Valikko
Kirja-arvostelut    |   Sarjakuva-arvostelu

Buddy Longway toi realismin eurooppalaiseen lännensarjakuvaan – jaksaa kiinnostaa aikuisiakin

70-vuotias Lucky Luke ansaitsisi tuoreemman uudistuksen.

Sarjakuvat

Derib: Buddy Longway – Myötä- ja vastamäessä (Buddy Longway – Chinook pour la vie). Suom. Saara Pääkkönen. Apollo. 224 s.

Matthieu Bonhomme: Mies joka ampui Lucky Luken (L’Homme qui tua Lucky Luke). Suom. Annukka Kolehmainen. Egmont. 64 s.

Jo lapsena sveitsiläinen Claude de Ribaupierre (s. 1944) rakasti hevosia ja leikki intiaania – mutta ei koskaan cowboyta. Aikuisena 1960-luvulla hän alkoi piirtää nimimerkillä Derib intiaanipojasta kertovaa Yakari-sarjakuvaa, jota Job käsikirjoitti.

Deribin päätyö on kuitenkin Buddy Longway, josta nyt suomeksi julkaistu antelias nide Myötä- ja vastamäessä kattaa neljä ensimmäistä albumia. Ne ilmestyivät ensin vuodesta 1973 alkaen belgialaisessa Le Journal de Tintin -lehdessä. Kaikki neljä valmistuivat alle kolmessa vuodessa.

1970-luvun alkupuolella sarjakuvia ei enää tehty vain lapsille, mutta aikuisten juttuja leimasi enimmäkseen mielikuvituksen vilkas lento. Buddy Longwayn realismi oli poikkeuksellista.

Se tuntuu vieläkin virkistävältä, varsinkin perinteiseen lajityyppiin yhdistettynä.

Sarjan alussa Buddy on nuori turkismetsästäjä.

Aikaa ja paikkaa ei ole määritelty tarkkaan, mutta taustalla ovat Kalliovuoret ja preeriat, erämaat, joita valkoiset eivät vielä ole täysin vallanneet. Suuret biisonilaumat eivät ole vaihtuneet karjaan, ja intiaanit elävät vielä vapaasti.

Ensimmäisessä osassa Buddy tapaa sioux-tyttö Chinookin, josta tulee hänen vaimonsa. Sarja seuraa heidän elämäänsä ja ikääntymistään. Myöskään ajan kulusta ei puhuta tarkkaan, vaikka vuodenkierto on olennainen osa elämää.

Mutta esimerkiksi kolmannen albumin alussa seitsemän vuoden hyppäys huomioidaan esikoisen kasvuna. Muuten ikääntymistä seurataan luonnollisena osana elämää sen kummemmin korostamatta. Derib ei koskaan tee numeroa realismistaan.

Buddy Longwayn ehkä kaikkein realistisin ja länkkäreille vierain piirre on kuitenkin hyvän ja pahan rajan puuttuminen. Varsinkaan se ei kulje selkeästi valkoisten ja intiaanien välissä.

Tai no, ehkä intiaanit ovat vähän rehellisempiä ja reilumpia kuin valkoiset, mutta varsinkin 1970-luvulla sen voi laskea lajityypin perinteen painolastin tasapainottamiseksi.

Deribin kuvakerronta kulkee notkeasti ja luontevasti kuin hengitys. Perinteisintä sarjassa on karrikoitu piirrostyyli, joka sopisi hyvin lastensarjakuviin.

Eipä Buddy Longwayssa ole mitään, mikä ei sopisi nuorillekin lukijoille, mutta se jaksaa kiinnostaa aikuisiakin.

Buddy Longway ottaa etäisyyttä länkkärin kuluneimpiin kuvioihin jo sillä, että se sijoittuu aikaan ennen cowboyta. Siinä se poikkeaa myös eurooppalaisen lännensarjakuvan perinteestä, joka on vankka. Euroopassa on tuotettu jopa parempia länkkärisarjakuvia kuin kotimaassa.

Se saattaa olla hyvinkin luontevaa, jos ajatellaan, että länkkärin malli juontuu keskiaikaisten ritaritarinoiden myyteistä, kuten usein väitetään.

Joka tapauksessa länkkäreiden peruskuviot ja -kuvastot oli sisäistetty Euroopassa jo 70 vuotta sitten niin hyvin, että niistä tehtiin parodiaa. Vuonna 1946 Lucky Luke alkoi ilmestyä Morrisin (Maurice de Bevere, 1923–2001) piirtämänä.

Lucky Luken klassikot syntyivät vuosina 1955–1977, kun sarjaa käsikirjoitti myös Asterixista vastannut René Goscinny (1926–1977). Niistä ajoista on kauan, ja Lucky Luke on jatkanut elämäänsä enimmäkseen kaavoihin kangistuneena.

70-vuotisjuhlan kunniaksi Matthieu Bonhommen (s. 1973) on annettu tehdä albumi Mies joka ampui Lucky Luken omalla tyylillään.

Tarina mukailee John Fordin elokuvaa Mies joka ampui Liberty Valancen (1962), jolta lainaa nimensäkin. Se alkaa lupaavasti muutamaa astetta synkempänä kuin tavalliset Lucky Luket.

Yrmeä Luke on pukeutunut ponchoon kuin Clint Eastwood Sergio Leonen spagettilänkkärissä Kourallinen dollareita. Elokuvaviittaukset – spagetti- tai jenkkilänkkäreihin – eivät sinänsä ole mitään uutta Lucky Lukessa.

Muuten Bonhomme vaikuttaa uudistajalta. Jolly Jumper on vain hevonen ilman ironisia mietteitä. Aikuisten paheista kauan sitten luopunut Luke juo nyt viskiä ja polttaisi tupakkaakin, ellei hukkaisi niitä aina.

Mutta alun jälkeen postivaunuryöstön selvittäminen solahtaa aika tavallisiin uomiin. Sarja taitaa tosiaan olla vanha, jos näin kulunut tarina kelpaa sen uudistamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää