Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Nuoret esittäjät ja nuoruudenteokset pääsivät ääneen Kuhmossa

Festivaalin ensimmäinen kantaesitys oli Juha T. Koskisen toinen jousikvartetto

Klassinen Juha T. Koskisen 2. jousikvarteton kantaesitys Kuhmon kamarimusiikissa tiistaina.

Juha T. Koskisen toinen jousikvartetto oli ensimmäinen Kuhmon kamarimusiikin kahdesta tämänvuotisesta kantaesityksestä. Toisen J.T.:n eli Jukka Tiensuun teos Kuuhiomo kantaesitetään toisen festivaaliviikon tiistaina eli 19. heinäkuuta.

Tämän viikon tiistai-illan konsertissa Koskisen kvartettoa ympäröivät sade- ja puutarhateemaiset kappaleet, kuten hyvin nuoren Jean Sibeliuksen säveltämä Vesipisaroita ja Claude Debussyn Puutarhoja sateessa.

Siksi ehkä voidaan tehdä melko rohkeitakin tulkintoja Koskisen musiikin luonteesta juuri tämän konsertin kontekstissa, vaikka jossain muussa ympäristössä tulkinnat olisivat epäilemättä erilaisia. Kun Koskisen teoksen alaotsikko on Under a Ginkgo Tree in Tiergarten, voi toisen osan pizzicatot hyvinkin kuulla vesipisaroiden tippumisena puun lehviltä, tai ensimmäisen osan värikkäät pyörteet tuulen pyörähtelynä niillä samoilla lehvillä.

Kvarteton sävelkieli on viehättävän valoisaa ja optimistista. Aforististakin: osat eivät pääty selkeisiin loppueleisiin vaan jäävät avoimiksi, kuin vastausta odottaviksi kysymyksiksi.

Jousikvartettonsa esittäjiksi Juha T. Koskinen oli saanut nuorten muusikkolupausten muodostaman Borea-kvartetin. Yhtye tulkitsi teoksen päällekkäin kerrostuvat ja limittyvät aiheet selkeästi ja annosteli kokonaisuuteen herkkävireisiä sointivärejä.

Konsertin teokset täydensivät hyvin toisiaan, vaikka joskus tiukalla teosten aiheen mukaisella ryhmittelyllä voi syntyä musiikillisesti hajanaista jälkeä. Tällä kertaa yhtenäisyys ja monipuolisuus olivat hyvässä tasapainossa.

Muiden teosten väliin sirotellut osat Kaija Saariahon lyömäsoitinteoksesta Six Japanese Gardens toivat jännittävän kihiseviä sointimaailmoja Tuija-Maija Nurmisen, Harri Lehtisen ja Kazutaka Moritan soittamina, ja Debussyn ja Toru Takemitsun pianoteokset soivat kuulaasti Andrea Ruclin, Natacha Kudritskajan ja Naoko Ichihashin tulkitsemina. Joukosta erottui eniten Mavis Lamin kiinalaisella perinnesoittimella pipalla tulkitsema kansansävelmä Dragon Boat, mutta esitys oli niin vangitseva että konsertin jännite säilyi.

Vuodet vierivät ja nuoret lupaukset nuorentuvat siihen malliin, että pian on jo normaalia kuulla 2000-luvulla syntyneiden taiteilijoiden tulkintoja. Esimakua tästä antoi vuonna 2001 syntynyt viulisti Saki Tozawa, joka tulkitsi Sibeliuksen kymmenvuotiaana säveltämän Vesipisaroita sellisti Martti Rousin kanssa. Mikään valtava haaste Sibeliuksen pizzicatokappale ei liene kummallekaan, mutta pirteä välipala siitä tuli Saariahon musiikin lomaan.

Sibeliuksen melodraama Metsänhaltija on sekin laskettavissa säveltäjän varhaistuotantoon, vaikka ikää säveltäjällä oli sitä tehdessään jo noin 30 vuotta. Harvoinpa sitä missään kuulee, ja siksi olikin hauska kuulla se nyt kamariversiona. Sekin tavallaan sukupolvenvaihdoksen läpikäyneenä, sillä ensilevytyksellä parikymmentä vuotta sitten kertojana oli Lasse Pöysti, nyt puolestaan hänen pojantyttärensä Alma Pöysti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konserttiarvostelut
 • Klassinen musiikki
 • Kuhmo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen miehen radikalisoitumisesta, ei ollut Supon kohdehenkilö

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää