Valikko
Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Näytelmä 80-luvun lapsuudesta Suomessa on hemmottelua – ”kunpa tämä ei loppuisi ikinä”

Kom-teatterin uutuusnäytelmä Pasi was here on hemmottelua kasariajan lapsille, mutta puhutellee silti laajempaakin kohderyhmää.

DRAAMA Pasi was here. Käsikirjoitus Veikko Nuutinen, ohjaus Lauri Maijala. Lavastus Janne Vasama, puvut Niina Pasanen. Rooleissa Robert Enckell, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff. Kom-teatteri. ★★★★

Ensimmäisen vartin sitä lähinnä toivoo, että kunpa tämä ei loppuisi ikinä.

Jokainen näyttämölle tuotu esine ja asia herättää sisällä jotakin. Miksi kaikilla muilla oli Amiga paitsi meillä? Mitähän asiaa itkinkään silloin, kun kuuntelin tätä Tao Taon tunnusmusiikkia loputtomasti c-kasetilta? Mistä kaikki ne hernepussit tulivat?

Tätä kai on nostalgia parhaimmillaan. Uudehko tunne yhä meille 80-luvun lapsille ja nuorille, varsinkin teatterissa.

Pasi was heren tekijät ovat siis saaneet häärätä varsin ammentamattomassa maastossa. Etäisyyttä kuitenkin on jo tarpeeksi. On kasvettu aikuisiksi, on tapahtunut jotakin johon verrata.

Ensi kertoja nostalgian keskeltä itsensä löytää myös Hemmo, toinen näytelmän päähenkilöistä. Hänet pakottaa katsomaan taaksepäin tieto lapsuudenystävän Pasin itsemurhasta.

Hemmon ja Pasin silmin liikutaan kahdessa ajassa, tässä hetkessä ja kasarissa (ja vähän ysärissäkin). Paikkojakin on kaksi: pääosassa on savolainen pikkukaupunki, sivuroolissa Etelä-Helsinki ja sen punavihreä kupla.

Näissä puitteissa tehdään iskuja kasariarjen tilanteisiin, joista tosin suurin osa voisi olla monelta muultakin vuosikymmeneltä. Sikäli näytelmä ei ole vain kolme–nelikymppisten näytelmä.

Yhteinen nimittäjä arjen tilanteissa on se, että hakeudutaan noloudesta kohti normaalia. Kotona lapsi meinaa kuolla häpeästä, kun äidillä on paitsi nolo ammatti, vielä nolompia toiveita lapsen kavereille. Kohtalokasta noloutta on se, kun erehtyy ostamaan ”mieskengät” eikä Kesportin uutuuslenkkareita. Sek­suaa­linen herääminen taas pakottaa pojan kysymään, että jos pornotähti Sarah Young ei kiihota, olenko normaali.

Erityinen kiitos näytelmälle pitää antaa siitä, että se uskaltaa pysähtyä katsomaan tilanteita lapsen silmin. Katsojalla on tilaa kunnolla samastua hetkiin, esimerkiksi siihen, kun pienen mieltä yöllä valvottaa jokin kosmosta suurempi asia.

Jälkiselvittelyjen ja aikuisen näkökulman aikakin toki tulee, mutta ne kohdat ovat vaisumpia. Kun katsoja viedään myös pimeisiin pannuhuoneisiin, näiden hetkien anti on hailea, jos niillä halutaan vain sanoa, että idylleilläkin oli kääntöpuoli.

Välillä tekee jopa mieli kysyä: jos tästä nyt poistetaan kaikki Amigat, joystickit, takatukat, Hyla-maidot, Aku Ankat, Kuponki­uutiset ja viittaukset Napakymppiin, Nils Holgerssoniin, Tšernobyl-leikkeihin ja tabascohaasteisiin, mikä on näytelmän kirkkain ajatus?

Esitys on vääjäämättä ammentanut valtavasti käsikirjoittaja Veikko Nuutisen (s. 1981) ja ohjaaja Lauri Maijalan (s. 1986) omasta lapsuudesta, ja mukaan on takuulla revitty kaverinkaverinkin muistot. Tekijöiden ikä – ammattitaidon rinnalla – taannee sen, että teksti on ajankuvana ehyt ja tilanteet lavalla aidontuntuisia. Juuri tuolta noissa tilanteissa näytti ja tuntui, juuri noin me kaikki ajattelimme.

Katsojana helpoin on rakastaa Pasia, joksi Johannes Holopainen muuntuu. Liikkeet, eleet ja jopa kasvojen puna ovat riipaisevan tunnistettavia, kaivelee Pasi sitten ylpeänä muniaan tai va­joaa opettajan nöyryytyksen jälkeen pulpettiin. Juho Milonoffin Hemmo ei käy ääripäissä, mutta Milonoff näyttelee kaiken enemmän kuin takuuvarmasti.

Jos nyt jotain, niin ehkä näiden herrojen persposkien esittelykiintiö on lopuksi aika täynnä.

Liudan sivurooleja hoitavat Vilma Melasniemi ja Robert Enckell, mutta he muuntuvat niistä jokaiseen ongelmitta. Olisi silti vääryys olla erikseen mainitsematta Enckellin hervotonta lastentarhanopettajaa Sinikkaa. Tältä se meidänkin päiväkodin karmea täti lapsen silmin näytti!

Vaikka kotiin olisi lähtenyt mielellään jonkin nostalgiaa suuremman oivalluksen kanssa, yhtä Pasi was heren ansiota ei tee mieli yhtään aliarvioida. Se on nauru.

Vaikka Pasin kohtalo on surullinen ja katsojaa muistutetaan siitä pitkin matkaa terävien luodinviiltojen avulla, näytelmän läpi virtaa ennen kaikkea nauru, kovin lämmin sellainen. Mikä parasta, kerrankin emme naura toisillemme vaan itsellemme.

Lopulta on silti helpottavaa, ettei tämä jatku ikuisesti. Ei nostalgisointi näyttämöllä eikä varsinkaan kasarilapsuus itsessään.

Pasi was here

Kesto (min): 135

Rooleissa: Robert Enckell, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff

Paikka: Kom-teatteri

Ohjaaja: Lauri Maijala

Kirjoittaja: Veikko Nuutinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  2. 2

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  5. 5

   Venäjällä on nyt asiaa Suomelle – pääministeri Medvedev tuo tänään Ouluun kokonaisen ministerijoukkueen

  6. 6

   Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

  7. 7

   Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

  8. 8

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  9. 9

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  10. 10

   Pikatestasimme 8 ihanaa museokahvilaa – näistä asioista moitimme ja kiitämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  5. 5

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  6. 6

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  7. 7

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  8. 8

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  10. 10

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää