällä, vaan päinvastoin häkellyttävän varman taiteellisen näkemyksen ohjaamana.

Linnasta linnaan on kuin ­äärimmäisen pessimistinen jälkisana länsimaiden perikadon ennustuksille. Se todistaa kahdella aikatasollaan yhden ”eurooppalaisen” yhteiskuntamallin vajoamista hävitykseen, nöyryytykseen ja kaaokseen – ja korvautumista amerikkalaismallisella kulutusyhteiskunnalla, jonka legitimiteetti nojasi kylmän sodan uhkakuviin.

Uhriutuminen ajaa Célinen melkein naurattamaan ylei­söään.

Ensimmäisen kerran nauroin, kun kertojan Pariisin asunnosta kattiloita ryöstänyt täti paljastuttuaan sekoaa, juoksee halki kaupungin syyttäen sukulaistaan ­äidinmurhasta ja tuupertuu lopulta Hallien purjokasaan. Jostain syystä juuri purjot tekevät kohtauksesta vertauskuvallisen.

Romaanin loppupuolella kuvattu groteski junamatka paljastaa murtuman Célinen äreässä pessimismissä. Ei jää epäselväksi, kenen puolella hänen myötätuntonsa on.

”Linnan” valtuuskunta on käynyt Pohjois-Saksassa hautaamassa yhtä ministereistään. Sen käytössä on keisari Wilhelm II:n Persian šaahille rakennuttama lämmittämätön edustusjuna. Paluumatkalla junaan ahtautuu idästä evakuoituja lapsia.

Palelevat lapset repivät itämaisiin mattoihin kääriytyneiltä ministereiltä peitteet ja lopulta housutkin. Uuden sukupolven pitelemätön elinvoima on tehnyt vanhan turmeltuneen maailman tarpeettomaksi ja naurettavaksi.

Riisutut ministerit marssivat karvaiset sääret vilkkuen asemalta kohti linnaa, kovia kokenutta Ranskan lippua raahaten. Lapset ovat viimein nukahtaneet ja jatkavat turvaan tuholta säästyneeseen Konstanziin, ainakin haluamme uskoa niin.

Kuka?

Louis-Ferdinand Céline


 Syntyi 1894 (alkuperäiseltä sukunimeltään Destouches). Asui suurimman osan elämäänsä Pariisissa ja sen esikaupungeissa.

 Haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. Valmistui lääkäriksi 1924 ja toimi muun muassa köyhien lääkärinä Pariisissa.

 Esikoisromaani Niin kauas kuin yötä riittää, 1932. (suom. 1966 ja 2012). Toinen romaani Kuolema luotolla, 1936 (suom. 1998). Célinen omintakeisen tyylin sanottiin rikkoneen Ranskan kirjallisuuden kaunopuheisuuden perinteen.

 Syytettiin sodan jälkeen yhteyksistä miehittäjiin. Joutui Tanskassa tutkintavankeuteen. Palasi armahduksen jälkeen Ranskaan 1951.

 Asettui asumaan Meudoniin, jatkoi lääkärin työtään ja alkoi kirjoittaa ns. saksalaista trilogiaa ( Linnasta linnaan, Nord, Rigodon). Sai viimeisen osan valmiiksi 30.6.1961 ja kuoli seuraavana päivänä aivoinfarktiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  5. 5

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  6. 6

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

  9. 9

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
  3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
  5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
  6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
  7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
  8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
  9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
  11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
  12. Näytä lisää