Valikko
Tanssiarvostelut    |   Tanssiarvostelu

Historian taju kannattelee Tero Saarisen nykytanssia

Tero Saarinen Companyn 20-vuotisjuhlassa nähtiin sekä uutta että vanhaa.

Tanssi Tero Saarinen Company 20 vuotta, Kansallisoopperan Alminsalissa: Could you take some of my weight…? Koreografia Tero Saarinen. Tanssi Pekka Louhio ja David Scarantino. Valosuunnittelu Mikki Kunttu. Pukusuunnittelu Rachel Quarmby-Spadaccini. Kantaesitys 28.5.1999 Pariisissa. Mesh. Koreografia Tero Saarinen. Valosuunnittelu Iwashina Takeaki. Pukusuunnittelu Izumi Miyamura. Tanssi Auri Ahola, Satu Halttunen, Mitsutake Kasai, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Oskari Nyyssölä, David Scarantino, Eero Vesterinen (TSC), Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmän sekä Kansallisbaletin oppilaitoksen opiskelijoita. Kantaesitys 2.2.2014 Tokiossa.

Tero Saarinen Companyn 20-vuotisjuhlassa on monta tasoa. Vaikka illassa nähtiin vain kaksi teosta, niissä tiivistyy ryhmän historia ja ideologia syntyjuurilta tähän päivään.

Ilta koostui pienestä ja suuresta, vanhasta ja uudesta, Suomesta ja Japanista, Tero Saarisen yksityisestä liikkeen hurmasta nykytanssin hiljaisen tiedon jakamiseen tuleville tekijöille. Ilta todisti, että Saarisen liike ei vanhene ja ymmärrys tradition voimasta vahvistaa sanomaa.

Could you take some of my weight…? on ryhmän perustajajäsenien, Saarisen ja Yuval Pickin paritanssi kahdenkymmenen vuoden takaa. Duetto näytti Saarisen käsialan, joka ei ole paljoakaan muuttunut. Teos on parisuhteen matka yhtä jalkaa taivaltamisesta eriytymiseen. Pekka Louhio ja David Scarantino eivät ole enää ihan poikasia.

Aikuisuus toi kiinnostavaa painoarvoa, korosti suhteen raskautta ja yritteliästä suorittamista. Unisonossa tanssitut kiivaat hypyt, suuret käsien kaaret, nostot ja pehmeää herkkyyttä peräävä ote heitti miehet leikkisistä hetkistä ahdistukseen varoittamatta, kuin leikaten.

Tanssi sujui varmasti, mutta keskinäinen kemia ei saavuttanut alkuperäisesittäjien hermoherkkyyttä. Silti teos todentaa Saarisen periaatteen – nykytanssin ei tarvitse olla joka vuosi uusittavaa kertakäyttötavaraa.

Historialle kumarrettiin tuoreessa teoksessa Mesh. Saarinen on sanonut kokeneensa suurimmat ravistukset 1990-luvulla butomestari Kazuo Ohnon opissa, jossa usko alitajunnan voimaan ja Ohnon lause ”tanssimme esi-isiemme päällä” oli käänteen­tekevä. Nyt lavalla nähtiin tämän kollegan, Akira Kasain poika Mitsutake Kasai.

Butohahmo kulkee kuin toisen todellisuuden henki kommentoiden läsnäolollaan Saarisen kokoaman eri-ikäisen ja -taustaisen tanssijajoukon paahteista menoa.

Mesh, eli verkko, yhteenliittymä, täytti lavan kalaparven lailla, joka eteni kuin parviälyn johdattamana. Sidotuin silmin se repeili kolmen naisen sooloihin, duettoon, kunnes palautui yhä kiihtyväksi, suggestiiviseksi riitiksi. Hohoo-huudot ja suomalaiskansallisten laulujen uustulkinnat nostivat tehot takovan raivokkaisiin taajuuksiin.

Saarinen ei usko tauon voimaan. Materiaali vyöryy lakkaamatta, vähempikin riittäisi ja katsoja voisi vetää henkeä ja jäsentää näkemäänsä. Vielä onpakko mainita Natasha Lommin soolo.

Siinä tapahtui kaikki se, mihin Saarinen parhaimmillaan yltää: liikkeellisesti vaativaan, alisiin ja ylisiin kurkottelevaan, sekä tanssin nyt-hetkestä syttyvään näkyyn. Hetkessä sanat lakkaavat, mutta henki kulkee.

Tero Saarinen Company 20 vuotta

Koreografia: Tero Saarinen

Esittäjä: Tero Saarinen Company

Laji: nykytanssi

Paikka: Kansallisoopperan Alminsali

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Tanssiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää