Valikko
Kirja-arvostelut    |   Sarjakuva-arvostelu

Buddy Longway toi realismin eurooppalaiseen lännensarjakuvaan – jaksaa kiinnostaa aikuisiakin

70-vuotias Lucky Luke ansaitsisi tuoreemman uudistuksen.

Sarjakuvat

Derib: Buddy Longway – Myötä- ja vastamäessä (Buddy Longway – Chinook pour la vie). Suom. Saara Pääkkönen. Apollo. 224 s.

Matthieu Bonhomme: Mies joka ampui Lucky Luken (L’Homme qui tua Lucky Luke). Suom. Annukka Kolehmainen. Egmont. 64 s.

Jo lapsena sveitsiläinen Claude de Ribaupierre (s. 1944) rakasti hevosia ja leikki intiaania – mutta ei koskaan cowboyta. Aikuisena 1960-luvulla hän alkoi piirtää nimimerkillä Derib intiaanipojasta kertovaa Yakari-sarjakuvaa, jota Job käsikirjoitti.

Deribin päätyö on kuitenkin Buddy Longway, josta nyt suomeksi julkaistu antelias nide Myötä- ja vastamäessä kattaa neljä ensimmäistä albumia. Ne ilmestyivät ensin vuodesta 1973 alkaen belgialaisessa Le Journal de Tintin -lehdessä. Kaikki neljä valmistuivat alle kolmessa vuodessa.

1970-luvun alkupuolella sarjakuvia ei enää tehty vain lapsille, mutta aikuisten juttuja leimasi enimmäkseen mielikuvituksen vilkas lento. Buddy Longwayn realismi oli poikkeuksellista.

Se tuntuu vieläkin virkistävältä, varsinkin perinteiseen lajityyppiin yhdistettynä.

Sarjan alussa Buddy on nuori turkismetsästäjä.

Aikaa ja paikkaa ei ole määritelty tarkkaan, mutta taustalla ovat Kalliovuoret ja preeriat, erämaat, joita valkoiset eivät vielä ole täysin vallanneet. Suuret biisonilaumat eivät ole vaihtuneet karjaan, ja intiaanit elävät vielä vapaasti.

Ensimmäisessä osassa Buddy tapaa sioux-tyttö Chinookin, josta tulee hänen vaimonsa. Sarja seuraa heidän elämäänsä ja ikääntymistään. Myöskään ajan kulusta ei puhuta tarkkaan, vaikka vuodenkierto on olennainen osa elämää.

Mutta esimerkiksi kolmannen albumin alussa seitsemän vuoden hyppäys huomioidaan esikoisen kasvuna. Muuten ikääntymistä seurataan luonnollisena osana elämää sen kummemmin korostamatta. Derib ei koskaan tee numeroa realismistaan.

Buddy Longwayn ehkä kaikkein realistisin ja länkkäreille vierain piirre on kuitenkin hyvän ja pahan rajan puuttuminen. Varsinkaan se ei kulje selkeästi valkoisten ja intiaanien välissä.

Tai no, ehkä intiaanit ovat vähän rehellisempiä ja reilumpia kuin valkoiset, mutta varsinkin 1970-luvulla sen voi laskea lajityypin perinteen painolastin tasapainottamiseksi.

Deribin kuvakerronta kulkee notkeasti ja luontevasti kuin hengitys. Perinteisintä sarjassa on karrikoitu piirrostyyli, joka sopisi hyvin lastensarjakuviin.

Eipä Buddy Longwayssa ole mitään, mikä ei sopisi nuorillekin lukijoille, mutta se jaksaa kiinnostaa aikuisiakin.

Buddy Longway ottaa etäisyyttä länkkärin kuluneimpiin kuvioihin jo sillä, että se sijoittuu aikaan ennen cowboyta. Siinä se poikkeaa myös eurooppalaisen lännensarjakuvan perinteestä, joka on vankka. Euroopassa on tuotettu jopa parempia länkkärisarjakuvia kuin kotimaassa.

Se saattaa olla hyvinkin luontevaa, jos ajatellaan, että länkkärin malli juontuu keskiaikaisten ritaritarinoiden myyteistä, kuten usein väitetään.

Joka tapauksessa länkkäreiden peruskuviot ja -kuvastot oli sisäistetty Euroopassa jo 70 vuotta sitten niin hyvin, että niistä tehtiin parodiaa. Vuonna 1946 Lucky Luke alkoi ilmestyä Morrisin (Maurice de Bevere, 1923–2001) piirtämänä.

Lucky Luken klassikot syntyivät vuosina 1955–1977, kun sarjaa käsikirjoitti myös Asterixista vastannut René Goscinny (1926–1977). Niistä ajoista on kauan, ja Lucky Luke on jatkanut elämäänsä enimmäkseen kaavoihin kangistuneena.

70-vuotisjuhlan kunniaksi Matthieu Bonhommen (s. 1973) on annettu tehdä albumi Mies joka ampui Lucky Luken omalla tyylillään.

Tarina mukailee John Fordin elokuvaa Mies joka ampui Liberty Valancen (1962), jolta lainaa nimensäkin. Se alkaa lupaavasti muutamaa astetta synkempänä kuin tavalliset Lucky Luket.

Yrmeä Luke on pukeutunut ponchoon kuin Clint Eastwood Sergio Leonen spagettilänkkärissä Kourallinen dollareita. Elokuvaviittaukset – spagetti- tai jenkkilänkkäreihin – eivät sinänsä ole mitään uutta Lucky Lukessa.

Muuten Bonhomme vaikuttaa uudistajalta. Jolly Jumper on vain hevonen ilman ironisia mietteitä. Aikuisten paheista kauan sitten luopunut Luke juo nyt viskiä ja polttaisi tupakkaakin, ellei hukkaisi niitä aina.

Mutta alun jälkeen postivaunuryöstön selvittäminen solahtaa aika tavallisiin uomiin. Sarja taitaa tosiaan olla vanha, jos näin kulunut tarina kelpaa sen uudistamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  8. 8

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  9. 9

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  10. 10

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää