Valikko
Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Näytelmä 80-luvun lapsuudesta Suomessa on hemmottelua – ”kunpa tämä ei loppuisi ikinä”

Kom-teatterin uutuusnäytelmä Pasi was here on hemmottelua kasariajan lapsille, mutta puhutellee silti laajempaakin kohderyhmää.

DRAAMA Pasi was here. Käsikirjoitus Veikko Nuutinen, ohjaus Lauri Maijala. Lavastus Janne Vasama, puvut Niina Pasanen. Rooleissa Robert Enckell, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff. Kom-teatteri. ★★★★

Ensimmäisen vartin sitä lähinnä toivoo, että kunpa tämä ei loppuisi ikinä.

Jokainen näyttämölle tuotu esine ja asia herättää sisällä jotakin. Miksi kaikilla muilla oli Amiga paitsi meillä? Mitähän asiaa itkinkään silloin, kun kuuntelin tätä Tao Taon tunnusmusiikkia loputtomasti c-kasetilta? Mistä kaikki ne hernepussit tulivat?

Tätä kai on nostalgia parhaimmillaan. Uudehko tunne yhä meille 80-luvun lapsille ja nuorille, varsinkin teatterissa.

Pasi was heren tekijät ovat siis saaneet häärätä varsin ammentamattomassa maastossa. Etäisyyttä kuitenkin on jo tarpeeksi. On kasvettu aikuisiksi, on tapahtunut jotakin johon verrata.

Ensi kertoja nostalgian keskeltä itsensä löytää myös Hemmo, toinen näytelmän päähenkilöistä. Hänet pakottaa katsomaan taaksepäin tieto lapsuudenystävän Pasin itsemurhasta.

Hemmon ja Pasin silmin liikutaan kahdessa ajassa, tässä hetkessä ja kasarissa (ja vähän ysärissäkin). Paikkojakin on kaksi: pääosassa on savolainen pikkukaupunki, sivuroolissa Etelä-Helsinki ja sen punavihreä kupla.

Näissä puitteissa tehdään iskuja kasariarjen tilanteisiin, joista tosin suurin osa voisi olla monelta muultakin vuosikymmeneltä. Sikäli näytelmä ei ole vain kolme–nelikymppisten näytelmä.

Yhteinen nimittäjä arjen tilanteissa on se, että hakeudutaan noloudesta kohti normaalia. Kotona lapsi meinaa kuolla häpeästä, kun äidillä on paitsi nolo ammatti, vielä nolompia toiveita lapsen kavereille. Kohtalokasta noloutta on se, kun erehtyy ostamaan ”mieskengät” eikä Kesportin uutuuslenkkareita. Sek­suaa­linen herääminen taas pakottaa pojan kysymään, että jos pornotähti Sarah Young ei kiihota, olenko normaali.

Erityinen kiitos näytelmälle pitää antaa siitä, että se uskaltaa pysähtyä katsomaan tilanteita lapsen silmin. Katsojalla on tilaa kunnolla samastua hetkiin, esimerkiksi siihen, kun pienen mieltä yöllä valvottaa jokin kosmosta suurempi asia.

Jälkiselvittelyjen ja aikuisen näkökulman aikakin toki tulee, mutta ne kohdat ovat vaisumpia. Kun katsoja viedään myös pimeisiin pannuhuoneisiin, näiden hetkien anti on hailea, jos niillä halutaan vain sanoa, että idylleilläkin oli kääntöpuoli.

Välillä tekee jopa mieli kysyä: jos tästä nyt poistetaan kaikki Amigat, joystickit, takatukat, Hyla-maidot, Aku Ankat, Kuponki­uutiset ja viittaukset Napakymppiin, Nils Holgerssoniin, Tšernobyl-leikkeihin ja tabascohaasteisiin, mikä on näytelmän kirkkain ajatus?

Esitys on vääjäämättä ammentanut valtavasti käsikirjoittaja Veikko Nuutisen (s. 1981) ja ohjaaja Lauri Maijalan (s. 1986) omasta lapsuudesta, ja mukaan on takuulla revitty kaverinkaverinkin muistot. Tekijöiden ikä – ammattitaidon rinnalla – taannee sen, että teksti on ajankuvana ehyt ja tilanteet lavalla aidontuntuisia. Juuri tuolta noissa tilanteissa näytti ja tuntui, juuri noin me kaikki ajattelimme.

Katsojana helpoin on rakastaa Pasia, joksi Johannes Holopainen muuntuu. Liikkeet, eleet ja jopa kasvojen puna ovat riipaisevan tunnistettavia, kaivelee Pasi sitten ylpeänä muniaan tai va­joaa opettajan nöyryytyksen jälkeen pulpettiin. Juho Milonoffin Hemmo ei käy ääripäissä, mutta Milonoff näyttelee kaiken enemmän kuin takuuvarmasti.

Jos nyt jotain, niin ehkä näiden herrojen persposkien esittelykiintiö on lopuksi aika täynnä.

Liudan sivurooleja hoitavat Vilma Melasniemi ja Robert Enckell, mutta he muuntuvat niistä jokaiseen ongelmitta. Olisi silti vääryys olla erikseen mainitsematta Enckellin hervotonta lastentarhanopettajaa Sinikkaa. Tältä se meidänkin päiväkodin karmea täti lapsen silmin näytti!

Vaikka kotiin olisi lähtenyt mielellään jonkin nostalgiaa suuremman oivalluksen kanssa, yhtä Pasi was heren ansiota ei tee mieli yhtään aliarvioida. Se on nauru.

Vaikka Pasin kohtalo on surullinen ja katsojaa muistutetaan siitä pitkin matkaa terävien luodinviiltojen avulla, näytelmän läpi virtaa ennen kaikkea nauru, kovin lämmin sellainen. Mikä parasta, kerrankin emme naura toisillemme vaan itsellemme.

Lopulta on silti helpottavaa, ettei tämä jatku ikuisesti. Ei nostalgisointi näyttämöllä eikä varsinkaan kasarilapsuus itsessään.

Pasi was here

Kesto (min): 135

Rooleissa: Robert Enckell, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff

Paikka: Kom-teatteri

Ohjaaja: Lauri Maijala

Kirjoittaja: Veikko Nuutinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Berner kaavailee kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa hoitamaan liikenneuudistusta – ”Nyt tarvitsen kolme minuuttia ajatusten kasaamiseksi”

  6. 6

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  9. 9

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  10. 10

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää