Valikko
Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

The Cure palasi Suomeen ja soitti kolme tuntia lumoavaa jumitusta

The Curen keikalle lipun ostaneet eivät voi valittaa ainakaan musiikin määrästä: yhtye soitti runsaan kolmen tunnin mittaisen keikan, jossa kuultiin 35 kappaletta.

Tänä vuonna on palkittu 1980-luvun brittiläisen postpunkin ystäviä pitkästä odotuksesta. Ensin New Order esiintyi Suomessa 34 vuoden tauon jälkeen, ja perjantai-iltana palasi The Cure, jonka edellinen Suomen keikka oli Provinssirockissa kesällä 1996.

Curen keikalle lipun ostaneet eivät voi valittaa ainakaan musiikin määrästä: yhtye soitti runsaan kolmen tunnin mittaisen keikan, jossa kuultiin 35 kappaletta.

Se oli tyrmäävä annos, varsinkin kun kyse ei ole yhtyeestä, jonka valttina olisi ollut monimuotoinen ja genrestä toiseen poukkoileva ilmaisu.

The Curen tuotannosta huomattava osa on hidasliikkeisiä, enintään neljän soinnun muodostaman toistuvan kierron varaan rakennettuja kappaleita, joiden melodiat ovat mollivoittoisia ja joiden lyriikassa puidaan tuskaa, turhautumista ja pelkoa.

Mutta jos ei anna sen häiritä, niin Curen maratonesitys oli lumoavinta areenarockia aikoihin.

Euroopan kiertueen avanneen Helsingin keikan ensimmäisen tunnin aikana tuli aimo annos klassikoita ja hittejäkin: A Night Like This, Inbetween Days, Lullaby, Let's Go to Bed ja Pictures of You.

Ne olivat kuitenkin vielä lämmittelyä, sillä yhtye oli pakannut keikan puoliväliin annoksen raskaita ja jumittavia kappaleita pitkän uransa varrelta. Sointi muuttui tiiviimmäksi, ja 34 vuotta sitten levytetty One Hundred Years ja kahdeksan vuoden takainen, "uutta" tuotantoa edustava The Hungry Ghost kuulostivat tulevan samasta maailmasta.

The Cure on keikkaillut jo vuosia vanhan tuotantonsa varassa, vaan ei enää aivan sataprosenttisesti, sillä tänä kesänä ohjelmistoon on lisätty yksi levyttämätön uusi kappale, It Can Never Be the Same, jonka poljento oli – jos mahdollista – vieläkin hitaampi ja hypnoottisempi kuin vanhoissa kappaleissa.

Raskaassa jumituksessa laulaja Robert Smithin kauniisti viiltävän äänen rinnalle nousi Simon Gallupin bassonsoitto.

Curessa jo 1970-luvun lopulla soittanut 56-vuotias Gallup erottui lähes liikkumattomista kollegoistaan karikatyyrimäisenä, edestakaisin juoksevana ikipunkkarina, mutta hänen kolkosti möyrivä bassonsa on usein juuri se, joka rakentaa Curen kappaleiden paikallaan vellovien äänimassojen pohjalle liikettä, jännitystä ja melodisilla linjoilla myös popmaista tarttuvuutta.

The Curen maailmankiertueen aikaisemmissa konserteissa ohjelma on jatkunut neljälläkin ylimääräisellä osuudella, Helsingissä ne oli tiivistetty kolmeen, joista viimeinen oli Just Like Heavenin, Boys Don't Cryn ja The Love Catsin sisältänyt hittiputki.

Illan ainoa lattea esitys oli putken avannut ja varmasti monien odottama Friday I'm in Love. Robert Smith on joutunut laulamaan sen monesti ennenkin perjantai-iltana, mutta tällä kertaa kuulosti siltä kuin Smith olisi pitänyt asetelmaa nolona, eikä mainio popkappale saanut ylleen ansaitsemaansa kirkasotsaista säihkettä.

Viimeistään illan päättäneen Why Can't I Be Youn raikuessa kaikki oli taas anteeksi annettu.

Oikaisu kello 8.05: Artikkelissa oli aiemmin väärä kuva, jossa oli The Twilight Sad -yhtye.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää