Valikko
Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Lihavan naisen kokemukset eivät ole heikkohermoisille – Teatteri Takomon Läski-monologi satuttaa rehellisyydessään

Teatterintekijä Raisa Omaheimo laittaa vartalonsa ja kokemuksensa näyttämölle ja kertoo kohtelustaan ylipainoisena naisena.

Monologi Läski – rasvainen monologi lihavuudesta. Kantaesitys Teatteri Takomossa. Käsikirjoitus Raisa Omaheimo, dramaturgia Elina Kilkku, ohjaus Elina Kilkku, ääni- ja videosuunnittelu Tomi Flyckt, valosuunnittelu Jari Piitulainen, koreografia Mikko Orpana.

Läski – rasvainen monologi lihavuudesta on teatterintekijä Raisa Omaheimon suoraa puhetta. Puhetta, joka satuttaa rehellisyydessään. Se on myös selviytymistarina.

Vuosikausia syrjintää, nimittelyä, hienovaraista vihjailua, vihaa ja epäluuloa niskoilleen ylipainonsa vuoksi saanut esiintyjä laittaa nyt vartalonsa ja kokemuksensa näyttämölle. Hänen kokemuksensa naisena, joka on kokoa 52, eivät ole heikkohermoisille.

Vitunläskihuora-huuteluiden kuunteleminen kadulla. Pyyhkeet, jotka eivät mahdu ympärille, turvavyöt, jotka eivät riitä, netissä hyvin sujunut keskustelu, joka saa karmean päätöksen kun Orhi69 haukkuu naisen valehtelijaksi, koska tämä ei ole heti kertonut olevansa läski. Joka paikasta viestitään, ettei lihava kuulu joukkoon.

Arkipäivän tilanteista kuljetaan hiljalleen syvemmälle Omaheimon omaan psyykeen. Hänen syömishäiriönsä oli jokin aika sitten räjähtänyt hallitsemattomaksi. Siitä toipumiseen hän olisi kuitenkin tarvinnut tukea eikä syrjintää ja ylipirteitä neuvoja. Omaheimo saa yleisön tunteet liikkeelle.

Läski kurottaa pelkkää henkilökohtaista kokemusta kauemmaksi. Suurin osa ihmisistä obsessoi painonsa kanssa, oli heillä ylipainoa tai ei. Esityksessä kerrotaan, miten esityksen hoikka ohjaaja Elina Kilkkukin pitää itseään läskinä ja miten Raisa piti itseään läskinä silloinkin kun painoi 40 kiloa vähemmän.

Asiat lyödään tiskiin niin rehellisesti kuin se on mahdollista, ja siitä syntyy jäntevä, näkökulmaa koko ajan muuttava kokonaisuus.

Rehellisyys on jossain mielessä myös esityksen heikkous. Ehkä katsojat voisi yllättää omista fasistisista kehonkuvistaan ja omista ennakkoluuloistaan paremmin, jos sen osaksi ei jäisi vain nyökyttely ja myötäpaheksuminen.

Huumoria ei myöskään käytetä ihan niin sattuvasti kuin sitä voisi käyttää. Hetkittäin se pikemminkin peittää kuin paljastaa kipua.

Kokonaisuuteen kutoutuu myös sitaatteja lihavuuden poliittisuudesta kirjoittaneilta ajattelijoilta kuten Susie Orbachilta ja Naomi Wolfilta. Lihavuus tai pikemminkin laihuuden tavoittelu on kova bisnes. Kun nainen pakotetaan ajattelemaan ulkonäköään, se on muulta ajalta pois. Fiktio ja taidekin toistaa lihavien syrjintää. Läskissä ajatuskulut jäävät kesken, joitain olisi voinut jatkaa pidemmällekin.

Lihavat eivät juuri puhu. Siihen, miksi eivät, antaa Läski varsin tyhjentävän vastauksen.

Lihavilla ei yksinkertaisesti ole yhteiskunnassamme samoja ihmisoikeuksia kuin hoikilla, he ovat likasankoja, joihin muut saavat purkaa oman pahan olonsa. Niin. Lihavuus on katsojan silmässä.

Läski - rasvainen monologi lihavuudesta

Musiikki: Tomi Flyckt

Rooleissa: Raisa Omaheimo

Laji: Monologi

Paikka: Teatteri Takomo

Ohjaaja: Elina Kilkku

Kirjoittaja: Raisa Omaheimo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut
 • Ylipaino

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää