Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Kristiina Halkola onnistuu Joan Didionin vaativassa surumonologissa

Teatteri Jurkan esitys tavoittaa arkipäiväisyyden, jossa katastrofi tapahtuu.

Monologi Maagisen ajattelun aika. Teatteri Jurkka. Teksti Joan Didion, ohjaus ja lavastus Johanna Freundlich, valot Jukka Kuuranne, musiikki Rene Ertomaa. Roolissa Kristiina Halkola. ★★★★

Kun kirjailija Joan Didion meni naimisiin kirjailija John Gregory Dunnen kanssa, hän piti suuria aurinkolaseja koko vihkitoimituksen ajan. Siksi kukaan ei nähnyt, että hän itki.

Suuret aurinkolasit ovat myös Didionia esittävän Kristiina Halkolan kasvoilla, kun hän aloittaa tositapahtumiin perustuvan monologin Maagisen ajattelun aika. Teos on Didionin oman samannimisen kirjansa pohjalta kirjoittama näytelmä. Maagisen ajattelun aika kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun elämä – sellaisena kuin sen on oppinut tuntemaan – loppuu silmänräpäyksessä.

Didion ja Dunne istuvat illallispöytään tultuaan katsomasta teho-osastolla makaavaa tytärtään Quintanaa. Dunne saa sydänkohtauksen ja kuolee heti.

Siitä alkaa kieltämisen, itsesyytösten, taistelun, kontrollin ja pelon vuosi – maagisen ajattelun aika. Se kertoo meistä kaikista. Vielä se tapahtuu teillekin. Yksityiskohdat vaihtelevat, mutta kyllä se tapahtuu. Siitä mä kerron, sanoo Didion alussa.

Halkolan monologi etenee pyörteinä. Kerronta huijaa katselijaa vaikuttaen hetken kronologiselta, kunnes poukahtaa jonnekin kymmenien vuosien taakse. Muoto kertoo yhtä paljon kuin sanat: se noudattaa surun logiikkaa. Mikä tahansa – tuttu katu, kauppa, radiokanava – voi viedä yksinäisen kertojan ajassa taaksepäin, asioihin, joita ei enää ole.

Lopullisuutta on vaikea myöntää, keinot yrittää ymmärtää epäonnistuvat. Didion huomaa ajattelevansa, onko Dunne kuollut myös Los Angelesissa, koska siellä kello on kolme tuntia vähemmän. Hän tankkaa surukirjallisuutta, mutta ei voi heittää miehen kenkiä pois, koska tämähän tarvitsee niitä, kun tulee takaisin.

Naurattaa. Mutta mikä – Di­dionin maagiset ajatukset vai oma kyvyttömyytemme surra?

Näytelmä sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuonna 2007. Se vilisee anekdootteja Didionin elämästä. Jos kaikkien käänteiden perässä haluaa pysyä, voi olla hyvä lukea kirja ensin. (Tapahtumat eivät ole kuitenkaan täysin yksi yhteen, sillä Quintana kuoli muutamaa viikkoa ennen kirjan ilmestymistä elokuussa 2005. Tyttärensä kuolemasta Didion kirjoittaa myös teoksessaan Iltojen sinessä.)

Johanna Freundlichin ohjaama versio on erinomainen – se tavoittaa arkipäiväisyyden, jossa katastrofi tapahtuu. Halkolan vaativa rooli ilmentää Didionin eri puolia, kontrollifriikkiä älykkörationalistia ja aineettomaksi itsensä tuntevaa eksynyttä. Monologin näennäisesti jutusteleva kerronta jää pyörimään päähän. Vielä se tapahtuu teillekin.

Vaikka ei Didion, tai kukaan, siihen usko aluksi. Nykyajan saarna, itse itsellemme toistama hokema siitä, että ainoa pysyvä asia on muutos, ei ole mennyt perille. Ei, kunnes elämä, jona sen tunsimme, päättyy. Silloin imuun on pakko mennä. Ja huomata, ettei huku.

Maagisen ajattelun aika

Musiikki: Rene Ertomaa

Rooleissa: Kristiina Halkola

Laji: monologi

Paikka: Teatteri Jurkka

Ohjaaja: Johanna Freundlich

Kirjoittaja: Joan Didion

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää