Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Heikki Turusen uutuudessa on tragiikkaa, mutta suureen kertomukseen se ei vielä yllä

Romaanissa kuvataan legendaarista Hyrsylän mutkaa ennen sodan karua kohtaloa.

Romaani

Heikki Turunen: Kuokka ja kannel, osa I. WSOY. 384 s.

Tuottelias Pielisen kertoja Heikki Turunen (s. 1945) on kartoittanut enimmäkseen pohjoiskarjalaista elämänmenoa kohta puolivuosisadan ajan. Simpauttajasta (1973) alkanutta tuotantoa piisaa.

Uudessa romaanissa laskeudutaan kartalla jonkin verran eteläkaakkoon. Turusen Kuokka ja kannel on ”Laatokan Karjalan ortodoksievakoista kertova kaksoisromaani”, alkulehdellä todetaan, ja nyt kansissa on siis ykkösosa.

Tarkentaen: eletään 1920–30-lukuja Laatokan Karjalan Suojärven pitäjässä, lähinnä legendaarisessa Hyrsylän mutkassa, jota neuvostoraja piirittää kolmelta ilmansuunnalta. Asujaimiston ortodoksisuuden Turunen nostaa hyvinkin pintaan, elämänmuotoa jopa dominoivaksi piirteeksi.

Alussa rajamies Seppo Tuononen polkee pyörällä pikkuteitä kohti uutta komennuspaikkaansa Hyrsylää, asettuu taloksi ja tärkeäksi päähenkilöksi. Isänmaallinen mutta luterilaiseen uskoon varttunut mies.

Turunen sommittelee tarinan yhteisöstä, ikävä kyllä yksilöiden kustannuksella. Lukija jotenkin kuvittelee rajamies Sepon ja sepänvaimo Malanjan välisen kihinän ja kätketyn kiiman romaanin yhdeksi pääjutuksi, mutta kun 200 sivun verran edetään palavilla silmänluonneilla ja paritteluvilkaisuilla, niin kohokohta sitten lipuu ohi aivan huomaamatta. Ei vakuuta ihmisten kuvauksena.

Hahmot ovat suomifilmimäisiä: vankkalanteisia (ja aina yhtä runsasryntäisiä) emäntiä häärää arki- tai kirkkoaskareissaan, härkämäisiä miehiä höyryää kynnöksillään. Vain heimohengen marinoima opettaja Matti Pajuranta on pulloharteisen koominen pikkumies, vaikka suojeluskuntapyrintöjänsä arvostetaankin.

Pajurannan ylipitkät Karjala-valistukset jarruttavat pahasti romaanin vetoa.

Heimon hengellis-sosiaaliseksi johdattajaksi kaavailtu Manja – Malanjan tytär – pysyy toistaiseksi etäisenä tyttösenä. Hänen uskonvakaumukseensa, toisaalta naiseksi kasvamiseensa, ei Turunen saa puhalletuksi kunnon henkeä.

Kummallinen on Turusen tapa tehdä Laatokan Karjalaa tutuksi: hän kirjoittaa pitkiä repliikkejä karjalaksi. On pelkästään tuskastuttavaa arvailla, mitä mikäkin sana tai ilmaisu merkitsee – ­luenta hidastuu eikä karjalankieltä kuitenkaan opi.

Vaikka rajaseudun 1920–30-luvun elämä vuodenkiertoineen soljuu, ja maailman ja muun Suomen muutokset rekisteröidään, eivät eri tasot limity luonnikkaasti.

”Ga jos häi tulou, myö ­koppuammo penskat kainaloh da lähemmö dorogan piäl”, ounastellaan viimeisenä rauhan kesänä.

”Vaiku ei se hyökkeä, tozipaikan tullen. Ei Ven’a ilgie. Samua suguperettä olemmo.”

Kuokka ja kannel päättyy kauheaan näkyyn talvisodan helmikuulta 1940. Kuuttasataa miehitettyyn Hyrsylään jumiin jäänyttä siviiliä sullotaan kuorma-autojen jäisille lavoille – kyyditykseen ja karkotukseen, ties kuinka pitkään sotavankeuteen idässä. Moni jäätyi jo matkalle.

”Koko heidän oma Suojärvensä, kallis Karjalansa, haihtui hetkessä savuna ilmaan. Salaperäisten aarniometsien, käkilehtojen ja koskenpärskeiden, Bysantin ja vanhan Novgorodin loistoa heijastava Korela”, kansa suree.

”Köyhän itkut ja raatajan huohotukset ja ponnistelun ykinän nauruun ja lauluun kätkevä isojen lasten maa, hymykuoppa Suomi-äidin protestanttisen karuilla kasvoilla lakkasi olemasta. Niin heistä tuntui sillä hetkellä.”

Tragiikkaa on, siitä ei kiikasta. Mutta suureen kertomukseen pyrkivänä Heikki Turuselle jää toiseen osaan kosolti kirittävää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Karjala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää