Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Fantastiset puvut nousevat Kesäyön unen päärooliin

Suomenlinnan kesäteatterin Shakespeare-vyörytys on myös musiikin juhlaa

Teatteriarvostelu Kesäyön uni. Ryhmäteatteri Suomenlinnan kesäteatterissa. William Shakespearen näytelmän suomennos Lauri Sipari, ohjaus Esa Leskinen, musiikki Samuli Laiho, koreografia Panu Varstala, lavastus Janne Siltavuori, puvut Ninja Pasanen, peruukit Ari Haapaniemi, maskeeraus Riikka Virtanen, valot Ville Mäkelä, äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen. Rooleissa Minna Suuronen, Robin Svartström, Sari Mällinen, Jarkko Pajunen, Marko Tiusanen, Juha Pulli, Aarni Kivinen, Mikko Penttilä, Anna-Riikka Rajanen, Noora Dadu, Henri Tuominen, Pyry Äikää. ★★★

Viikonlopun suuria ulkoilma­tapahtumia riivannut myrsky sai myös osan Suomenlinnan kesäteatterin ensi-iltayleisöstä jäämään koteihinsa.

Tulevaisuutta ajatellen voi sanoa, että se oli turhaa. Katetussa Hyvän omantunnon linnakkeessa on sateellakin varsin viihtyisää, mikäli vain onnistuu pääsemään perille kuivin jaloin.

Ryhmäteatteri on panostanut kesänäyttämönsä puitteisiin täysillä. Katsomossa istuessaan voi helposti unohtaa olevansa Suomenlinnassa tai edes ulkona.

Linnoituksen näyttämötekniset valmiudet ovat huomattavat ja tehosteita käytetään esityksessä suurella volyymillä.

Ohjaaja Esa Leskinen ei ole antanut Kesäyön unesta tulla mitään suoranaista sirkusta, mutta harmittavan iso osa Shakespearen säkeistä peittyy erilaiseen huminaan ja kuminaan. Runollisuutta tuetaan vastaavasti valo- ja savuefekteillä, joista ei aina tiedä ovatko ne näyttelijöille enemmän haaste vai este.

Esityksen audiovisuaalinen kokonaisuus on itsessään varsin tyylikäs, vaikka kovin yllätyksetön. Tyhjän lavan estetiikkaan tukeutunut Shakespeare luotti yleisön mielikuvitukseen, Ryhmiksessä panostetaan enemmän kuvittamiseen.

Äänimaailman korostuessa pääsevät Samuli Laihon sävellykset hienosti esille omana linjakkaana kokonaisuutenaan, joka onkin esityksen vahvinta antia.

Pääroolin anastavat silti pukusuunnittelija Ninja Pasasen fantastiset luomukset, jotka liehuvat upeasti karvarintaisten keijukaisten yllä tai vyöryvät lavalle ylväinä kuin valloittamattomat linnoitukset.

Ohjaaja Leskinen ei ole lähtenyt rikkomaan näytelmän tasoja tai alleviivaamaan niiden leikkauspisteitä. Suuren bardin ajatus maailmasta narrien näyttämönä tarjotaan yleisölle pakottomasti.

Henkilöhahmojen kaleidoskoopissa heittävät kuperkeikkaa yhtälailla pitkästynyt aatelisto, rakkauden sokaisema nuoriso, teatteria harrastavat työläiset ja kaikenkarvaiset metsänhaltiat.

Yksittäisten hahmojen staattisuus, jota viimeistä nappia myöten loppuun asti ajateltu puvustus tukee, muodostuu katsojan kannalta ongelmalliseksi. Moni asia tyhjenee merkityksistä heti ensisilmäyksellä.

Kesäyön uni muistuttaa hetkittäin komeilla nappuloilla pelattavaa shakkiottelua.

Hahmot ovat hauskoja ja herkullisia, mutta näyttelijäntyö on monessa tapauksessa pitkälti seisoskelua.

Ohjaajan ratkaisu sekoittaa sukupuolirooleja parin henkilön kohdalla siten, että mies esittää naista ja nainen miestä, menettää kokonaan merkityksensä tämän yleisen pukuleikin keskellä.

Sukupuolten moninaisuudesta esitys ei suoranaisesti kerro mitään. Laajentaapa osaltaan kuvaa siitä, minkälaisina miehet ja naiset voidaan esittää.

Kesäyön uni

Musiikki: Samuli Laiho

Rooleissa: Minna Suuronen, Robin Svartström, Sari Mällinen, Jarkko Pajunen, Marko Tiusanen, Juha Pulli, Aarni Kivinen, Mikko Penttilä, Anna-Riikka Rajanen, Noora Dadu, Henri Tuominen, Pyry Äikää

Laji: komedia

Paikka: Suomenlinnan kesäteatteri

Ohjaaja: Esa Leskinen

Kirjoittaja: William Shakespeare

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut
 • kesäteatteri
 • Ryhmäteatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen miehen radikalisoitumisesta, ei ollut Supon kohdehenkilö

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää