Konserttiarvostelut

Tätä Bowie rakasti ja Heikinheimo inhosi – Steve Reichin kulttiteos palasi Helsinkiin

Sibafest esitti toista tuntia kestävän minimalismin perusteoksen Music for 18 Musicians ja se on kuunneltavissa oheisella videolla

Helsingin juhlaviikoilla elokuussa vieraillut säveltäjä Steve Reich sai kuulla Musiikkitalossa maittavan kattauksen merkkiteoksiaan, mutta ei sitä monen mielestä suurinta.

Music for 18 Musicians! Noin tunnin kestävä minimalismin merkkiteos, jonka David Bowie nosti aikoinaan suurimpien levysuosikkiensa joukkoon ja joka osaltaan sai Helsingin Sanomien kriitikon Seppo Heikinheimon kirjoittamaan Reichin musiikin ”kauhistuttavasta henkisestä tyhjyydestä”.

Sibelius-Akatemian Sibafest täydensi Reich-tarjontaa tältä osin komeasti keskiviikkona Musiikkitalon pienehkössä Sonore-salissa. Yhden sävellyksen konsertti myytiin loppuun, mutta se välitettiin verkossa.

Reichia ennen amerikkalaista minimalismia kehittivät varsinkin kaiken drone-musiikin isoisä LaMonte Young, jota Lou Reed kiitti meluisan Metal Machine Music -tupla-albuminsa teksteissä ja Terry Riley, joka vaikutti niin Reichiin kuin vaikkapa The Who -yhtyeen Baba O’Riley -hittiin.

Reichin oma varhainen keksintö oli ”vaihesiirto”, jossa sävelkuvio ja sen kopio lähtevät soimaan yhtä aikaa, mutta erkaantuvat erilaisiksi kaanoneiksi. Aluksi tämä tapahtui nauhateoksissa, mutta eläviä muusikoita käyttäessään Reich kehitti tarkemmin kontrolloidun rytmi- ja kontrapunktikäsityksensä.

Music for 18 Musicians syntyi 1974–1976 ja merkitsi Reichin läpimurtoa tarkoituksellisen tiukasta ja askeettisesta minimalismista mehevämpiin harmonioihin ja sointeihin.

Silti jättiteoksesta kuulee yhä myös rationaalisen tutkijan mielenlaadun: alussa esitellään yksitoista sointua, ja sen jälkeen jokaisen soinnun ympärille kehitetään jotakin uutta. Rytmit toistuvat toistumistaan ja niiden päälle muovautuu soittajien ja neljän naislaulajan hengitystä myötäileviä sointiaaltoja.

Ja juuri kun luulee musiikin jääneen täydellisen staattiseen toiston tilaan, tapahtuukin jokin rytmin ja ajantajun muljauttava käänne.

Reich kirjoitti sävellyksen kestävän ”noin 55 minuuttia”, mutta säveltäjän taannoisen yhtyeen esitykset kestivät joskus toista tuntia. Niin kävi nytkin, kun Sibelius-Akatemian opiskelijat tarttuivat jättiteokseen.

Yli tunnin aikana niin minä, Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen laulaja kuin muukin yleisö saattoi kokea ainakin kolme reseption tilaa: minuuttitolkulla kehoa mukavasti heijaavan svengihurmion, kun samanistinen toisto alkoi tuottaa mitä mahtavinta loveen lankeamista. Ja toisaalta ärtymystä, kun jokin kymmeniä minuutteja toistuva marimban takapotku alkoi välillä riipiä. Ja kolmanneksi myös miellyttävän turtumuksen, kun toistuvasti toistuva toistuvuus sai nukahtamisen kesken konserttia tuntumaan mitä tavoiteltavimmalta idealta.

Viime vuonna Tukholmassa sain seurata, kun Reich itse ohjeisti hänen tuotantoaan levyttäneitä ruotsalaismuusikkoja harjoituksissa: ”osaatte nuotit, mutta anteeksi vain: tämä kuulostaa vähä-älyiseltä”.

Se johtui ruotsalaisten aluksi liian raskaasta ja konemaisesta otteesta. Ja Sibafestin esityksen alussa oli hieman vastaavia ongelmia.

Reich jatkoi Tukholmassa: ”Kevyempi kosketus. Pitäähän nuottien syttyä, mutta ei noin liioitellen. Rytmiin pitää saada liikesuunta. Älkää kiirehtikö, mutta antakaa musiikin rullata.” Säveltäjän vaikutuksesta soitto muuttui heti kiinnostavammaksi.

Sibafestin Reich-harjoitusten ohjaajaksi kutsuttiin Reichin yhtyeen alkuperäisjäsen, professori Russell Hartenberger. Hän saattoi vaikuttaa samoin, sillä alkujännityksen lauettua opiskelijoiden ote keveni, ja svengi alkoi löytyä.

Esitystä seurasi suurimman osan aikaa oikein hyvillä mielin. Kulttuuritekohan tämän suurteoksen esittäminen aina on. Music for 18 Musicians on 1900-luvun musiikinhistorian risteysasema, ”balilainen gamelan-musiikki ristiinpukeutuneena minimalismiksi”, kuten David Bowie sitä kutsui. Se ammentaa myös klassisen puolen modernismista ja jazzista ja on sittemmin hedelmöittänyt myös niitä sekä taiderockia Bowien ja Radioheadin tapaan.

Voit palata esitykseen oheisella videolla, jonka alussa kuvataan hieman myös konsertin alun odottelua. Mutta esityksen jälkeenkin voi jäädä nälkä. Koskahan saisi taas kuulla Reichin holokaustiin viittavan Different Trainsin? Tai terrori-iskuun viittaavan WTC/911 -teoksen?

Sibafest: Steve Reich: Music for 18 Musicians

Säveltäjä: Steve Reich

Esittäjä: Sibafestin muusikot, musiikin ohjaus professori Russell Hartenberger

Laji: Musiikki

Paikka: Musiikkitalo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • minimalismi
 • Sibelius-Akatemia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää