Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Natsijohtajan vaimo uhmasi Hitleriä juutalaisvainoista ja sai johtajan vihat niskaansa

Henriette von Schirachin muistelmien rivien välistä kuultaa kirjoittajan harmi Saksan tappiosta.

Muistelmat

Henriette von Schirach: Herraskansaa – elämäni natsieliitin sisäpiirissä (Der Preis der Herrlichkeit). Suom. Maija Isola. Minerva. 376 s.

Kielto oli ehdoton. Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin lähipiirissä ei kenelläkään ollut lupaa ottaa hänen kanssaan puheeksi juutalaisvainoja.

Henriette von Schirach (1913–92) oletti, ettei kielto koske häntä. Oletus oli väärä, selviää hänen muistelmistaan Herraskansaa – elämäni natsieliitin sisäpiirissä (1956). Ensimmäisen kerran kirja ilmestyi suomeksi 1962 Elli Ristimäen suomentamana nimellä Ihanuuden hinta.

Hän oli jo lapsuudessaan 1920-luvulla tutustunut silloin vasta poliittisen uransa alussa olleeseen kansankiihottajaan.

Henrietten isä oli Heinrich Hoffmann, josta tuli Hitlerin luottokuvaaja. Tämän studiolla Hitler myös tapasi siellä töissä olleen Eva Braunin 1929.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hitlerin ja Hoffmannien välit olivat lämpimät. Hitler lahjoitti nuorelle Henriettelle jopa sukset. Kun tämä avioitui Baldur von Schirachin (1907–74) kanssa 1932, Hitler ja SA-johtaja Ernst Röhm tulivat todistajiksi.

Sodan jälkeen Nürnbergin sotarikostuomioistuimessa 20 vuoden tuomion saanut Baldur von Schirach jäi historiaan ensin natsi-Saksan nuorisojohtajana ja sitten Wienin aluejohtajana eli Gauleiterina.

Vailla virallista asemaa ollut Henriette von Schrirach luotti huhtikuussa 1943 ystävyyteensä Hitlerin kanssa, kun hän valitti tälle Hollannissa näkemästään juutalaisten kovasta kohtelusta.

Siitä seurasi raivonpuuska, jonka jälkeen von Schiracheilla ei ollut asiaa Hitlerin luokse Berchtesgadenin Berghofiin.

Wienissä työskennellessään Baldur von Schirach ei ollut juutalaisten kohtaloista yhtä huolissaan kuin vaimonsa.

Kun aluejohtaja syksyllä 1942 perusti Euroopan nuorisoliiton, hän luonnehti Wienin tuhansien juutalaisten karkotuksia idän gettoihin panoksekseen ­”eurooppalaisen kulttuurin hyväksi”.

Herraskansaa-teoksen lukija alkaa epäillä, ettei vaimo lopulta ollut ideologisesti kaukana miehestään. Hitlerin uhmaaminen oli kyllä yllätys, joka jää kirjassa vaille kunnon selitystä. Sen tiedetään silti tapahtuneen, sillä siitä ovat kertoneet useat muistelijat.

Huomionarvoista on, että Herraskansaa ilmestyi aikana, jolloin länsi-integraatiossaan ja jälleenrakennuksessaan vauhdilla edenneessä Saksan Liittotasavallassa tuli käyttöön uusi ilmaus Vergangenheitsbewältigung eli menneisyydenhallinta.

Yhä kiisteltyyn termiin sisältyi ajatus, että natsiajan pesänselvitystä seuranneiden lukuisten ­oikeudenkäyntien, denatsifikaatioprosessien, armahdusten ja korvauksista tehtyjen sopimusten jälkeen voitaisiin natsimenneisyys jo unohtaa ja siirtyä eteenpäin.

Herraskansaa on tekijänsä menneisyydenhallintaa.

Sen sijaan, että tunnetun natsijohtajan vaimo arvioisi mennyttä kriittisesti, hän uhriutuu ja väistää henkilökohtaista vastuutaan.

Tuo väistöliike jatkui paljastavasti, kun von Schirach kirjassaan Anekdoten um Hitler (1980) kuvasi Hitleriä ”mukavana itävaltalaisena”, joka halusi ”vain tuoda vähän iloa itselleen ja muille”.

Teos kiellettiin 1982.

Herraskansaa-kirjan rivien välistä kuultaa kirjoittajan harmi Saksan tappiosta. Sitä eivät kätke satunnaiset ja epäanalyyttiset pahoittelut natsien rikoksista.

Miehestään 1950 eronnut Henriette von Schirach käyttää teostaan myös roolinrakennukseen. Hän tuo itsensä näyttämölle vahvana germaanittarena, jota eivät lannista pommitukset tai amerikkalaisten miehittäjien mielivalta ryöstelyineen ja takavarikkoineen.

Toisaalta kirjan kuvaukset sodanjälkeisistä kuukausista ja ovat kieltämättä kiintoisia mikrohistorian kannalta, kun ne valottavat ruohonjuuritason arkea tuhotussa maassa.

Jotkut kohtaukset ovat suoraan helvetistä. Mieleenjäävin on se, missä venäläiset pakkotyöläiset ovat nujertaneet vartijansa päästäkseen juomaan myrkyllistä alkoholia. Sokeutunut ja kituva joukko tekee sairaalan pihalla kuolemaa päiväkausia.

Suomennoksen ote kirjan vahvasta epookista lipsuu.

Esimerkiksi Steiff on perinteikäs leluvalmistaja eikä siis von Schirachien lasten leikkieläimen nimi. Partisaanit eivät ole ”partio­miehiä”, ja kuuluisan Großdeutschland-rykmentin kääntäminen ”Suur-Saksan rykmentiksi” on melko kömpelö ratkaisu.

Lukijan outoa kaitsemista on lisätä käännöksessä Danzigin perään suluissa sen nykyinen puolalainen nimi Gdánsk. Toisaalta Königsbergin perään ei suluteta Kaliningradia, vaikka logiikka sitä vaatisikin.

Korviin särähtää myös käsite ”vierastyöläiset” puhuttaessa pakkotyöläisistä. Alkutekstistä näkyy, että sanavalinta onkin von Schirachin oma.

Häpeämätön kiertoilmaus sopii teokseen täydellisesti.

Oikaisu 3.5. klo 12.25: Lisätty lause ”Ensimmäisen kerran kirja ilmestyi suomeksi 1962 Elli Ristimäen suomentamana ja Gummeruksen kustantamana nimellä Ihanuuden hinta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Natsi-Saksa
 • Kirjallisuus
 • Historia
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää