Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Punkhimmeli tyrmäsi Tampereen biennaalissa

Antti Auvisen teos oli melkein epäreilun voimakas muuten niin hienovaraisessa neljän kantaesityksen illassa.

Klassinen Tampere Biennale: Ensemble Adapter & defunensembe Pakkahuoneella perjantaina. - Hartikainen, Laskowski, Kuokkala. Tampere filharmonia ja kapellimestari Ville Matvejeff, solistina huilisti Mikael Helasvuo Tampere-talossa perjantaina. – Sermilä, Meriläinen, Wennäkoski, Auvinen.

Olen tykistökeskityksen armoilla! Eläintarhasta irti päässeet gorillat karjuvat ja mielisairaalasta paenneet potilaat mölisevät! Pommikoneet ujeltavat asfalttiviidakon raunioiden yllä!

Ja jos tällaisia mielikuvia herättävän melskeen säveltäneelle Antti Auviselle ei anneta torstaisen Teosto-palkinnon jälkeen tästä uudesta Himmel Punk -orkesteriteoksesta lisää palkintoja, olisin jopa ihmeissäni.

Himmel Punk oli Tampereen 30-vuotiaan biennaalin juhlakonsertin tapaus. Sillä on esikuvia Igor Stravinskyn Kevätuhrista Magnus Lindbergin Kraftiin myös siinä, että melskeen ja paukkeen seassa on taitavasti sijoitettuja ja soitinnettuja suvantoja.

Mutta Stravinskyn ja Lindbergin teosten ritualistisuus herättää suvannoissa myös pyhyysvaikutelmia. Auvinen välttää ne ehkä siksi, että hänen inspiraationaan on kriittisyys uskonnollisuuden varjolla tehtävä alistamista kohtaan.

Auvisen mielestä teos viittaa punk-musiikkiin, saksankieliseen taivas-sanaan ja myös suomen kielen himmeliin. Vartin pituinen teos nosti mukavasti pulssia muuten niin rauhallisena neljän kantaesityksen iltana.

Himmel Punk on myös erinomaista jatkoa viime vuonna kantaesitetylle sisarteokselleen Junker Twist, jonka esitys löytyy tästä linkistä.

Oma iltani alkoi jo Ensemble Adapterin ja defunesensemblen yhteiskonsertilla Pakkahuoneella. Tämän vuoden biennaalissa musiikkiklovni Thomas Monckton antaa konserttien alussa tyylinäytteitä jo ennen sunnuntain The Pianist -showtaan. Meni hetki, ennen kuin varmistuin, että hänen pianoperformanssinsa liukkaine sukkineen, spagaatteineen ja nuottien repimisineen ei ollut osa Jarkko Hartikaisen Studies on Empathya.

Hartikaisen teoksen alkaessa asia tuli kyllä selväksi. Hartikainen ei revitellyt, vaan suostutteli ensemblesta elektroniikan avulla hienovaraisia sointeja taitavasti ja empaattisesti.

Mikolaj Laskowskin Atlantis & **** oli vähän krouvimpi teos. Puolalaissäveltäjän huomaa berliiniläistyneen, ja teoksessa saattoi kuulla jopa kesyyntyneitä kaikuja Einstürzende Neubautenin sortuvien uudisrakennusten musiikista.

Kiltein kaikista oli Kimmo Kuokkalan henkistynyt Avaruusrauniot. Ensemblen ja elektroniikan soinnit ympäröivät kuulijaa rauhallisen toisteisesti. Oli helppo taantua transsiin.

Siirtymä Tampere-taloon oli lyhyt niin matkan kuin ajan puolesta. Jälleen konsertin avasi klovni, nyt kapellimestarina, jonka kännykkä pirahtaa konsertin aluksi. Vasta sitten lavalle marssi hyvin johtanut Ville Matvejeff.

Varsinaisen juhlakonsertin aluksi muisteltiin biennaalin 1980-lukua. Jarmo Sermilän Labor! voitti aikoinaan SAK:n järjestämän sävellyskilpailun, ja säveltäjä kertoi sen kuvanneen myös ilmapiiriä 1980-luvun alun yleislakkouhan kuukausina. Teoksessa on enemmän hallittua uhkaa kuin propagandistista julistusta.

Tampereen biennaalin perustajan Usko Meriläisen huilukonsertto Visions and Whispers soi myös ensimmäisen biennaalin avajaisissa helmikuussa 1986. Solisti oli silloinkin Mikael Helasvuo. Orkesterin visiot ja kuiskaukset eivät vieläkään peitä yhä vain mestarillisen hienovaraisesti soittavaa huilutaiteilijaa.

Meriläinen tiesi hyvin vastarinnan, jota jotkut silloiset orkesterimuusikot tunsivat kokeiluja kohtaan. Niinpä partituurissa laitetaan puhaltajat henkäilemään instrumentteihinsa lauseita kuten ”saatais jo soittaa jotakin kunnollista”, ”tässä vaan ollut tätä tämmöstä” ja ”jo päästään paussille”.

Nämä vitsit eivät erityisesti musiikista erotu, mutta ehkäpä ne nostattavat tasaisen konserton fiilistä soittajien keskuudessa. Tampere Filharmonia soitti kaiken paremmin kuin biennaalin alkuvuosina.

Oli tyylikästä, mutta myös vaarallista sijoittaa Meriläiseltäkin ammentaneen Lotta Wennäkösken sarja Amor omnia -elokuvamusiikista huilukonserton jälkeen.

Taas kuiskailtiin ja makusteltiin hienovaraisilla sointiväreillä hienostuneesti. Wennäkoski oli koostanut vanhaan mykkäelokuvaan tekemästään hyvästä musiikista kaaren, jonka rauhallisten ääripäiden välissä oli hieman enemmän vipinää.

Jäin miettimään, oliko orkesterisarjan mitta aivan kohdillaan. Sarja voisi toimia paremmin kompaktimpana tai siihen voisi rakentaa lisätasoja alkuperäisestä elokuvamusiikista irtautuen.

Tällaista hienoista väliinputoamisen tunnetta ei ollut Auvisen Himmel Punkissa. Ei tullut hetkeäkään mieleen, että se teos voisi olla minkään muun mittainen.

Se oli siinä: vahvan partituurin sisäinen logiikka toimi vastaansanomattomasti.

Konsertin nauhoitus kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 18.4. klo 20. Sen jälkeen se on kuunneltavissa 30 päivän ajan Yle Areenassa.

Tampereen biennaali

Säveltäjä: Antti Auvinen, Lotta Wennäköski, Jarmo Sermilä, Usko Meriläinen, Kimmo Kuokkala, Mikolaj Laskowski, Jarkko Hartikainen

Esittäjä: Ensemble Adapter & defunensemble, Tampere Filharmonia ja kapellimestari Ville Matvejeff, huilisti MIkael Helasvuo

Laji: Klassinen

Paikka: Tampere-talo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää