Valikko
Konserttiarvostelut    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan Jevgeni Onegin kaipaa tunteiden herkempää väreilyä

Tšaikovskin ooppera on tunnematka muistojen maailmaan, rakkaushaaveiden särkymiseen ja nuoruuden katoamiseen.

Klassinen

Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin Suomen kansallisoopperassa. Musiikinjohto Mikhail Agrest, ohjaus, lavastus ja valaistus Marco Arturo Marelli, puvut Dagmar Niefind, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Kansallisoopperan uusi Jevgeni Onegin on tunnematka muistojen maailmaan, rakkaushaaveiden särkymiseen ja nuoruuden katoamiseen.

Sveitsiläinen ohjaaja-lavastaja Marco Arturo Marelli kertoo Pjotr Tšaikovskin romanttisen oopperan tarinan takautumana. Oopperan alussa tuskainen Jevgeni vaipuu kipeisiin muistoihinsa.

Marellin ajatus on, että yleisö voisi muistella Jevgenin seurassa omia haihtuneita unelmiaan.

Kokemus voisi olla katkeransuloinen. Tšaikovskin melodiahehkuinen, venäläisistä romansseista nouseva tunnemusiikki ruokkii harvinaisen voimakkaasti ja kauniisti kaipauksen, onnen ja tuskan tunteita.

Ilmapiiri jää kuitenkin hieman viileäksi ja etäiseksi, vaikka kaikki edellytykset olisivat koskettavaan tunteiden väreilyyn.

Marellin luoma näyttämökuva on kaunis ja komea: suuri siniharmaanvaalea, juhlasalilta näyttävä huonetila, jonka lattia on vino, seinät kallellaan ja perspektiivi vääristynyt. Se symboloi päähenkilö Jevgeni Oneginin mielenmaisemaa, sen tyhjyyttä ja neuroottista vääristyneisyyttä.

Marellin puolison Dagmar Niefindin puvut ovat osa hillityn tyylikästä kokonaisuutta. Juhlan karnevaalinaamiot tuovat kuvaan karnevalistisen väriläikän.

Sama lavastusrakennelma pysyy joka näytöksessä. Ihmiset ja tunnelmalliset valaistukset antavat sille aina uutta ilmettä, joskin perusviritys pysyy kevyesti vinksahtaneena.

Mikseivät tunteet ottaneet ensi-illassa aina syttyäkseen? Ei tarvitse olla venäläinen ohjaaja ymmärtääkseen venäläisen sielun liikahduksia, mutta edellytyksenä olisi venäläisen kulttuurin ja luonteenpiirteiden hyvä tuntemus.

Tai sitten me suomalaiset pidämme itseämme niin hyvinä venäläisen kulttuurin ja ihmisluonteen tuntijoina, että tiedämme omasta mielestämme vaistomaisesti, mikä vaikuttaa aidolta venäläiseltä ja mikä ei.

Kaikki solistit sopivat erittäin hyvin osiinsa.

Itävaltalainen baritoni Josef Wagner on omiaan Jevgenin osaan. Tässä on pitkä, hoikka ja komea nuori kaupunkilaiskeikari maalaiskartanoympäristössä. Lämmin ja notkea tumma baritoni soi mitä miellyttävimmin.

Wagnerin Onegin ei ole kuitenkaan kovin mielenkiintoinen persoona. Hän on sangen sympaattinen, viileän kohtelias, älykäs, mutta hieman tylsä. Häntä ei vaivaa kopea ylimielisyys eikä myöskään tapahtuma-ajankohdan, 1820-luvun byronlainen muotitauti spleen, elämänväsymys ja kaikkeen kyllästyminen.

Fiksuudesta todistaa, että Onegin tajuaa kaksintaistelussa kunnianloukkausriidan typeryyden ja haluaa tehdä sovinnon. Ase kuitenkin laukeaa vahingossa ystävysten syleillessä. Oneginin epäonnistuneet itsemurhayritykset juhlapoloneesin tahdissa vaikuttavat pelleilyltä.

Kun Wagnerin Onegin kohtaa viimeisessä näytöksessä seurapiiri kaunottareksi muuttuneen Tatjanan, hänen tunteensa vihdoin heräävät. Nyt Oneginista purkautuu mahtavasti epätoivoista rakkautta. Suuren tunnemyrskyn valtaan joutuu myös Tatjana. Kohtaus on esityksen vaikuttavin.

Nuori venäläinen sopraano Olesya Golovneva on hurmaava Tatjana, hento ja runollinen, epätodellisissa haaveissaan elävä nuori kartanontyttö, jossa on hiljaista rohkeutta. Hänen siro lyyrinen sopraanonsa säteilee sielukkaan kauniisti, joskus yläalueen forteissa terävöityen. Kirjeaaria kasvoi laajakaarisiksi intohimon aalloiksi.

Jussi Myllys ei vastaa runoilija Lenskistä syntynyttä mielikuvaa. Tämä Lenski on hieman kömpelö pojanhujoppi, joka sotkeutuu valssissa omiin jalkoihinsa ja juo hölmöyttään itsensä humalaan mustasukkaisuustuskissaan. Jos Lenski esittäsi Oneginille kaksintaisteluhaasteen ihan selvin päin, se toisi vielä selvemmin esiin hänen tuohtumuksen ja kuolemansa aiheuttaneen syyn mitättömyyden.

Lenskin jäähyväisaarian Myllys laulaa kirkkaan lyyrisellä tenorillaan pitkälinjaisen kauniisti.

Mezzosopraano Jeni Packalen on elämän iloinen ja maanläheinen Olga. Lämminsointinen mezzosopraano Anu Ontronen tekee uskottavan vaikutuksen tilanomista Larinana, ja mezzosopraano Merle Simaton Filipjevna-palvelija on lämminsydämien ja äidillinen hahmo.

Suuri rauhallinen rakkaudentunne virtaa basso Jyrki Korhosen esittämän ruhtinas Greminin pitkässä aariassa.

Orkesterilla on Jevgen Oneginissä tärkeä rooli tunteiden kannattajana ja vahvistajana. Mikhail Agrestin johtama Kansallisoopperan orkesteri soitti aluksi rutiinimaisesti ja jopa hieman huolimattomasti, mutta väliajan jälkeen intensiteetti kohosi ja viulut alkoivat laulaa ja puhaltimet säteillä.

Kansallisoopperan kuoro elää innostuneesti ja iskevästi mukana alusta lähtien, elokorjuuväen lauluissa, maalaiskartanon tanssiaisten pyörteessä ja Pietarin palatsijuhlissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Klassinen
 • Konserttiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  5. 5

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  6. 6

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää