Valikko
Konserttiarvostelut    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan Jevgeni Onegin kaipaa tunteiden herkempää väreilyä

Tšaikovskin ooppera on tunnematka muistojen maailmaan, rakkaushaaveiden särkymiseen ja nuoruuden katoamiseen.

Klassinen

Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin Suomen kansallisoopperassa. Musiikinjohto Mikhail Agrest, ohjaus, lavastus ja valaistus Marco Arturo Marelli, puvut Dagmar Niefind, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Kansallisoopperan uusi Jevgeni Onegin on tunnematka muistojen maailmaan, rakkaushaaveiden särkymiseen ja nuoruuden katoamiseen.

Sveitsiläinen ohjaaja-lavastaja Marco Arturo Marelli kertoo Pjotr Tšaikovskin romanttisen oopperan tarinan takautumana. Oopperan alussa tuskainen Jevgeni vaipuu kipeisiin muistoihinsa.

Marellin ajatus on, että yleisö voisi muistella Jevgenin seurassa omia haihtuneita unelmiaan.

Kokemus voisi olla katkeransuloinen. Tšaikovskin melodiahehkuinen, venäläisistä romansseista nouseva tunnemusiikki ruokkii harvinaisen voimakkaasti ja kauniisti kaipauksen, onnen ja tuskan tunteita.

Ilmapiiri jää kuitenkin hieman viileäksi ja etäiseksi, vaikka kaikki edellytykset olisivat koskettavaan tunteiden väreilyyn.

Marellin luoma näyttämökuva on kaunis ja komea: suuri siniharmaanvaalea, juhlasalilta näyttävä huonetila, jonka lattia on vino, seinät kallellaan ja perspektiivi vääristynyt. Se symboloi päähenkilö Jevgeni Oneginin mielenmaisemaa, sen tyhjyyttä ja neuroottista vääristyneisyyttä.

Marellin puolison Dagmar Niefindin puvut ovat osa hillityn tyylikästä kokonaisuutta. Juhlan karnevaalinaamiot tuovat kuvaan karnevalistisen väriläikän.

Sama lavastusrakennelma pysyy joka näytöksessä. Ihmiset ja tunnelmalliset valaistukset antavat sille aina uutta ilmettä, joskin perusviritys pysyy kevyesti vinksahtaneena.

Mikseivät tunteet ottaneet ensi-illassa aina syttyäkseen? Ei tarvitse olla venäläinen ohjaaja ymmärtääkseen venäläisen sielun liikahduksia, mutta edellytyksenä olisi venäläisen kulttuurin ja luonteenpiirteiden hyvä tuntemus.

Tai sitten me suomalaiset pidämme itseämme niin hyvinä venäläisen kulttuurin ja ihmisluonteen tuntijoina, että tiedämme omasta mielestämme vaistomaisesti, mikä vaikuttaa aidolta venäläiseltä ja mikä ei.

Kaikki solistit sopivat erittäin hyvin osiinsa.

Itävaltalainen baritoni Josef Wagner on omiaan Jevgenin osaan. Tässä on pitkä, hoikka ja komea nuori kaupunkilaiskeikari maalaiskartanoympäristössä. Lämmin ja notkea tumma baritoni soi mitä miellyttävimmin.

Wagnerin Onegin ei ole kuitenkaan kovin mielenkiintoinen persoona. Hän on sangen sympaattinen, viileän kohtelias, älykäs, mutta hieman tylsä. Häntä ei vaivaa kopea ylimielisyys eikä myöskään tapahtuma-ajankohdan, 1820-luvun byronlainen muotitauti spleen, elämänväsymys ja kaikkeen kyllästyminen.

Fiksuudesta todistaa, että Onegin tajuaa kaksintaistelussa kunnianloukkausriidan typeryyden ja haluaa tehdä sovinnon. Ase kuitenkin laukeaa vahingossa ystävysten syleillessä. Oneginin epäonnistuneet itsemurhayritykset juhlapoloneesin tahdissa vaikuttavat pelleilyltä.

Kun Wagnerin Onegin kohtaa viimeisessä näytöksessä seurapiiri kaunottareksi muuttuneen Tatjanan, hänen tunteensa vihdoin heräävät. Nyt Oneginista purkautuu mahtavasti epätoivoista rakkautta. Suuren tunnemyrskyn valtaan joutuu myös Tatjana. Kohtaus on esityksen vaikuttavin.

Nuori venäläinen sopraano Olesya Golovneva on hurmaava Tatjana, hento ja runollinen, epätodellisissa haaveissaan elävä nuori kartanontyttö, jossa on hiljaista rohkeutta. Hänen siro lyyrinen sopraanonsa säteilee sielukkaan kauniisti, joskus yläalueen forteissa terävöityen. Kirjeaaria kasvoi laajakaarisiksi intohimon aalloiksi.

Jussi Myllys ei vastaa runoilija Lenskistä syntynyttä mielikuvaa. Tämä Lenski on hieman kömpelö pojanhujoppi, joka sotkeutuu valssissa omiin jalkoihinsa ja juo hölmöyttään itsensä humalaan mustasukkaisuustuskissaan. Jos Lenski esittäsi Oneginille kaksintaisteluhaasteen ihan selvin päin, se toisi vielä selvemmin esiin hänen tuohtumuksen ja kuolemansa aiheuttaneen syyn mitättömyyden.

Lenskin jäähyväisaarian Myllys laulaa kirkkaan lyyrisellä tenorillaan pitkälinjaisen kauniisti.

Mezzosopraano Jeni Packalen on elämän iloinen ja maanläheinen Olga. Lämminsointinen mezzosopraano Anu Ontronen tekee uskottavan vaikutuksen tilanomista Larinana, ja mezzosopraano Merle Simaton Filipjevna-palvelija on lämminsydämien ja äidillinen hahmo.

Suuri rauhallinen rakkaudentunne virtaa basso Jyrki Korhosen esittämän ruhtinas Greminin pitkässä aariassa.

Orkesterilla on Jevgen Oneginissä tärkeä rooli tunteiden kannattajana ja vahvistajana. Mikhail Agrestin johtama Kansallisoopperan orkesteri soitti aluksi rutiinimaisesti ja jopa hieman huolimattomasti, mutta väliajan jälkeen intensiteetti kohosi ja viulut alkoivat laulaa ja puhaltimet säteillä.

Kansallisoopperan kuoro elää innostuneesti ja iskevästi mukana alusta lähtien, elokorjuuväen lauluissa, maalaiskartanon tanssiaisten pyörteessä ja Pietarin palatsijuhlissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Klassinen
 • Konserttiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla

  8. 8

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  9. 9

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  10. 10

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää