Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

George Saundersin esikoisnovellit ilmestyivät suomeksi, eikä niiden perusteella ole ihme, että hänestä tuli tähti

Saunders liikkuu Sotapuiston perikato -kokoelmassa samalla maaperällä kuin Jonathan Franzen ja David Foster Wallace – ote vain on lähempänä filosofisista slapstick-komediaa.

Novellikokoelma

George Saunders: Sotapuiston perikato (CivilWarLand in Bad Decline). Suom. Markku Päkki­lä. Siltala. 208 s.

Tästä kaikki alkoi. Elettiin tammikuun alkupäiviä vuonna 1996, demokraattinen puolue ajoi Bill Clintonia toiselle kaudelle Yhdysvaltojen presidentiksi. Aiemmin lähinnä kirjallisiin aikakauslehtiin kirjoittanut George Saunders taas nousi ensimmäistä kertaa ryminällä amerikkalaisen kirjallisuuden näyttämölle. Amarillossa Texasissa syntyneen kirjailijan nyt vihdoin suomeksikin saatu esikoiskokoelma Sotapuiston perikato avasi huiman näkymän siihen jännittävään katvealueeseen, joka jäi valtavirran proosan ulkopuolelle.

Uusi kirjallinen ilme näkyi siinä, että New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Syracusen yliopistonsa professorina työskentelevä George Saunders toi Yhdysvaltojen kirjallisuuden isoon narratiiviin aimo annoksen keveyttä Italo Calvinon tarkoittamassa mielessä. Hän oli kuin kännykän villiintyneeseen virtapiiriin kytketty myöhempien aikojen Richard Brautigan tai Donald Barthelme.

The New York Timesin kriitikko Michiko Kakutani piti lähimpänä vertailukohtana Kurt Vonnegutia.

Nämä kaikki nimet ovat luonnollisesti vain suuntaa antavia maamerkkejä, koska George Saunders (s. 1958) on täysin omanlaisensa. Hän on niitä armoitettuja kirjailijoita, joita on vain yksi.

Seitsemästä kitkeränhauskasta novellista rakentuva Sotapuiston perikato on kestänyt hyvin aikaa. Se on vähintäänkin yhtä ajankohtainen kuin ilmestyessään. Lähes jokaisen novellin pihdeissä on voimakkaasti polarisoitunut Yhdysvallat. Kiivaana käyvä konsumerismi on toisille ponnahduslauta ja toisille perälauta.

Erityisesti kokoelman päättävä laajempi novelli Runsaudenmaa piirtää hyytävän kuvan maasta, joka on jakaantunut viranomaisten päätöksellä a- ja b-luokan kansalaisiin.

Novellin tematiikka käy paremmin ilmi sen alkuperäisestä nimestä Bounty, johon tiivistyy myös uljaan, uuden ajan orjakaupan edellyttämät verirahat. Rikki menneessä maailmassa normi-ihmiset nimittäin voivat ostaa orjiksi valtion epätäydellisiksi tai muotopuoliksi määrittämiä ihmisiä, vajakkeja, joiden ihmisoikeudet on riistetty. Heidän on pidettävä kädessä ranneketta, joka osoittaa, että he ovat vajavaisia – ja kaupan.

Postapokalyptisissa tunnelmissa Runsaudenmaa ikään kuin ennakoi Cormac McCarthyn pienoisromaania Tie (2006). Runsaudenmaa alkaa tilanteesta, jossa kansakunta on juuri äänestänyt. Lopputulos alkaa vaikuttaa pelottavalta. Yhä useampi joutuu ikuiseen marginaaliin.

”Alustavat tulokset ovat masentavia. Maan länsiosan äänet ratkaisevat vaalin. Siellä geneettinen puhtaus on arvossaan ja viallisia pidetään ali-ihmisinä, roskana, eli pahalta näyttää.”

Ikävästi paikkansa pitävä kauhukuva, etenkin eriarvoisuuden lisääntyessä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Geofysiikkaa opiskellut George Saunders kirjoittaa tiheää proosaa, jossa on paljon enemmän pieniä jäyniä ja salakavalia kytköksiä kuin moni äkkiseltään tajuaa. Ladattua tekstiä kannattaa siis lukea hitaasti ja nautiskellen. Vasta silloin ymmärtää, kuinka vinoa menoa George Saunders tarjoaa todellisuuden pahvikulisseissa.

Ihan järkyttävän hyvä paikka maailma ei kovinkaan monelle ole. Marginaaliin ajautuneet ihmiset saavat huomata, että lopullinen pohjakosketus jää saavuttamatta, vaikka sitä kuvitteleekin, että tämän alemmaksi ei enää voi vajota.

Kaikki kokoelman novellit kuvaavat itse asiassa kafkamaista kujanjuoksua, jossa keskushenkilö joutuu heitetyksi itseään pari kertaa isompaan tilanteeseen. Kokoelman niminovellissa Sotapuiston perikato päähenkilö joutuu ratkaisemaan, miten panna kuriin Yhdysvaltojen sisällissodan vaiheista kertovaa elämyspuistoa terrorisoiva nuorisojoukko. Homma lähtee lapasesta, ja lopputulos on jotakin sellaista, jota kukaan ei ole toivonut.

Juuri näin elämä ja historia laskostuvat, George Saunders vihjaa.

Novellissa Muistoja rouva Schwartzille taas leskeksi jäänyt päähenkilö keksii imuroida moduulilla vanhojen ihmisten muistoja koulutuskäyttöön elävöittämään historiankirjoitusta. Surunsa vangiksi jäänyt päähenkilö päättää lopuksi tyhjentää myös oman päänsä muistoista ja panna ne kiertoon.

Kuka hän on sen jälkeen? Kuori? Tyhjä muistitikku?

Valta-osa George Saundersin satiirisen esikoiskokoelman teemoista niveltyy olemisen uuteen kytkentäkaavaan, jossa teknologia, mielen hallinta, digitaalinen vallankumous, minuuden kaupallistaminen ja innovaatiot määrittävät ihmisen paikan ravintoketjussa. Tässä mielessä hän liikkuu samalla maaperällä kuin Jonathan Franzen ja David Foster Wallace. Ote vain on lähempänä filosofisista slapstick-komediaa.

Mielenkiintoista on, että kokoelmaan valitut, vuosina 1992–1995 kirjoitetut novellit taltioivat piinallisen tarkasti ihmisen kaventuneen elintilan erilaisten laitteiden ja valvontainstituutioiden ohjaamassa postmodernissa maailmassa. Siinä simulointi korvaa aitouden.

George Saundersin esikoisnovellit paljastavat, miksi hänestä tuli tähti yhdessä yössä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käännöskirjallisuus
 • Yhdysvallat
 • Novellit
 • Satiiri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

  6. 6

   Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

  7. 7

   Venäjän sotalaiva ja helikopterit häiritsivät Yhdysvaltain lipun alla kulkenutta rahtilaivaa Itämerellä

  8. 8

   ”Kirkkoveneet” työntekijöitä vastassa maanantaiaamuna – päiväkoti sotkettiin Sipoossa juhannuksena

  9. 9

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  10. 10

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää