Tanssiarvostelut    |   Balettiarvostelu

Kansallisbaletin Liisa hukkuu Ihmemaahansa – Carrollin satu taipuu huonosti tanssiksi

Liisa kaipaa tiivistämistä, tarkentamista ja lisäripausta satupölyä.

Baletti Liisa Ihmemaassa Suomen kansallisbaletissa. Koreografia Jorma Elo, lavastus ja puvut Robert Perdziola, valaistus ja projisoinnit Mikki Kunttu, animaatiot Petri Sarkkia, musiikinjohto Philippe Béran, rooleissa mm. Salla Eerola, Michal Krčmář, Frans Valkama, Xiaoyu He, Samuli Poutanen, Mea Penttinen, Arne Estlander, Jani Talo, Hanako Matsune, pianosolisti Anna-Maaria Oramo, klarinettisolisti Tuulia Ylönen, oboesolistit Nicola Bell ja Ivan Sherstnev. Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa.

Suomen kansallisbaletti on saanut uuden koko perheelle sopivan satubaletin Lumikuningattaren ja Pähkinänsärkijän rinnalle. Kyseessä on aivan uusi tuotanto: Liisa Ihmemaassa on tilattu Bostonin baletin nimekkäältä koreografilta Jorma Elolta. Odotukset olivat ehkä siksi myös liian korkealla.

Mietin, mikä esityksessä mättää. Kaikki on ihan siistiä. Nähdään porvarisperhekuvaelmaa Liisan kihlajaisista. On Valkoinen kani, ilkeä Herttakuningatar sekä koominen pari Tittelitom ja Tittelityy.

En vain lämmennyt koko illan aikana. Teos ei tarttunut hihaani ja saanut minua nauramaan tai edes hymähtelemään. Pinnistelin kaiken aikaa tajutakseni näyttämötapahtumien kerrontaa. Ai, joko Liisa naukkasi pullosta taikajuomaa? Ai, missä vaiheessa Liisa kasvoi ja kutistui? Mitä hahmoja nuo olivatkaan?

Lähtökohtaisesti ongelma on aiheen valinta. Lewis Carrollin verbaali-ilottelua, sanaleikkejä ja silkkaa nonsenseä sisältävät lähes elämänfilosofiset teokset eivät yksinkertaisesti istu sanattoman baletin aiheeksi. Alkuperäinen idea vesittyy, kun kaikki kirjojen käänteismaailman epäloogiset ja kuolemattomat sanonnat yritetään esittää pelkkänä kuvaelmana, ikävä kyllä. Jorma Elon sinänsä hieno liikekieli ja miimi eivät korvaa Liisa Ihmemaassa -kirjojen suolaa ja pippuria eli kieltä.

Vaatii katsojalta siis tarinan tuntemista, romaanien lukemista tai edes Disneyn hulvattoman elokuvan katsomista ymmärtääkseen jotain Kansallisbaletin esityksen tapahtumista. Silti suuri osa menee täysin ohi, nopeasti kuittaamalla. Jotkin ideat ovat suorastaan kuolleita: Irvikissan naamaa hilataan ylös ja alas kertomatta mikä hahmo on ja miksi. Surullisinta on Hullun Hatuntekijän teekutsujen kohtalo. Ilman syntymättömyyspäivän kaltaisia sanaleikkejä se latistuu koulun joulujuhlatasolle eikä kutkuta älyn tai huumorin reseptoreja.

Musiikkidramaturgia ei sekään ole ongelmatonta. Musiikkina kuullaan Bachia, Beethovenia, Händelia, Griegiä, Mendelssohnia, Haydnia, von Weberiä ja Berlioz’ta. Monet kappaleista esitetään kokonaisina, mikä pitkittää myös tanssikohtauksia. Tiukka uudelleen ajattelu ja leikkaaminen tekisi hyvää. En kuitenkaan sano, etteikö tässä olisi ansionsakin. Musiikkia arvostetaan.

Joka tapauksessa Liisa Ihmemaassa on muotopuoli myös tästä syystä. Ensimmäisen näytöksen puoli tuntia kestänyt kihlajaistanssiaiskohtaus on aivan liian pitkä, kun taas monet Ihmemaan ihmeet huitaistaan niin, ettei niitä edes huomaa. Perhosentoukka onkin, hupsis, jo valmis perhonen. Toukkavaihe sivuutetaan. Metamorfoosi jää kokematta.

Toisessa näytöksessa Jorma Elo pääsee tekemään sitä, missä hän on hyvä, eli suurten massojen tanssikohtauksia. Pelikorttien ja šakkinappuloiden taistelut ovat näyttäviä ja toimivat erinomaisesti, koska niiden ei tarvitse erityisesti ”kertoa” mitään. Niiden koreografiaa ja fantasiapukuja voi vain ihailla.

Alku on koskettava, kun Liisa saattaa isänsä kuolemaan portaikossa. Loppu on yhtä hieno. Suloinen Salla Eerola ja upea Michal Krčmář ovat häikäisevä pari. Loppukohtauksen duetto saa melkein liikuttumaan. Liisa palaa portaita hitaasti astellen todellisuuteen. Musiikkina kuullaan iki-ihana sielua liikuttava ”Bist du bei mir”, joka menee tässä jälleen J.S. Bachin piikkiin, vaikka se on todettu Gottfried Heinrich Stölzelin säveltämäksi.

Kansallisbaletin Liisasta ei tarvitse povata hittiä, kun sen esitykset on jo lähes myyty ennen ensimmäistäkään esitystä. Hyvä tästä tulisikin tiivistämällä, tarkentamalla ja lisäämällä ripaus lisää satupölyä.

Liisa Ihmemaassa

Koreografia: Jorma Elo

Musiikki: Bach, Beethoven, Händel, Grieg, Mendelssohn, Haydn, von Weber, Berlioz

Rooleissa: Salla Eerola, Michal Krcmar, Frans Valkama, Xiaoyu He, Samuli Poutanen, Mea Penttinen, Arne Estlander, Jani Talo, Hanako Matsune

Laji: Baletti

Paikka: Helsingin kansallisbaletti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Baletti
 • Suomen kansallisbaletti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää