Valikko
Kirja-arvostelut    |   Sarjakuva-arvostelu

Buddy Longway toi realismin eurooppalaiseen lännensarjakuvaan – jaksaa kiinnostaa aikuisiakin

70-vuotias Lucky Luke ansaitsisi tuoreemman uudistuksen.

Sarjakuvat

Derib: Buddy Longway – Myötä- ja vastamäessä (Buddy Longway – Chinook pour la vie). Suom. Saara Pääkkönen. Apollo. 224 s.

Matthieu Bonhomme: Mies joka ampui Lucky Luken (L’Homme qui tua Lucky Luke). Suom. Annukka Kolehmainen. Egmont. 64 s.

Jo lapsena sveitsiläinen Claude de Ribaupierre (s. 1944) rakasti hevosia ja leikki intiaania – mutta ei koskaan cowboyta. Aikuisena 1960-luvulla hän alkoi piirtää nimimerkillä Derib intiaanipojasta kertovaa Yakari-sarjakuvaa, jota Job käsikirjoitti.

Deribin päätyö on kuitenkin Buddy Longway, josta nyt suomeksi julkaistu antelias nide Myötä- ja vastamäessä kattaa neljä ensimmäistä albumia. Ne ilmestyivät ensin vuodesta 1973 alkaen belgialaisessa Le Journal de Tintin -lehdessä. Kaikki neljä valmistuivat alle kolmessa vuodessa.

1970-luvun alkupuolella sarjakuvia ei enää tehty vain lapsille, mutta aikuisten juttuja leimasi enimmäkseen mielikuvituksen vilkas lento. Buddy Longwayn realismi oli poikkeuksellista.

Se tuntuu vieläkin virkistävältä, varsinkin perinteiseen lajityyppiin yhdistettynä.

Sarjan alussa Buddy on nuori turkismetsästäjä.

Aikaa ja paikkaa ei ole määritelty tarkkaan, mutta taustalla ovat Kalliovuoret ja preeriat, erämaat, joita valkoiset eivät vielä ole täysin vallanneet. Suuret biisonilaumat eivät ole vaihtuneet karjaan, ja intiaanit elävät vielä vapaasti.

Ensimmäisessä osassa Buddy tapaa sioux-tyttö Chinookin, josta tulee hänen vaimonsa. Sarja seuraa heidän elämäänsä ja ikääntymistään. Myöskään ajan kulusta ei puhuta tarkkaan, vaikka vuodenkierto on olennainen osa elämää.

Mutta esimerkiksi kolmannen albumin alussa seitsemän vuoden hyppäys huomioidaan esikoisen kasvuna. Muuten ikääntymistä seurataan luonnollisena osana elämää sen kummemmin korostamatta. Derib ei koskaan tee numeroa realismistaan.

Buddy Longwayn ehkä kaikkein realistisin ja länkkäreille vierain piirre on kuitenkin hyvän ja pahan rajan puuttuminen. Varsinkaan se ei kulje selkeästi valkoisten ja intiaanien välissä.

Tai no, ehkä intiaanit ovat vähän rehellisempiä ja reilumpia kuin valkoiset, mutta varsinkin 1970-luvulla sen voi laskea lajityypin perinteen painolastin tasapainottamiseksi.

Deribin kuvakerronta kulkee notkeasti ja luontevasti kuin hengitys. Perinteisintä sarjassa on karrikoitu piirrostyyli, joka sopisi hyvin lastensarjakuviin.

Eipä Buddy Longwayssa ole mitään, mikä ei sopisi nuorillekin lukijoille, mutta se jaksaa kiinnostaa aikuisiakin.

Buddy Longway ottaa etäisyyttä länkkärin kuluneimpiin kuvioihin jo sillä, että se sijoittuu aikaan ennen cowboyta. Siinä se poikkeaa myös eurooppalaisen lännensarjakuvan perinteestä, joka on vankka. Euroopassa on tuotettu jopa parempia länkkärisarjakuvia kuin kotimaassa.

Se saattaa olla hyvinkin luontevaa, jos ajatellaan, että länkkärin malli juontuu keskiaikaisten ritaritarinoiden myyteistä, kuten usein väitetään.

Joka tapauksessa länkkäreiden peruskuviot ja -kuvastot oli sisäistetty Euroopassa jo 70 vuotta sitten niin hyvin, että niistä tehtiin parodiaa. Vuonna 1946 Lucky Luke alkoi ilmestyä Morrisin (Maurice de Bevere, 1923–2001) piirtämänä.

Lucky Luken klassikot syntyivät vuosina 1955–1977, kun sarjaa käsikirjoitti myös Asterixista vastannut René Goscinny (1926–1977). Niistä ajoista on kauan, ja Lucky Luke on jatkanut elämäänsä enimmäkseen kaavoihin kangistuneena.

70-vuotisjuhlan kunniaksi Matthieu Bonhommen (s. 1973) on annettu tehdä albumi Mies joka ampui Lucky Luken omalla tyylillään.

Tarina mukailee John Fordin elokuvaa Mies joka ampui Liberty Valancen (1962), jolta lainaa nimensäkin. Se alkaa lupaavasti muutamaa astetta synkempänä kuin tavalliset Lucky Luket.

Yrmeä Luke on pukeutunut ponchoon kuin Clint Eastwood Sergio Leonen spagettilänkkärissä Kourallinen dollareita. Elokuvaviittaukset – spagetti- tai jenkkilänkkäreihin – eivät sinänsä ole mitään uutta Lucky Lukessa.

Muuten Bonhomme vaikuttaa uudistajalta. Jolly Jumper on vain hevonen ilman ironisia mietteitä. Aikuisten paheista kauan sitten luopunut Luke juo nyt viskiä ja polttaisi tupakkaakin, ellei hukkaisi niitä aina.

Mutta alun jälkeen postivaunuryöstön selvittäminen solahtaa aika tavallisiin uomiin. Sarja taitaa tosiaan olla vanha, jos näin kulunut tarina kelpaa sen uudistamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää