Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Näin Vietnamin sota näkyi ja tuntui – artikkelikokoelma sen kulttuurihistoriasta kärsii liiasta laajuudesta

Kulttuurihistoria maailman ensimmäisestä televisiosodasta olisi kohentunut karsimalla.

Tietokirja

Hanne Koivisto, Kimi Kärki ja Maarit Leskelä-Kärki: Ilmestyskirja. Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. 599 s.

”Hey hey LBJ, how many kids did you kill today?” kaiutettiin suurissa mielenosoituksissa 1960-luvun Yhdysvalloissa. Presidentti Lyndon B. Johnson oli kytkenyt maansa sotavoimat Vietnamiin vuonna 1964.

Sota oli julmaa ja protestointi rankkaa.

Vietnamiin sotkeutumisesta tuli katastrofi Washingtonin eliitille. Mutta inhimillinen katastrofi siitä koitui ennen kaikkea Vietnamin kansalle ja USA:n sotilaille.

Vietnamilaisia sotilaita kuoli arviolta miljoona, jenkkejä yli 58 000 (ynnä 300 000 haavoittui) – ja sota tappoi kaikkiaan noin kaksi miljoonaa siviiliä!

Biologisen sodankäynnin aloitti John F. Kennedy 1962. Kasvimyrkkyjä kylvettiin Vietnamiin kiihtyvästi, 60-luvun lopulla jo 20 miljoonaa litraa vuodessa. Ympäristövauriot ovat yhä arkipäivää.

Suurpanostuksistaan huolimatta suurvalta hävisi sodan. Puuttui se kohottava tehtävä, joka oli motivoinut Yhdysvaltain sotilaita vielä viime maailmansodassa. Hanoin kommunistinen hallinto voitti ja levittyi koko Vietnamiin 1975.Taistelujen repimiin maisemiin astellaan artikkelikokoelmassa Ilmestyskirja – Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa.

Kirja ei pitäydy sota- ja poliittisessa historiassa vaan tarkastelee konfliktia epätavanomaisemmin aspektein. Toimittajiensa mukaan teos havittelee rikkautta ja runsautta yrittämättä olla ”suljettu ja väkisin yhdenmukaiseen tulkintaan päätyvä”.

Enemmän tutkitaan ja tulkitaankin sodan vaikutuksia – voittopuolisesti lännessä, läntisin silmin.

Suomalaisena teoksena Ilmestyskirja kohdistaa katseen usein Suomeen: sodan inspiroimaan solidaarisuuteen ja taiteeseen.

Liisa Lalu erittelee artikkelissaan liikehdintää, joka monille toimi porttina yleispoliittisiin kuvioihin. Cay Sevón valottaa solidaarisuusliikettä sisältäpäin.

Runoissa ja musiikissa elettiin Vietnamin aikaa. Kiintoisinta proosaa Suomessa tuotti Paavo Rintala, jonka kirjojen Vietnamin kurjet (1970) ja Romeo ja Julia häränvuonna (1974) tekoprosesseja Paavo Oinonen availee mallikkaasti. Rintala oli epäohjelmallinen rauhanmies, aito ja varteenotettava sellainen.

Paitsi suurten ikäluokkien merkitsevä sukupolvikokemus, Vietnam oli myös television ensimmäinen kestosota.

Toimittajat Hannu Reime ja Rauli Virtanen palaavat taisteluiden uutisointiin, Reime yleisemmin ja Virtanen yksityisemmin muistikuvin. Amerikkalaista uutisvirtaa kirjassa kauhotaan niin ikään, ja kotirintama painoi sodan vaa’assa raskaasti.

Susan Sontagin aikalaisraporttia Matka Hanoihin (1968, suom. 1969) ruotiva Ritva Hapuli tuo esiin kirjailijan häkeltyneen orpouden paikan päällä, Pohjois-Vietnamissa.

”Helppoa on kaukaa luoda vahvoja käsityksiä, jotka sitten tulevat testatuiksi lähietäisyydeltä”, Hapuli huomioi. ”Myös solidaarisuus on abstraktio, joka syntyy ja elää kauempana.”

Sinänsä sisällökkäässä Ilmestyskirjassa on eräs yllättävä liiallisuus, sivumäärä.

Kun perinpohjaisen johdannon jälkeen vyöryy eteen kolmekymmentäneljä artikkelia, lukijan omaksumiskyky on koetteilla. Editointi ja karsinta ovat osa eleganttien kokoelmajulkaisujen rakennetta. Eikä ole mielekästä, että yksi tutkija osallistuu kuuteen artikkeliin.

Runsaudesta huolimatta Vietnam jää kirjassa ilman kunnon globaalia kontekstia.

1940-luvun lopulta asti, diplomaatti George F. Kennanin kuulun ”Pitkän sähkösanoman” 1946 inspiroimana, Washington alkoi noudattaa kommunismin patoamisen (containment) politiikkaa. Tämän lyhytkin toteaminen antaisi järjettömälle sodalle raamit.

”Voittajat kirjoittavat historian” -hokema ei päde Vietnamin sotaan, sillä lännessä ja Suomessakin on hallitsevaksi vakiintunut juuri häviäjien jälkikuva.

Nostakoon kätensä se, joka tuntee hyvin vietnamilaisten omia tutkimuksia ja näkemyksiä tästä Amerikan sodasta, kuten sitä Vietnamissa nimitetään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vietnamin sota
 • Tietokirjat
 • Kirja-arvostelut
 • Historia
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää