Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Tähtivoimistelija Nadia Comaneci hurmasi maailman, mutta joutui luopumaan paljosta

Voimistelu peittosi moninkertaisen olympiavoittajan lapsuuden.

Dokumenttiromaani

Lola Lafon: Pieni kommunisti joka ei koskaan hymyillyt (La petite communiste qui ne souriait jamais). Suom. Aura Sevón. Like. 304 s.

Nadia Comaneci (s. 1961) oli ihmeellinen voimistelija. Montréalin olympialaisissa 1976 vain 14-vuotias romanialaistyttö napsi kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin, ja virheettömästä ohjelmastaan puomilla hän sai kymmenen pistettä – ensi kertaa voimistelun historiassa.

Moskovasta olympialaisista 1980 herui kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Sitten gloria haihtui, hän kasvoi naiseksi mahtumatta enää tyttövoimistelijan sukupuolettomaan muottiin.

Romaniasta on myös Lola Lafon (s. 1972), ranskalaistunut kirjailija-muusikko. Hänen Pieni kommunisti joka ei koskaan hymyillyt -teoksensa sekoittaa metkasti elämäkerrallista romaania, fanikirjaa, Nadian syvähaastattelua, poliittista historiaa…

Nadia-ilmiö pohjasi romanian­unkarilaisten Béla ja Márta Károlyin umpikovaan voimistelukouluun, johon tyttö pääsi tai joutui kuusivuotiaana. Bélasta ja Mártasta tuli huoltajia Nadialle, jonka oma äiti ja isä jäivät lähinnä hyvänpäiväntutuiksi.

Voimistelu peittosi lapsuuden, perheen, ystävyydet ja harrastukset. Kaikki epäonnistumi­siaan itkevät tytöt karsittiin koulusta, mutta Nadia oli lannistumaton ja yritti yhä lujempaa.

Se merkitsi uhrautumista armottomaan rääkkiin, kroonista uupumisriskiä ja eri vammojen lääkityskierrettä. Häneen lyötiin kortisonia kuin neuloja voodoonukkeen.

Voimistelukoulu oli internaatti. Béla ja Márta säätivät Nadian elämän, joka oli prikulleen ohjelmoitu joka päivä klo 6–22: seitsemän tuntia treenattiin, muuta koulua käytiin neljä tuntia ja kaksi tuntia tehtiin läksyjä.

Voimistelijan pitää pysyä höyhenenkevyenä, joten nälkä oli alituinen vieras.

Lafon purkaa osiin Comanecin huippuajan voittoineen tappioineen, alistumisen diktaattori Nicolae Ceausescun, ”Toverin”, propagandan välineeksi ja hänen uran jälkeisen putoamisensa henkisiin vaikeuksiin. Paluu ihmiseksi ei ollut helppo.

Eräin kohdin kosketellaan Nicu Ceausescua, ”Hänen Poikaansa”, ”Kuninkaanpentua”, joka liehitteli ja painosti Nadiaa näyttelyesineekseen ja seksi­lelukseen. Comaneci pääosin kiistää suhteen.

”Hän oli malliesimerkki patologisen mustasukkaisesta hakkailijasta, joka seuraa mielitiettyään kaikkialle, penkoo asunnon, lukee kalenterin. - -. Oli suhtautunut minuun pakkomielteisesti Montréalista asti”, Nadia kertoo kirjailijalle. ”Hän ei milloinkaan ollut poikaystäväni. Ole hyvä ja käytä hänestä jotain muuta nimitystä, kun puhut siitä, mitä välillämme tapahtui.”

Comanecin vartalosta raivattiin kylmän sodan kamppailunäyttämö. Hänen tuli ilmentää niin moskoviiteista kuin lännestäkin riippumatonta ceausesculaista aatetta. 1980-luvulle asti hän avitti valtion kampanjoita, kunnes pakeni Unkarin läpi länteen syksyllä 1989. Pari viikkoa myöhemmin kotimaan diktatuuri luhistui.

Kirja painottuu Romanian-aikaan, ja ote kirpoaa kerrottaessa Comanecista lännessä. Károlyit loikkasivat jo 1981 Yhdysvaltoihin, jossa Béla jatkoi valmennuksellista kurikomppaniaansa huipputuloksin.

Pieni kommunisti joka ei koskaan hymyillyt kuvaa epätyypillisin keinoin poikkeuksellista ihmistä – epäinhimillisissä olosuhteissa.

Mutta kyllä Nadia toisinaan hymyilikin, eikä hän tainnut koskaan niin kommunistikaan olla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Voimistelu
 • Olympialaiset
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  9. 9

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää