Valikko
Konserttiarvostelut

Tätä Bowie rakasti ja Heikinheimo inhosi – Steve Reichin kulttiteos palasi Helsinkiin

Sibafest esitti toista tuntia kestävän minimalismin perusteoksen Music for 18 Musicians ja se on kuunneltavissa oheisella videolla

Helsingin juhlaviikoilla elokuussa vieraillut säveltäjä Steve Reich sai kuulla Musiikkitalossa maittavan kattauksen merkkiteoksiaan, mutta ei sitä monen mielestä suurinta.

Music for 18 Musicians! Noin tunnin kestävä minimalismin merkkiteos, jonka David Bowie nosti aikoinaan suurimpien levysuosikkiensa joukkoon ja joka osaltaan sai Helsingin Sanomien kriitikon Seppo Heikinheimon kirjoittamaan Reichin musiikin ”kauhistuttavasta henkisestä tyhjyydestä”.

Sibelius-Akatemian Sibafest täydensi Reich-tarjontaa tältä osin komeasti keskiviikkona Musiikkitalon pienehkössä Sonore-salissa. Yhden sävellyksen konsertti myytiin loppuun, mutta se välitettiin verkossa.

Reichia ennen amerikkalaista minimalismia kehittivät varsinkin kaiken drone-musiikin isoisä LaMonte Young, jota Lou Reed kiitti meluisan Metal Machine Music -tupla-albuminsa teksteissä ja Terry Riley, joka vaikutti niin Reichiin kuin vaikkapa The Who -yhtyeen Baba O’Riley -hittiin.

Reichin oma varhainen keksintö oli ”vaihesiirto”, jossa sävelkuvio ja sen kopio lähtevät soimaan yhtä aikaa, mutta erkaantuvat erilaisiksi kaanoneiksi. Aluksi tämä tapahtui nauhateoksissa, mutta eläviä muusikoita käyttäessään Reich kehitti tarkemmin kontrolloidun rytmi- ja kontrapunktikäsityksensä.

Music for 18 Musicians syntyi 1974–1976 ja merkitsi Reichin läpimurtoa tarkoituksellisen tiukasta ja askeettisesta minimalismista mehevämpiin harmonioihin ja sointeihin.

Silti jättiteoksesta kuulee yhä myös rationaalisen tutkijan mielenlaadun: alussa esitellään yksitoista sointua, ja sen jälkeen jokaisen soinnun ympärille kehitetään jotakin uutta. Rytmit toistuvat toistumistaan ja niiden päälle muovautuu soittajien ja neljän naislaulajan hengitystä myötäileviä sointiaaltoja.

Ja juuri kun luulee musiikin jääneen täydellisen staattiseen toiston tilaan, tapahtuukin jokin rytmin ja ajantajun muljauttava käänne.

Reich kirjoitti sävellyksen kestävän ”noin 55 minuuttia”, mutta säveltäjän taannoisen yhtyeen esitykset kestivät joskus toista tuntia. Niin kävi nytkin, kun Sibelius-Akatemian opiskelijat tarttuivat jättiteokseen.

Yli tunnin aikana niin minä, Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen laulaja kuin muukin yleisö saattoi kokea ainakin kolme reseption tilaa: minuuttitolkulla kehoa mukavasti heijaavan svengihurmion, kun samanistinen toisto alkoi tuottaa mitä mahtavinta loveen lankeamista. Ja toisaalta ärtymystä, kun jokin kymmeniä minuutteja toistuva marimban takapotku alkoi välillä riipiä. Ja kolmanneksi myös miellyttävän turtumuksen, kun toistuvasti toistuva toistuvuus sai nukahtamisen kesken konserttia tuntumaan mitä tavoiteltavimmalta idealta.

Viime vuonna Tukholmassa sain seurata, kun Reich itse ohjeisti hänen tuotantoaan levyttäneitä ruotsalaismuusikkoja harjoituksissa: ”osaatte nuotit, mutta anteeksi vain: tämä kuulostaa vähä-älyiseltä”.

Se johtui ruotsalaisten aluksi liian raskaasta ja konemaisesta otteesta. Ja Sibafestin esityksen alussa oli hieman vastaavia ongelmia.

Reich jatkoi Tukholmassa: ”Kevyempi kosketus. Pitäähän nuottien syttyä, mutta ei noin liioitellen. Rytmiin pitää saada liikesuunta. Älkää kiirehtikö, mutta antakaa musiikin rullata.” Säveltäjän vaikutuksesta soitto muuttui heti kiinnostavammaksi.

Sibafestin Reich-harjoitusten ohjaajaksi kutsuttiin Reichin yhtyeen alkuperäisjäsen, professori Russell Hartenberger. Hän saattoi vaikuttaa samoin, sillä alkujännityksen lauettua opiskelijoiden ote keveni, ja svengi alkoi löytyä.

Esitystä seurasi suurimman osan aikaa oikein hyvillä mielin. Kulttuuritekohan tämän suurteoksen esittäminen aina on. Music for 18 Musicians on 1900-luvun musiikinhistorian risteysasema, ”balilainen gamelan-musiikki ristiinpukeutuneena minimalismiksi”, kuten David Bowie sitä kutsui. Se ammentaa myös klassisen puolen modernismista ja jazzista ja on sittemmin hedelmöittänyt myös niitä sekä taiderockia Bowien ja Radioheadin tapaan.

Voit palata esitykseen oheisella videolla, jonka alussa kuvataan hieman myös konsertin alun odottelua. Mutta esityksen jälkeenkin voi jäädä nälkä. Koskahan saisi taas kuulla Reichin holokaustiin viittavan Different Trainsin? Tai terrori-iskuun viittaavan WTC/911 -teoksen?

Oikaisu 3. helmikuuta klo 23.05: Pertti Kurikan nimipäivät oli kirjoitettu virheellisesti muodossa Pentti Kurikan nimipäivät.

Sibafest: Steve Reich: Music for 18 Musicians

Säveltäjä: Steve Reich

Esittäjä: Sibafestin muusikot, musiikin ohjaus professori Russell Hartenberger

Laji: Musiikki

Paikka: Musiikkitalo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • minimalismi
 • Sibelius-Akatemia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  4. 4

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  5. 5

   Mauno Koiviston haudasta tuli hetkessä Helsingin uusin nähtävyys – katso HS:n suora lähetys Hietaniemen hautausmaalta

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  8. 8

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää