Valikko
Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Auvinen iski jälleen: punkhimmeli tyrmäsi Tampereen biennaalissa

Antti Auvisen teos oli melkein epäreilun voimakas muuten niin hienovaraisessa neljän kantaesityksen illassa.

Klassinen Tampere Biennale: Ensemble Adapter & defunensembe Pakkahuoneella perjantaina. - Hartikainen, Laskowski, Kuokkala. Tampere filharmonia ja kapellimestari Ville Matvejeff, solistina huilisti Mikael Helasvuo Tampere-talossa perjantaina. – Sermilä, Meriläinen, Wennäkoski, Auvinen.

Olen tykistökeskityksen armoilla! Eläintarhasta irti päässeet gorillat karjuvat ja mielisairaalasta paenneet potilaat mölisevät! Pommikoneet ujeltavat asfalttiviidakon raunioiden yllä!

Ja jos tällaisia mielikuvia herättävän melskeen säveltäneelle Antti Auviselle ei anneta torstaisen Teosto-palkinnon jälkeen tästä uudesta Himmel Punk -orkesteriteoksesta lisää palkintoja, olisin jopa ihmeissäni.

Himmel Punk oli Tampereen 30-vuotiaan biennaalin juhlakonsertin tapaus. Sillä on esikuvia Igor Stravinskyn Kevätuhrista Magnus Lindbergin Kraftiin myös siinä, että melskeen ja paukkeen seassa on taitavasti sijoitettuja ja soitinnettuja suvantoja.

Mutta Stravinskyn ja Lindbergin teosten ritualistisuus herättää suvannoissa myös pyhyysvaikutelmia. Auvinen välttää ne ehkä siksi, että hänen inspiraationaan on kriittisyys uskonnollisuuden varjolla tehtävä alistamista kohtaan.

Auvisen mielestä teos viittaa punk-musiikkiin, saksankieliseen taivas-sanaan ja myös suomen kielen himmeliin. Vartin pituinen teos nosti mukavasti pulssia muuten niin rauhallisena neljän kantaesityksen iltana.

Himmel Punk on myös erinomaista jatkoa viime vuonna kantaesitetylle sisarteokselleen Junker Twist, jonka esitys löytyy tästä linkistä.

Oma iltani alkoi jo Ensemble Adapterin ja defunesensemblen yhteiskonsertilla Pakkahuoneella. Tämän vuoden biennaalissa musiikkiklovni Thomas Monckton antaa konserttien alussa tyylinäytteitä jo ennen sunnuntain The Pianist -showtaan. Meni hetki, ennen kuin varmistuin, että hänen pianoperformanssinsa liukkaine sukkineen, spagaatteineen ja nuottien repimisineen ei ollut osa Jarkko Hartikaisen Studies on Empathya.

Hartikaisen teoksen alkaessa asia tuli kyllä selväksi. Hartikainen ei revitellyt, vaan suostutteli ensemblesta elektroniikan avulla hienovaraisia sointeja taitavasti ja empaattisesti.

Mikolaj Laskowskin Atlantis & **** oli vähän krouvimpi teos. Puolalaissäveltäjän huomaa berliiniläistyneen, ja teoksessa saattoi kuulla jopa kesyyntyneitä kaikuja Einstürzende Neubautenin sortuvien uudisrakennusten musiikista.

Kiltein kaikista oli Kimmo Kuokkalan henkistynyt Avaruusrauniot. Ensemblen ja elektroniikan soinnit ympäröivät kuulijaa rauhallisen toisteisesti. Oli helppo taantua transsiin.

Siirtymä Tampere-taloon oli lyhyt niin matkan kuin ajan puolesta. Jälleen konsertin avasi klovni, nyt kapellimestarina, jonka kännykkä pirahtaa konsertin aluksi. Vasta sitten lavalle marssi hyvin johtanut Ville Matvejeff.

Varsinaisen juhlakonsertin aluksi muisteltiin biennaalin 1980-lukua. Jarmo Sermilän Labor! voitti aikoinaan SAK:n järjestämän sävellyskilpailun, ja säveltäjä kertoi sen kuvanneen myös ilmapiiriä 1980-luvun alun yleislakkouhan kuukausina. Teoksessa on enemmän hallittua uhkaa kuin propagandistista julistusta.

Tampereen biennaalin perustajan Usko Meriläisen huilukonsertto Visions and Whispers soi myös ensimmäisen biennaalin avajaisissa helmikuussa 1986. Solisti oli silloinkin Mikael Helasvuo. Orkesterin visiot ja kuiskaukset eivät vieläkään peitä yhä vain mestarillisen hienovaraisesti soittavaa huilutaiteilijaa.

Meriläinen tiesi hyvin vastarinnan, jota jotkut silloiset orkesterimuusikot tunsivat kokeiluja kohtaan. Niinpä partituurissa laitetaan puhaltajat henkäilemään instrumentteihinsa lauseita kuten ”saatais jo soittaa jotakin kunnollista”, ”tässä vaan ollut tätä tämmöstä” ja ”jo päästään paussille”.

Nämä vitsit eivät erityisesti musiikista erotu, mutta ehkäpä ne nostattavat tasaisen konserton fiilistä soittajien keskuudessa. Tampere Filharmonia soitti kaiken paremmin kuin biennaalin alkuvuosina.

Oli tyylikästä, mutta myös vaarallista sijoittaa Meriläiseltäkin ammentaneen Lotta Wennäkösken sarja Amor omnia -elokuvamusiikista huilukonserton jälkeen.

Taas kuiskailtiin ja makusteltiin hienovaraisilla sointiväreillä hienostuneesti. Wennäkoski oli koostanut vanhaan mykkäelokuvaan tekemästään hyvästä musiikista kaaren, jonka rauhallisten ääripäiden välissä oli hieman enemmän vipinää.

Jäin miettimään, oliko orkesterisarjan mitta aivan kohdillaan. Sarja voisi toimia paremmin kompaktimpana tai siihen voisi rakentaa lisätasoja alkuperäisestä elokuvamusiikista irtautuen.

Tällaista hienoista väliinputoamisen tunnetta ei ollut Auvisen Himmel Punkissa. Ei tullut hetkeäkään mieleen, että se teos voisi olla minkään muun mittainen.

Se oli siinä: vahvan partituurin sisäinen logiikka toimi vastaansanomattomasti.

Konsertin nauhoitus kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 18.4. klo 20. Sen jälkeen se on kuunneltavissa 30 päivän ajan Yle Areenassa.

Tampereen biennaali

Säveltäjä: Antti Auvinen, Lotta Wennäköski, Jarmo Sermilä, Usko Meriläinen, Kimmo Kuokkala, Mikolaj Laskowski, Jarkko Hartikainen

Esittäjä: Ensemble Adapter & defunensemble, Tampere Filharmonia ja kapellimestari Ville Matvejeff, huilisti MIkael Helasvuo

Laji: Klassinen

Paikka: Tampere-talo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  7. 7

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää