Valikko
Tanssiarvostelut

Barcelonalainen katutanssiryhmä hurmasi gaalavieraat Kuopio tanssii ja soi -festivaaleilla

Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla gaala on perinne. Se on kooste parhaista paloista ja joskus myös jotain ekstraa.

Kuopio tanssii ja soi. Gaala Musiikkikeskuksessa. Juontaja Jorma Uotinen.

Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla gaala on perinne. Se on kooste parhaista paloista ja joskus myös jotain ekstraa, kuten usein Jorma Uotisen taiteellisen johdon aikana.

Eräs kollega kertoi välttävänsä näitä, mutta minusta ne ovat viehättäviä. Irtonumeroita, jotka kontekstista irrotettuina saattavat paljastaa yllättävän paljon.

Jos aloitetaan alusta, niin klassista balettia edustamaan otettu unelmainen namupari Alena Shkatula ja Denis Klimuk Viron Kansallisbaletista eivät nyt ihan parastaan tarjonneet. Vähän mukeltelua tuli pas de deux’ssä ja tuntui, että taitavat olla välit hieman kireät takahuoneessa. Ei syntynyt kipinää eikä ollut karismaa.


Mutta sitten tuli Atte Kilpinen, joka osoittautui parhaaksi anniksi koko illassa. Nuori mies teki Jorma Uotisen Ballet Pathétiquen niin raikkaasti, tarkasti ja ennen kaikkea älykkäästi, että melkein itketti.

Ei kuulunut kohahdusta, kun Jutta ja Sami Helenius tulivat näyttämölle, vaikka olisi voinut olettaa niin – Tanssii tähtien kanssa kun on nostanut heidät kansakunnan virallisiksi esitanssijoiksi. Ehkä se kertoo myös yleisön valistuneisuudesta. Antaa heidän ensin näyttää, mitä osaavat.

Osasivathan he. Evitan tarinan ympärille koostettu lyhyt numero oli sievä. Kumpikaan ei yltänyt karismassaan esikuviensa tasolle, mutta ei sitä voi parin minuutin rykäyksessä odottaakaan.

Toivo Kärjen Siks oon mä suruinen -tangon modernisoituun versioon tehty tunnelmapala kolahti jo kovemmin. Kyllä tangon kaiho on se suomalainen juttu.


Odottamatta katutanssiryhmä Iron Skulls räjäytti illan potin. Ovatpa ajat muuttuneet. Kuopion gaalayleisö huutaa ja hurraa hiphoppareille ja elää joka hetken täysillä mukana.

Barcelonan kaduilta tulevat akrobaattiset mestarit ovat kulkeneet pitkän tien Euroopan yhden tärkeimmän tanssifestivaalin gaalayleisön eteen näyttämölle.

Iron Skullsin esitys Sinestesia alkaa valoin ja pimeydellä häiritystä katsomiskokemuksesta ja kehittyy hiljalleen lähes Laokoon-ryhmää muistuttavien veistoksellisten poseerauksien kautta dystooppisen karmaiseviin visioihin. Breakdancessa ja hiphopissa ollaan päästy vaiheeseen, missä sinänsä huikeat pääpiruetit ja akrobaattiset venkoilut eivät enää ole se pääasia. Taiteellinen kokonaisuus ratkaisee.

Italia ei voi kehua olevansa merkittävä nykytanssimaa. Siksi olikin hienoa, että Uotinen oli bongannut Valerio De Vitan ja Emiliano Perazzinin Kuopion gaalaan. He todistivat käsityksen vanhentuneeksi. Pukumiesten upea, mutta kirpeä duetto liikkui katsetta hyväillen. Tai kuten Aira Samulin korvaani kuiskutti ”kuin öljyn liikettä!”

De Vitan ja Perazzinin tanssi rikkoi kaikkia miehisyyden myyttejä. Se on vähän machoa, vähän nynnyä, vähän homoa, mutta ennen kaikkea paljon ihmistä.

Eteläafrikkalaisen Dada Masilon versio Giselle-baletista on yksi tärkeimmistä Kuopion festivaalin tämän vuoden tärpeistä. Siitä pätkäisty osa ei ehkä kuitenkaan toiminut toivotusti gaalan päätösnumerona. Ilta vähän kuivahti.

Masilon Giselleä voi kuitenkin kiittää monesta aspektista. Se tavallinen tarina esitetään juuri niin raadollisesti kuin se oikeassa elämässä on, ei baletin eteerisellä tyylillä. Teos ei ole myöskään kolonialistinen jäänne eikä kopio eurooppalaisesta kulttuuritraditiosta eikä myöskään etnografisia kliseitä viljelevä matkamuisto. Se on aito ja rehellinen itselleen - ja siksi hieno.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Britanniassa, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu Rautatientorilla – Poliisi käski ihmisiä poistumaan paikalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää