Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

George Saundersin esikoisnovellit ilmestyivät suomeksi, eikä niiden perusteella ole ihme, että hänestä tuli tähti

Saunders liikkuu Sotapuiston perikato -kokoelmassa samalla maaperällä kuin Jonathan Franzen ja David Foster Wallace – ote vain on lähempänä filosofisista slapstick-komediaa.

Novellikokoelma

George Saunders: Sotapuiston perikato (CivilWarLand in Bad Decline). Suom. Markku Päkki­lä. Siltala. 208 s.

Tästä kaikki alkoi. Elettiin tammikuun alkupäiviä vuonna 1996, demokraattinen puolue ajoi Bill Clintonia toiselle kaudelle Yhdysvaltojen presidentiksi. Aiemmin lähinnä kirjallisiin aikakauslehtiin kirjoittanut George Saunders taas nousi ensimmäistä kertaa ryminällä amerikkalaisen kirjallisuuden näyttämölle. Amarillossa Texasissa syntyneen kirjailijan nyt vihdoin suomeksikin saatu esikoiskokoelma Sotapuiston perikato avasi huiman näkymän siihen jännittävään katvealueeseen, joka jäi valtavirran proosan ulkopuolelle.

Uusi kirjallinen ilme näkyi siinä, että New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Syracusen yliopistonsa professorina työskentelevä George Saunders toi Yhdysvaltojen kirjallisuuden isoon narratiiviin aimo annoksen keveyttä Italo Calvinon tarkoittamassa mielessä. Hän oli kuin kännykän villiintyneeseen virtapiiriin kytketty myöhempien aikojen Richard Brautigan tai Donald Barthelme.

The New York Timesin kriitikko Michiko Kakutani piti lähimpänä vertailukohtana Kurt Vonnegutia.

Nämä kaikki nimet ovat luonnollisesti vain suuntaa antavia maamerkkejä, koska George Saunders (s. 1958) on täysin omanlaisensa. Hän on niitä armoitettuja kirjailijoita, joita on vain yksi.

Seitsemästä kitkeränhauskasta novellista rakentuva Sotapuiston perikato on kestänyt hyvin aikaa. Se on vähintäänkin yhtä ajankohtainen kuin ilmestyessään. Lähes jokaisen novellin pihdeissä on voimakkaasti polarisoitunut Yhdysvallat. Kiivaana käyvä konsumerismi on toisille ponnahduslauta ja toisille perälauta.

Erityisesti kokoelman päättävä laajempi novelli Runsaudenmaa piirtää hyytävän kuvan maasta, joka on jakaantunut viranomaisten päätöksellä a- ja b-luokan kansalaisiin.

Novellin tematiikka käy paremmin ilmi sen alkuperäisestä nimestä Bounty, johon tiivistyy myös uljaan, uuden ajan orjakaupan edellyttämät verirahat. Rikki menneessä maailmassa normi-ihmiset nimittäin voivat ostaa orjiksi valtion epätäydellisiksi tai muotopuoliksi määrittämiä ihmisiä, vajakkeja, joiden ihmisoikeudet on riistetty. Heidän on pidettävä kädessä ranneketta, joka osoittaa, että he ovat vajavaisia – ja kaupan.

Postapokalyptisissa tunnelmissa Runsaudenmaa ikään kuin ennakoi Cormac McCarthyn pienoisromaania Tie (2006). Runsaudenmaa alkaa tilanteesta, jossa kansakunta on juuri äänestänyt. Lopputulos alkaa vaikuttaa pelottavalta. Yhä useampi joutuu ikuiseen marginaaliin.

”Alustavat tulokset ovat masentavia. Maan länsiosan äänet ratkaisevat vaalin. Siellä geneettinen puhtaus on arvossaan ja viallisia pidetään ali-ihmisinä, roskana, eli pahalta näyttää.”

Ikävästi paikkansa pitävä kauhukuva, etenkin eriarvoisuuden lisääntyessä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Geofysiikkaa opiskellut George Saunders kirjoittaa tiheää proosaa, jossa on paljon enemmän pieniä jäyniä ja salakavalia kytköksiä kuin moni äkkiseltään tajuaa. Ladattua tekstiä kannattaa siis lukea hitaasti ja nautiskellen. Vasta silloin ymmärtää, kuinka vinoa menoa George Saunders tarjoaa todellisuuden pahvikulisseissa.

Ihan järkyttävän hyvä paikka maailma ei kovinkaan monelle ole. Marginaaliin ajautuneet ihmiset saavat huomata, että lopullinen pohjakosketus jää saavuttamatta, vaikka sitä kuvitteleekin, että tämän alemmaksi ei enää voi vajota.

Kaikki kokoelman novellit kuvaavat itse asiassa kafkamaista kujanjuoksua, jossa keskushenkilö joutuu heitetyksi itseään pari kertaa isompaan tilanteeseen. Kokoelman niminovellissa Sotapuiston perikato päähenkilö joutuu ratkaisemaan, miten panna kuriin Yhdysvaltojen sisällissodan vaiheista kertovaa elämyspuistoa terrorisoiva nuorisojoukko. Homma lähtee lapasesta, ja lopputulos on jotakin sellaista, jota kukaan ei ole toivonut.

Juuri näin elämä ja historia laskostuvat, George Saunders vihjaa.

Novellissa Muistoja rouva Schwartzille taas leskeksi jäänyt päähenkilö keksii imuroida moduulilla vanhojen ihmisten muistoja koulutuskäyttöön elävöittämään historiankirjoitusta. Surunsa vangiksi jäänyt päähenkilö päättää lopuksi tyhjentää myös oman päänsä muistoista ja panna ne kiertoon.

Kuka hän on sen jälkeen? Kuori? Tyhjä muistitikku?

Valta-osa George Saundersin satiirisen esikoiskokoelman teemoista niveltyy olemisen uuteen kytkentäkaavaan, jossa teknologia, mielen hallinta, digitaalinen vallankumous, minuuden kaupallistaminen ja innovaatiot määrittävät ihmisen paikan ravintoketjussa. Tässä mielessä hän liikkuu samalla maaperällä kuin Jonathan Franzen ja David Foster Wallace. Ote vain on lähempänä filosofisista slapstick-komediaa.

Mielenkiintoista on, että kokoelmaan valitut, vuosina 1992–1995 kirjoitetut novellit taltioivat piinallisen tarkasti ihmisen kaventuneen elintilan erilaisten laitteiden ja valvontainstituutioiden ohjaamassa postmodernissa maailmassa. Siinä simulointi korvaa aitouden.

George Saundersin esikoisnovellit paljastavat, miksi hänestä tuli tähti yhdessä yössä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käännöskirjallisuus
 • Yhdysvallat
 • Novellit
 • Satiiri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  5. 5

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  6. 6

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää