Valikko
Konserttiarvostelut    |   Ooppera-arvostelu

Sano vain Aa, jos haluat hyvää – mutta tuliko oopperasta nyt karaokea?

Van der Aan kolmiulotteinen ooppera kannattaa bongata – Musica nova innostaa nyt rocklehtiäkin.

Michel van der Aan Blank Out -ooppera Musica nova -festivaalilla Kansallisoopperan Alminsalissa ja Jan St. Wernerin sekä Korvat auki ensmeblen konsertti G Livelabissa lauantaina.

Tuleeko oopperastakin karaokea? Michel van der Aan Blank Out-oopperassa (2016) lavalle astuu vain yksi laulaja. Kaikki muu tulee live-elektroniikasta ja taustafilmin tallenteelta.

Blank Out on silti muutakin kuin karaokea: kuulijoille jaetaan filmin kolmiulotteisia efektejä varten 3d-lasit ja koko ooppera perustuu lavalla olevan äidin (tällä kertaa sopraano Katherine Manley) ja filmillä laulavan pojan (joka esityksessä baritoni Roderick Williams) toimiin eri ulottuvuuksissa.

Ooppera alkaa sopraanon pudotellessa lavalla yksittäisiä sanoja. Niistä muodostuu filmille luuppi, jonka päälle sopraano alkaa laulaa toista osuutta edellisten sanojen väliin kuuluvista sanoista. Sekin osuus päätyy filmille, ja tämän kaksiäänisen taustan päälle sopraano laulaa vielä kolmannen osuuden. Nyt irtosanoista muodostuu looginen tarina: äiti muistaa kauhun ja jähmettymisen hetket, kun seitsenvuotias poika on mennyt liian syvälle veteen ja on hukkumaisillaan.


Tässä vaiheessa musiikki ja juoni tuntuvat aika perinteisiltä. Äiti käy läpi traumaansa ja rakentaa uudelleen tapahtumapaikan pienoismallia. Ja kuvitteleeko hän vain pelastaneensa poikansa hukkumiskuolemalta, kun aikuistunut poika astuu filmillä esiin ja muistelee samaa tapahtumaa?


Toinen tulkinta on se, mikä ilmoitetaan ”totuudeksi” ohjelmalehtisessä. Aikuistunut poika filmillä onkin se todellinen henkilö, ei lavalla oleva äiti. Hän muistelee äitiä, joka pelasti hänet viime hetkellä hukkumiskuolemalta. Pojan päästyä rantaan suuri aalto veikin äidin. Voit kuunnella ja katsoa filmiosuutta näiltä kohdin myös tältä videolta.Mutta tarvitseeko ”totuutta” edes ilmoittaa, kun tarina on näin moniselitteinen? Joka tapauksessa libretto on korkeatasoinen, koska siinä hyödynnetään taitavasti eteläafrikkalaisen runoilijan Ingrid Jonkerin tekstejä.


Van der Aan mu­siikin ede­tessä sop­­raanon ”kolmi­äänisyys” laa­jenee tallen­teelta tule­vaksi Alanko­maiden kamari­kuoron lauluksi. Harmoniat ovat aika yksinkertaisia, vahvoja ja kauniita. Elektroniset efektit ja sähköiset rytmit tuovat lisätasoja musiikkiin. Se kiertää kaiuttimien avulla ympäri Kansallisoopperan Alminsalia samalla, kun kolmiulotteiset efektit lisääntyvät filmillä ja muodostavat jopa painajaisnäkyjä.

Äiti la­valla ja poika fil­millä lau­lavat myös duet­toja, vaik­ka ovat­kin suuren aallon ikuisesti erottamia. Sopraano Katherine Manley lauloi ja näytteli koskettavasti. Alankomaiden kamarikuoron tallennettu osuus oli loistotyötä, samoin filmin Roderick Williamsin suoritus.


Pelkän musiikin osalta puhuisin hyvästä teoksesta, en vielä mestariteoksesta. Mutta kokonaisuutena Blank Out on bongaamisen arvoinen sekä klassinen ja modernin taidemusiikin että edm:n sijasta idm:n (intellectual dance music, älykäs tanssimusiikki) ystäville.

On erinomaista, että Kansallisooppera antoi vajaakäytössä olleen pienemmän Alminsalinsa Musica nova –festivaalin produktioon. Kompaktista 70 minuutin oopperasta on esitykset vielä maanantaina ja keskiviikkona.

Helsinkiläisen Musica nova -festivaalin uusi taiteellinen johtaja André de Ridder on tuonut niin paljon uusia tuulia festivaalille, että rocklehdistökin huomioi sitä ehkä entistä enemmän. Soundi ja Rumba nostivat ennakkojutuissaan esiin useita tutustumisen arvoisia konsertteja, esimerkiksi Mouse on Mars -duon Jan St. Wernerin konsertin Korvat auki Ensemblen kanssa lauantaina G Livelabissa.


Jan St. Werner on soolona Mouse on Mars –duoa kokeellisempi, eikä kenellekään tullut G Livelab -klubilla mieleenkään yrittää tanssia sointikenttiä kuunnellessa.

Konsertti perustui St. Wernerin Felder-teokseen, joka löytyy albumina myös artistin kotisivuilta tästä linkistä videoklippien alapuolelta. Ensikuulemalta Felder kuulosti levynä ”juu en jaksa” -osastolta, mutta aika nopeasti siitä löytyi myhäilyttävää leikkisyyttä ja yllättävää ilmavuutta.

Nyt St. Werner prosessoi tallennettaan teoksesta, ja Korvat auki ensemble musisoi päälle kosketinsoittaja Libero Mureddun, sellisti Sergio Castrillónin, fagotisti Niilo Tarnasen, sähköbassoa soittaneen Sebastian Dumitrescun sekä esineitä ja lyömäsoittimia käsitelleen Juhani Vesikkalan voimin.

Usein se toimi inspiroivasti. Joillakin kohdin Felderin ilmavuus katosi, kun suvannotkin piti soittaa porukalla täyteen.

Toisaalta teoksen leikkisyys ei kärsinyt tästä tippaakaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  2. 2

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  5. 5

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää