Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Miehen ryhti -uutuusromaaniin on kerätty kaikki koulumaailman kliseet

Petri Vartiainen ei saa toisessa romaanissaan aikaan asiallista koulukeskustelua.

Romaani

Petri Vartiainen: Miehen ryhti. Otava. 254 s.

Kuusamolainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Petri Vartiainen (s. 1977) vie toisessa romaanissaan Miehen ryhti lukijan elämysmatkalle suomalaiseen peruskouluun.

Romaanin kansipaperissa koreilevat teroitetut kynät. Muutama niistä on katkaistu väkivaltaisesti. Koulu tasapäistää ja koulu tappaa.

Kansien välissä esitetään kaikki koulumaailman kliseet haistattelevista oppilaista leipääntyneisiin opettajiin. Pilkan kohteena ovat peruskoulun opetussuunnitelman perusteet ja valtakunnan tasolla mitoitettu digiloikka.

Minäkertojana on yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Ari, joka haluaisi uudistaa opetustaan. Kuolleiden runoilijoiden seuran kirjallisuuden opettajan karismaa hänessä ei ole, mutta hän keksii, että luokkahuone kahlitsee ja että oppimista tapahtuu muuallakin kuin koulussa.

Työt kulkeutuvat kotiin, ja nuorten ongelmat vievät opettajalta yöunet. Vaimo puolestaan valittaa, että miestä kiinnostavat enemmän vieraat lapset kuin omat.

Opettajainhuone osoittautuu – yllätys, yllätys – varsinaiseksi kauhukabinetiksi. Sohva­ryhmän irvileukojen ihannekoulu on jäänyt menneeseen maailmaan. Mutta vielä idioottimaisempina Vartiainen esittelee tulevaisuuden koulun tohottajat, konsulttijargonin omaksuneet rehtorit.

Vartiainen osoittaa, miten nämä kaksi ääripäätä muistuttavat kovasti toisiaan. Onneksi väliin jäävät monessa eri yhteydessä maailman parhaiksi arvioidut suomalaiset opettajat. Näitä kympin tätejä on kuitenkin vaikeampi kuvata kuin leukailevia eläkkeenodottajia tai historiattomia tulevaisuuteen tuijottajia.

Koulumaailman myllerrysten kurmottajaksi Vartiaisen romaanista ei ole. Sivistys mainitaan ja oppimisestakin puhutaan, mutta vereslihaiset kysymykset sivuutetaan opetussuunnitelman muotisanojen taivastelulla.

Romaanin nimi Miehen ryhti – appiukon, eläkkeellä olevan opettajan, hokema – lienee parodiaa. Siitä huolimatta koulu­arjen yläpuolelle nousevaa tasoa Vartiaisen romaanissa ei ole. Yritykset nousta ruohonjuuritasolta päätyvät nimittäin maha­laskuun. Sääliksi käy Pentti Saarikoskea seuraavassa rinnastuksessa.

”Saarikosken lapsekas usko kommunistiseen maailman­kumoukseen ja rahvaan luokkatiedostamiseen on kuin suoraan kouluvisionääriemme puheista: yhtä toiveikas, yhtä älytön. Liian moni haluaa meidänkin aikanamme elää historiallisen muutoksen aallonharjalla. Arki ei riitä.”

Romaani on harrastelijamainen yhden työpaikan ja yhden perheen arjen kuvaus. Harmi, sillä koulu on yksilöiden sulatusuuni ja siksi tärkeä nykyisyyden toimija ja tulevaisuuden raivaaja. Siellä kasvavat niin äänestäjät kuin päättäjätkin, siellä opetetaan ihmisenä olemista ja maailman lainalaisuuksia.

Yhdeksän vuotta ja noin 180 päivää per lukuvuosi on neljäs osa 16-vuotiaan elämästä. Ei ole ihan sama, mihin aika – ja raha – käytetään.

Siitä huolimatta asiallista koulukeskustelua ei mediassa eikä nähtävästi kirjallisuudessakaan saada aikaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Kirja-arvostelut
 • kirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää