Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Rasismi nousee näyttämölle Kansallisteatterissa – harmi vain, ettei se paljon naurata

Uutuusnäytelmä käsittelee rasismia, sovinismia ja muuta yhteiskunnallista vihaa. Ongelma on se, ettei niistä ole juuri uutta sanottavaa.

KOMEDIA Töppöhörö. Käsikirjoitus Juha Hurme, ohjaus Juha Hurme ja Hanna Brotherus. Lavastus Matti Rasi ja Juha Hurme. Rooleissa Jarkko Lahti ja Alina Tomnikov. Kansallisteatterin suuri näyttämö. ★★

Miten sen nyt kauniisti sanoisi: Juha Hurmeen komedia Töppöhörö ei ole kovin hyvä. Tai sanotaan niin kuin näytelmän päähenkilö Viki sen sanoisi, hän kun on suora mies: Töppöhörö on kliseinen ja väsähtänyt, välillä kiusallisuuteen asti.

Se on sääli, sillä aihe on mitä kiinnostavin, rasismi. Lupaavaa on sekin, että Hurme antaa rasistille suunvuoron jopa tunniksi ilman minkäänlaisia haastajia.

Rasismikeskustelu käy Suomessa kuumempana kuin koskaan, joten aiheen tärkeyttä ei tarvitse yleisölle myydä. Rasististen heittojen polttomoottori on sosiaalinen media, ja siellä Töppöhörön Vikikin tankkaa itseensä säännöllisesti virtaa.

Vikillä on aikaa kiihdyttää itsensä tiloihin, sillä työttömän ja perheensä erossa menettäneen miehen muut ajankulut ovat lähinnä kaljan kittaaminen, munien kaivelu, naapurikyttääminen ja tarjousten bongaaminen.

Vikille on kunnia-asia julistaa keskustelupalstoilla maahanmuuttajamiehet kelvottomiksi vanhustenhoitajiksi ja lähettää ”isänmaan pettureille” anonyymeja vihameilejä. Vihalistalla ovat myös homot, vihreät, kommunistit, poliitikot, toimittajat, pantasudet, tumpelot autokuskit, Björn Wahlroos – muun muassa.

Naisia Viki ei näe juuri muina kuin pantavina ja palvelijoina. Ja mikään ei ole niin kamalaa kuin taiteilijat, sillä ”näen mieluummin nälkää kuin nykytaidetta”. Tai no, vielä pahempaa olisi kai siunaustilaisuus, jossa ”transuhomopastori” saattelisi Vikin isänmaan multiin.

Mielipiteisiinsä Vikillä on mielestään oikeutus: ”Mun ongelma on se, että tiedän niin paljon.”

Katsojan ongelma taas on se, ettei Vikin monologi tarjoa uusia havaintoja tai oivalluksia rasismista. Teksti on kooste viime vuosina keskustelupalstoilla esitettyjä näkemyksiä ja mukanäppäriä sanailuja. Käsiohjelman mukaan näytelmän idea on syntynyt kapakassa vuonna 2011, ja monet jutut tuntuvatkin olevan tuolta ajalta.

Komedian ytimessä ovat toki aina stereotypiat, mutta kun niitä pateettisesti vain heitetään kehään ja tehostetaan v-sanoilla, anti ei kasva osiaan suuremmaksi. Teksti synnyttää pakotonta naurua pari kertaa ennen väliaikaa, mutta se ei komedian mittapuussa riitä.

Aiheen käsittelyltä olisi yksinkertaisesti lupa toivoa enemmän – ja myös Hurmeelta, joka on viime vuosina katsonut oivaltavasti muun muassa suomalaisuuden syntyjuurille näytelmässään Europaeus.

Näyttämöllä kaikki olisi otollisessa asennossa, jotta katsoja voisi ahmia sanottavaa. Esillä on vain jättimäinen tuoli ja kolme kaljakoria. Äänillä ei kikkailla, valaisu on selkeää. Minimalistiselle ilmipanolle suuri näyttämö on helposti jättimäinen hauta, mutta nyt se toimii.

Ihailla sopii Vikiä näyttelevää Jarkko Lahtea. Juntista Vikistä hän ei tee epäuskottavan yleisrasistin karikatyyriä kummempaa, mutta on täysin Lahden taitojen varassa, että ensimmäinen puoliaika pysyy edes jotenkin pystyssä.

Vikin haastajaksi nousee toisessa näytöksessä venäläinen Helinä-keiju, jota näyttelee Alina Tomnikov. Helinä tuo iloisuudellaan ja viisaudellaan kaivattua ristivalotusta ja rytminvaihdosta.

Tomnikovin täysin vastaansanomattomasti esittämä Helinä-keiju johdattelee katsojaa pohtimaan sitä, onko ihmisen miljardien vuosien kehityksen tulos – Viki ja me kaikki muut nykyihmiset – todella ollut kaiken työn ja taistelun arvoinen.

Helinä käy läpi maailman, ihmisen ja kulttuurin historiaa ja merkitystä ja päätyy lopulta neuvomaan paitsi Vikiä myös yleisöä. ”Mis riehuu typeryys, siihe perusta kirjasto”, murteella puhuva Helinä vinkkaa.

Mutta ennen kuin katsoja ehtii miettiä mitään, päädytään lapsellisen ”totuusseerumin” avulla kliseisiin tunnustuksiin. Ja juuri kliseitä rasismin ympärillä pyörivä keskustelu ja käsittely vähiten kaipaa.

Jos siis toivoo suurta ja oivaltavaa komediaa rasismista, sellaista jonka tämä aika todella tarvitsisi, pettyy. Tilaus on yhä voimassa.

Töppöhörö

Kesto (min): 130

Rooleissa: Jarkko Lahti, Alina Tomnikov

Laji: komedia

Paikka: Kansallisteatteri

Ohjaaja: Juha Hurme, Hanna Brotherus

Kirjoittaja: Juha Hurme

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kansallisteatteri
 • Juha Hurme
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen miehen radikalisoitumisesta, ei ollut Supon kohdehenkilö

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää