Valikko
Tanssiarvostelut    |   Tanssiarvostelu

Historian taju kannattelee Tero Saarisen nykytanssia

Tero Saarinen Companyn 20-vuotisjuhlassa nähtiin sekä uutta että vanhaa.

Tanssi Tero Saarinen Company 20 vuotta, Kansallisoopperan Alminsalissa: Could you take some of my weight…? Koreografia Tero Saarinen. Tanssi Pekka Louhio ja David Scarantino. Valosuunnittelu Mikki Kunttu. Pukusuunnittelu Rachel Quarmby-Spadaccini. Kantaesitys 28.5.1999 Pariisissa. Mesh. Koreografia Tero Saarinen. Valosuunnittelu Iwashina Takeaki. Pukusuunnittelu Izumi Miyamura. Tanssi Auri Ahola, Satu Halttunen, Mitsutake Kasai, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Oskari Nyyssölä, David Scarantino, Eero Vesterinen (TSC), Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmän sekä Kansallisbaletin oppilaitoksen opiskelijoita. Kantaesitys 2.2.2014 Tokiossa.

Tero Saarinen Companyn 20-vuotisjuhlassa on monta tasoa. Vaikka illassa nähtiin vain kaksi teosta, niissä tiivistyy ryhmän historia ja ideologia syntyjuurilta tähän päivään.

Ilta koostui pienestä ja suuresta, vanhasta ja uudesta, Suomesta ja Japanista, Tero Saarisen yksityisestä liikkeen hurmasta nykytanssin hiljaisen tiedon jakamiseen tuleville tekijöille. Ilta todisti, että Saarisen liike ei vanhene ja ymmärrys tradition voimasta vahvistaa sanomaa.

Could you take some of my weight…? on ryhmän perustajajäsenien, Saarisen ja Yuval Pickin paritanssi kahdenkymmenen vuoden takaa. Duetto näytti Saarisen käsialan, joka ei ole paljoakaan muuttunut. Teos on parisuhteen matka yhtä jalkaa taivaltamisesta eriytymiseen. Pekka Louhio ja David Scarantino eivät ole enää ihan poikasia.

Aikuisuus toi kiinnostavaa painoarvoa, korosti suhteen raskautta ja yritteliästä suorittamista. Unisonossa tanssitut kiivaat hypyt, suuret käsien kaaret, nostot ja pehmeää herkkyyttä peräävä ote heitti miehet leikkisistä hetkistä ahdistukseen varoittamatta, kuin leikaten.

Tanssi sujui varmasti, mutta keskinäinen kemia ei saavuttanut alkuperäisesittäjien hermoherkkyyttä. Silti teos todentaa Saarisen periaatteen – nykytanssin ei tarvitse olla joka vuosi uusittavaa kertakäyttötavaraa.

Historialle kumarrettiin tuoreessa teoksessa Mesh. Saarinen on sanonut kokeneensa suurimmat ravistukset 1990-luvulla butomestari Kazuo Ohnon opissa, jossa usko alitajunnan voimaan ja Ohnon lause ”tanssimme esi-isiemme päällä” oli käänteen­tekevä. Nyt lavalla nähtiin tämän kollegan, Akira Kasain poika Mitsutake Kasai.

Butohahmo kulkee kuin toisen todellisuuden henki kommentoiden läsnäolollaan Saarisen kokoaman eri-ikäisen ja -taustaisen tanssijajoukon paahteista menoa.

Mesh, eli verkko, yhteenliittymä, täytti lavan kalaparven lailla, joka eteni kuin parviälyn johdattamana. Sidotuin silmin se repeili kolmen naisen sooloihin, duettoon, kunnes palautui yhä kiihtyväksi, suggestiiviseksi riitiksi. Hohoo-huudot ja suomalaiskansallisten laulujen uustulkinnat nostivat tehot takovan raivokkaisiin taajuuksiin.

Saarinen ei usko tauon voimaan. Materiaali vyöryy lakkaamatta, vähempikin riittäisi ja katsoja voisi vetää henkeä ja jäsentää näkemäänsä. Vielä onpakko mainita Natasha Lommin soolo.

Siinä tapahtui kaikki se, mihin Saarinen parhaimmillaan yltää: liikkeellisesti vaativaan, alisiin ja ylisiin kurkottelevaan, sekä tanssin nyt-hetkestä syttyvään näkyyn. Hetkessä sanat lakkaavat, mutta henki kulkee.

Tero Saarinen Company 20 vuotta

Koreografia: Tero Saarinen

Esittäjä: Tero Saarinen Company

Laji: nykytanssi

Paikka: Kansallisoopperan Alminsali

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Tanssiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää