Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Meidän festivaali on nyt vaiheessa

Tänään päättyvän festivaalin ohjelman teemat ovat kehittyneet päivästä toiseen

Klassinen Meidän festivaalin konsertit keskiviikkona Aino-salissa ja Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.

Tuusulassa ja Järvenpäässä järjestettävällä Meidän festivaalilla on tänä vuonna jopa yllättävän vahva teema. Ehkä vahvuus tulee siitä, että teema kiteytyy yhteen, sinänsä melko harmittomalta näyttävään sanaan: vaiheessa.

Tästä sanasta festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto on kuitenkin punonut koko viikon kestävän konserttiverkoston, jossa tutkitaan sanan eri merkityksiä. Viime lauantaina kuultiin Steve Reichin vaiheensiirtotekniikkaa New York Counterpoint -teoksessa, ja muissa konserteissa on paneuduttu esimerkiksi polyfonian kehityksen eri vaiheisiin.

Tästä johtuen yksi kehityskaari on tyypillisesti jakautunut useisiin konsertteihin, joten satunnainen konserttivieras on kuullut vain yhden vaiheen pidemmästä jatkumosta. Vakio­kävijät taas saanevat aiheesta irti eniten, jos ja kun he seuraavat saman teeman kehittymistä päivästä toiseen.

Keskiviikkona saatiin näkymiä J. S. Bachin suoraviivaisimpaan ja monimutkaisimpaan polyfo­niaan, kun kanadalaispianisti Angela Hewitt soitti omassa resitaalissaan Bachin kaksi- ja kolmeääniset inventiot. Sitä ennen aiemmassa konsertissa oli kuultu viimeinen osa Bachin kontrapunktitaidon kruunaavasta Die Kunst der Fugesta.

Harjoituskappaleiksi kirjoitetut kaksiääniset inventiot ovat hankalia konserttiteoksena, vaikka asialla on niin kovan luokan Bach-taituri kuin Hewitt. Hän kyllä karakterisoi ne taidokkaasti ja tyylikkäästi, mutta silti ne jäivät paljaudessaan konsertin muiden teosten varjoon.

Kolmiäänisissä inventioissa on jo paljon enemmän sointimassaa ja sen myötä myös laajempia sointimahdollisuuksia, joita Hewitt hehkutteli tyylikkäästi.

Hewittin konsertin kohokohtia olivat kolme Domenico Scarlattin sonaattia, varsinkin D-duurisonaatti K. 29, jossa Hewittin laaja tulkinta-asteikko pääsi hyvin oikeuksiinsa.

Ludwig van Beethovenin Myrsky-sonaatissa hän teki vahvoja kontrasteja heti alusta asti, tyyneyden ja tuiverruksen korostaessa toinen toistaan.

Vaikka Meidän festivaalin peruslähtökohta on alun perin ollut klassisessa konserttimusiikissa, ei viime vuosina musiikin- tai taiteenlajien välisille rajoille ole pantu suurtakaan painoa. Hyvä niin, sillä näin syntyy hienoja rinnastuksia.

Keskiviikkoiltana Kallio-Kuninkalassa ruotsalainen kansanmuusikko Ale Möller ja jazzpianisti Mats Öberg esittivät ensin Charlie Chaplinin Smilen ja ­Beatlesin Here Comes the Sunin kaltaisia standardeja hurmaavan omaperäisesti ja taidokkaasti.

Multi-instrumentalisti Möller soitti viihdyttävästi milloin mitäkin.

Kaikkein hauskin soitinvalinta oli ruotsalaisen maantien sivusta haettu merkkikeppi, jota Möller soitteli Lång leve Statens trafikverk -kappaleessa, kuinkas muuten.

Toinen rinnastus tuli heti perään, jonglööri Jay Gilliganin, elektronisten soittimien taiturin Brian Crabtreen ja klarinetisti Matthew Huntin osuudessa, jossa tutkittiin äänen ja liikkeen vuorovaikutusta.

Sen perään Kamus-kvartetin tulkinta Schubertin Tyttö ja kuolema -jousikvartetosta soi pimenevässä yössä tuimana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  6. 6

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Urheilumaailma järkyttyi Barcelonan terrori-iskusta – jalkapallotähti Lionel Messiltä painokas viesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat