Teatteriarvostelut    |   Ooppera-arvostelu

Hitler ja Stalin päätyivät oopperahahmoiksi

Diktaattorin loppua on jo käsitelty elokuvissa. Satiirisessa perulaisoopperassa mukana on myös Stalin, Hitlerin sukulaissielu.

Ooppera Alvaro Zúñiga Roncal: Ger MANIA Vapaan taiteen tilassa; libretto Maritza Núñez, ohjaus Ville Saukkonen.

On oikeastaan ihme, että vasta nyt Adolf Hitleristä on tehty ooppera. Eräät viime vuosien hurjimmat elokuvat ehtivät jo käsitellä diktaattorin elämää ja loppua: Oliver Hirschbiegelin Perikato ja Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset.

Perulaissäveltäjä Alvaro Zúñiga Roncalin ja libretisti Maritza Núñezin Ger MANIA sisältää roolihenkilönä tosin myös isä Stalinin, joka löysi Aatusta aateveljen omien kansalaisten uhraamisessa.

Oopperan alaotsakkeena on La Gran Fiesta, joten kyse on pääosin satiirista ja farssista, toki mustin sävyin. Äänessä ovat paljossa pääkonnat: Adolf vapisevana, mutta uhkaavan oloisena, Josif leppoisuudessaankin vaarallisena. Tero Halonen Hitlerinä on sisäistänyt hahmonsa, samoin Erik Rousi Stalinina on osuva esiintyjä. Molemmilla laulu kulki hyvin.

Letkeää baijerilaistunnelmaa luo kauniilla sopraanollaan Marika Hölttä kansallispukuisena Eva Braunina. Hannakaisa Nyrönen on vahvasti laulava äiti Magda Goebbelsinä. Hän alkaa seota lastenloruja höpöttävässä syanidimurhakohtauksessa. Saman kohtalon kokee Samuli Taskisen esittämä Joseph Goebbels, joka osoittautuu rottasieluiseksi hourupääksi.

Tarinan fiestamaisessa käänteessä diktaattorit pakenevat Patagoniaan. Evakin häipyy, kun taas Magda ampuu itsensä ja Stalin seuralaisensa Larissan. Natsejahan pakeni tuhansittain Etelä-Amerikkaan, joten juonella on oikeutuksensa.

Oopperan toteutus bunkkerimaisessa Vapaan taiteen tilassa vapun tienoilla, jolloin Hitlerin elämäkin päättyi, noudattavat tuntemamme tarinan käsikirjoitusta. Tilassa laulu kaikui hyvin, joten äänenkäyttöä olisi voinut hillitä kamarioopperamaisempaan suuntaan.

Projisoidut valokuvat, uhriutetut tanssijat, niukka rekvisiitta, vetävä ohjaus ja loistava libretto loivat hyytävän hirtehisen kokonaisuuden.

Pianisti Visa Yrjölän piano-osuus, Aleksi Saaren klarinetti ja Johanna Jaakkolan sello välittivät Roncalin kevyen modernin, 1930-lukua maukkaasti lainailevan, paljossa neoklassisiin ostinatoihin ja pianon helmeileviin sävelryppäisiin perustuvan toiminnallisen musiikin.

Oopperan viimeinen esitys 5.5. klo 20 Vapaan taiteen tilassa, Vilhovuorenkuja 15–16.

Ger MANIA

Musiikki: Alvaro Zúñiga Roncal

Rooleissa: Marika Hölttä, Hannakaisa Nyrönen, Samuli Taskinen

Laji: ooppera

Paikka: Vapaan taiteen tila

Ohjaaja: Ville Saukkonen

Kirjoittaja: Maritza Núñez

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera-arvostelut
 • Klassinen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää