Valikko
Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Tähtikapellimestarin orkesteri soitti Savonlinnassa varovaisen hienostuneesti

Luigi Cherubini -oppilasorkesteri ei pystynyt kaikessa toteuttamaan Riccardo Mutin tahtoa.

Klassinen Savonlinnan oopperajuhlat. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini Olavinlinnassa. Kapellimestari Riccardo Muti. – Beethoven, Schubert.

Riccardo Muti on kuuluisin Savonlinnan oopperajuhlilla vieraillut orkesterinjohtaja, tähti­kapellimestari kansainvälisen klassisen musiikkimaailman huipulta.

Jos Mutilla olisi ollut Savonlinnassa johdettavanaan kansain­välinen huippuorkesteri, Olavinlinnassa olisi varmaan koettu yksi oopperajuhlien historian suurimmista tähtihetkistä.

Nyt Muti johti vuonna 2004 Ravennan oopperajuhlille perustamaansa Luigi Cherubini -oppilas- ja koulutusorkesteria. Sen jäsenet ovat alle kolmekymmentävuotiaita, ja orkesterin soittajisto vaihtuu kokonaan kolmen vuoden välein.

Taitavinkaan orkesterikouluttaja ei tee nuorista soittajista kolmessa vuodessa varsinaista huippuorkesteria. Tiukka valintaseula takaa tietysti soittajien korkean tason.

Mutin orkesteripaletin tunnusmerkkejä ovat latinalainen muotokirkkaus, dramaattinen briljanssi, läpikuultava arkkitehtoninen tasapaino, motiivikudoksen terävyys, laulava melodinen kaunopuheisuus ja samettimainen sointi.

Kaikki tunnusmerkit olivat ­luettavissa Mutin joustavan elegantissa, luontevassa ja fraaseja tarkasti muotoilevassa työskentelyssä: muotojen, linjojen, kaarien ja kontrastien rakentelussa. Tosin orkesteri ei pystynyt jäännöksettömästi toteuttamaan ­maestronsa tahtoa.

Partituuriuskollisuuden nimeen vannova Muti saattaa pitää niin kovaa kontrollia, että sillä voi olla tukahduttava vaikutus orkesteriin. Cherubiniläisten soitossa oli tiettyä varovaisuutta ja spontaaniuden puutetta. Voi olla, että he hieman pelkäävät ankaraa maestroaan.

Orkesteri teki kaiken kaik­kiaan sopusuhtaisen ja tasapainoisen vaikutelman. Sen vahvin ja rohkein ääniryhmä ovat loistavat vasket. Puupuhaltajat ovat taitavia, mutta soolot jäivät persoonattomiksi.

Jousisto on parhaimmillaan silloin, kun se saa soittaa dynaamisen asteikon voimakkaammalla puolella. Kun tehtävänä on ­pianissimo, sointi haurastuu. Nopeissa kuluissa jousiston yhtenäisyys hieman hajoilee, ja viuluista puuttuu tulista isku­voimaa.

Niin vivahteikkaasti ja vaihtelevasti kuin orkesteri soittikin, värikkäästä ja hehkuvasta sointilumouksesta ei voi puhua. Muti on koulinut orkesterin soinnin sangen hienostuneeksi, mutta erityisen säteilevästi se ei syty resonoimaan.

Mitä jalompi ja hehkuvampi orkesterin sointi on, sitä enemmän siinä on yleensä vanhoja arvosoittimia. Nuorilla soittajilla niitä tuskin on paljon käytössään.

Savonlinnassa Cherubini­orkesteri oli parhaimmillaan Verdin Macbethin esityksessä. Macbeth edustaa varhaista ”primitiivistä” Verdiä, ja sen sotaiseen iskevyyteen nuoret soittajat heittäytyivät innokkaasti Nicola Paszkowskin johdolla.

Ketterää taituruutta vaativassa Falstaffissa orkesteri aloitti kaleidoskooppimaisen eloisasti, mutta esityksen edetessä erityisesti jousisointi kutistui ja vaimeni. Voimavarat alkoivat ehtyä.

Mutin johtama konsertti sujui nousujohtoisesti ja päättyi komeaan voitonjuhlaan Beethovenin viidennen sinfonian finaalissa. Vallankumouksellisen ener­gian ja liikkeen purkausta viidennestä ei kehkeytynyt, vaan kohtuullinen klassinen tasapaino hallitsi Mutin näkemystä.

Monet kapellimestarit tähtäävät viidennen sinfonian avausmotiivin kohtalonkolkutuksesta lähtien finaalin melskeiseen herooiseen riemuun.

Kasvavan jännitteen ja odotuksen lataaminen ei tuntunut kuuluneen Mutin strategiaan. Sitä paitsi orkesterin taidot eivät aina oikein riittäneet jäntevien yli­menojen ja siirtymien tekemiseen.

Kohtalon rattaat eivät pyörineet ja jyskyttäneet kolmessa ensimmäisessä osassa dramaattisesti, vaikka Muti halutessaan dramatisoi sinfonioita verdimäisestikin. Kun orkesteri vihdoin finaalissa sai päästää pellit auki, teho oli vapauttava ja mukaansatempaava.

Muti aloitti konsertin Beethovenin Coriolan-alkusoitoilla. Siinä hän antoi näytteen kyvystään luoda joka teokselle sille ominainen sointi. Peräänantamaton tumma karheus kuuluu Coriolan-musiikin uhmakkaaseen luonteeseen.

Muti kuuluu niihin maestroihin, joilla on taito saada orkesteri laulamaan. Schubertin kahdeksas sinfonia, ”Keskeneräinen”, lauloi kauniisti, mutta hieman vaimeasti.

Schubertin sinfoniassa Muti taikoi lyyrisistä hetkistä usein kuin yllättäen dramaattisia nousuja, jotka usein melkein siinä samassa haihtuivat taas ilmaan. Unenomaisen laulun ja kohisevien ja jykevien nousujen jatkuvassa orgaanisessa vaihtelussa oli runollista magiaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää