Valikko
Konserttiarvostelut

Tätä Bowie rakasti ja Heikinheimo inhosi – Steve Reichin kulttiteos palasi Helsinkiin

Sibafest esitti toista tuntia kestävän minimalismin perusteoksen Music for 18 Musicians ja se on kuunneltavissa oheisella videolla

Helsingin juhlaviikoilla elokuussa vieraillut säveltäjä Steve Reich sai kuulla Musiikkitalossa maittavan kattauksen merkkiteoksiaan, mutta ei sitä monen mielestä suurinta.

Music for 18 Musicians! Noin tunnin kestävä minimalismin merkkiteos, jonka David Bowie nosti aikoinaan suurimpien levysuosikkiensa joukkoon ja joka osaltaan sai Helsingin Sanomien kriitikon Seppo Heikinheimon kirjoittamaan Reichin musiikin ”kauhistuttavasta henkisestä tyhjyydestä”.

Sibelius-Akatemian Sibafest täydensi Reich-tarjontaa tältä osin komeasti keskiviikkona Musiikkitalon pienehkössä Sonore-salissa. Yhden sävellyksen konsertti myytiin loppuun, mutta se välitettiin verkossa.

Reichia ennen amerikkalaista minimalismia kehittivät varsinkin kaiken drone-musiikin isoisä LaMonte Young, jota Lou Reed kiitti meluisan Metal Machine Music -tupla-albuminsa teksteissä ja Terry Riley, joka vaikutti niin Reichiin kuin vaikkapa The Who -yhtyeen Baba O’Riley -hittiin.

Reichin oma varhainen keksintö oli ”vaihesiirto”, jossa sävelkuvio ja sen kopio lähtevät soimaan yhtä aikaa, mutta erkaantuvat erilaisiksi kaanoneiksi. Aluksi tämä tapahtui nauhateoksissa, mutta eläviä muusikoita käyttäessään Reich kehitti tarkemmin kontrolloidun rytmi- ja kontrapunktikäsityksensä.

Music for 18 Musicians syntyi 1974–1976 ja merkitsi Reichin läpimurtoa tarkoituksellisen tiukasta ja askeettisesta minimalismista mehevämpiin harmonioihin ja sointeihin.

Silti jättiteoksesta kuulee yhä myös rationaalisen tutkijan mielenlaadun: alussa esitellään yksitoista sointua, ja sen jälkeen jokaisen soinnun ympärille kehitetään jotakin uutta. Rytmit toistuvat toistumistaan ja niiden päälle muovautuu soittajien ja neljän naislaulajan hengitystä myötäileviä sointiaaltoja.

Ja juuri kun luulee musiikin jääneen täydellisen staattiseen toiston tilaan, tapahtuukin jokin rytmin ja ajantajun muljauttava käänne.

Reich kirjoitti sävellyksen kestävän ”noin 55 minuuttia”, mutta säveltäjän taannoisen yhtyeen esitykset kestivät joskus toista tuntia. Niin kävi nytkin, kun Sibelius-Akatemian opiskelijat tarttuivat jättiteokseen.

Yli tunnin aikana niin minä, Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen laulaja kuin muukin yleisö saattoi kokea ainakin kolme reseption tilaa: minuuttitolkulla kehoa mukavasti heijaavan svengihurmion, kun samanistinen toisto alkoi tuottaa mitä mahtavinta loveen lankeamista. Ja toisaalta ärtymystä, kun jokin kymmeniä minuutteja toistuva marimban takapotku alkoi välillä riipiä. Ja kolmanneksi myös miellyttävän turtumuksen, kun toistuvasti toistuva toistuvuus sai nukahtamisen kesken konserttia tuntumaan mitä tavoiteltavimmalta idealta.

Viime vuonna Tukholmassa sain seurata, kun Reich itse ohjeisti hänen tuotantoaan levyttäneitä ruotsalaismuusikkoja harjoituksissa: ”osaatte nuotit, mutta anteeksi vain: tämä kuulostaa vähä-älyiseltä”.

Se johtui ruotsalaisten aluksi liian raskaasta ja konemaisesta otteesta. Ja Sibafestin esityksen alussa oli hieman vastaavia ongelmia.

Reich jatkoi Tukholmassa: ”Kevyempi kosketus. Pitäähän nuottien syttyä, mutta ei noin liioitellen. Rytmiin pitää saada liikesuunta. Älkää kiirehtikö, mutta antakaa musiikin rullata.” Säveltäjän vaikutuksesta soitto muuttui heti kiinnostavammaksi.

Sibafestin Reich-harjoitusten ohjaajaksi kutsuttiin Reichin yhtyeen alkuperäisjäsen, professori Russell Hartenberger. Hän saattoi vaikuttaa samoin, sillä alkujännityksen lauettua opiskelijoiden ote keveni, ja svengi alkoi löytyä.

Esitystä seurasi suurimman osan aikaa oikein hyvillä mielin. Kulttuuritekohan tämän suurteoksen esittäminen aina on. Music for 18 Musicians on 1900-luvun musiikinhistorian risteysasema, ”balilainen gamelan-musiikki ristiinpukeutuneena minimalismiksi”, kuten David Bowie sitä kutsui. Se ammentaa myös klassisen puolen modernismista ja jazzista ja on sittemmin hedelmöittänyt myös niitä sekä taiderockia Bowien ja Radioheadin tapaan.

Voit palata esitykseen oheisella videolla, jonka alussa kuvataan hieman myös konsertin alun odottelua. Mutta esityksen jälkeenkin voi jäädä nälkä. Koskahan saisi taas kuulla Reichin holokaustiin viittavan Different Trainsin? Tai terrori-iskuun viittaavan WTC/911 -teoksen?

Oikaisu 3. helmikuuta klo 23.05: Pertti Kurikan nimipäivät oli kirjoitettu virheellisesti muodossa Pentti Kurikan nimipäivät.

Sibafest: Steve Reich: Music for 18 Musicians

Säveltäjä: Steve Reich

Esittäjä: Sibafestin muusikot, musiikin ohjaus professori Russell Hartenberger

Laji: Musiikki

Paikka: Musiikkitalo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • minimalismi
 • Sibelius-Akatemia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   IS: Trump esittää Suomen suurlähettilääksi David Baltonia

  6. 6

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  9. 9

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  10. 10

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  3. 3

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää