Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Teatteritulokkaan Hylje-musikaali luottaa speksihuumoriin

Uuden OMS-teatterin esityksen mainosmaailman kritiikki jää kevyeksi

Hylje. OMS-teatterin kantaesitys Konepaja Brunossa. Ohjaus Meiju Lampinen, teksti Erik Mashkilleyson ja Harri Sarsa, lavastus Julius Kekoni ja Kirsti Larja, musiikin johto Tuomas Mäki ja Marjo Riihimäki, tanssin johto Miia Puranen, dramaturgi Veera Tyhtilä. Rooleissa Juha-Matti Kahilakoski, Kaarlo Laite, Myy Lohi, Erik Mashkilleyson, Sanna-Mari Metsi, Hanne-Maaria Nykänen, Sandy Stolpe. ★★

OMS-teatteri syntyi halusta tehdä ammattimaista teatteria, etenkin isoja produktioita, päivätyön ohella. OMS-nimi pohjaa teekkarihuumoriin. Teekkareiden spekseissä yleisö voi huutaa ”Omstart!” ja pyytää juuri esitettyä kohtausta estettäväksi uudelleen.

Vuonna 2015 perustettu ryhmä halusi tehdä jotain, mitä ammattilaiskentällä ei ole mahdollista tehdä.

Nyt ensi-iltaan tullut Hylje-musikaali on ryhmän ensimmäinen produktio ja suuren mittaluokan musikaalispektaakkeli.

Erik Mashkilleysonin ja Harri Sarsan käsikirjoittama ja Meiju Lampisen ohjaama Hylje ammentaa samantapaisesta mustasta huumorista kuin South Park -sarja.

Musikaalin ytimessä on tarina mainosmiehestä, joka huomaa myyneensä yksityiselämänsä, ystävyyssuhteensa ja perheensä asiat mainosmaailmalle. Hänen viimeisin keksintönsä on Hylje, johon hän on saanut inspiraa­tionsa vaimonsa lapsuuden lempilelusta.

Vaimo suuttuu, ja mainosmies alkaa hakea elämälleen uutta suuntaa pestautumalla Tukholman-risteilylle vieraita viihdyttäväksi hyljemaskotiksi.

Hylje on rytmitetty hyvin. Musiikki, tanssinumerot ja laulusoolot on ripoteltu kokonaisuuteen tarkasti ja teekkarispekseistä tuttua improvisointia on saatu mukaan niin, että välillä esiintyjät improvisoivat laulu­numeroita katsojilta pyytämiensä avainsanojen ja aiheiden pohjalta.

Esityksen ongelma on kuitenkin se, että vaikka aihe on tekijöille omakohtaisesti tuttu, mainosmaailmaa ja sen aiheuttamia ristiriitoja ei kuvata kovinkaan tarkasti. Aivan kuin aihetta ei kuitenkaan haluttaisi repiä kokonaan auki. Ilmaisu jää kritiikissään aika heppoiseksi.

Toinen esitystä kantava aihe on lasten ja vanhempien suhde, jota kuvataan paljon rohkeammin kuin työelämää. Pariskunta, joka ei rakasta lastaan, esitellään musikaalissa kohtaus kohtaukselta ja siten katsoja vedetään hiljalleen mukaan ydinperheen tragediaan.

Musta komedia viljelee tarkoituksellisesti huonoa makua mutta välillä on vaikea tietää, onko kyse camp-hengestä vai ollaanko aivan tosissaan. Suuret polkupyörä- ja trukkikohtaukset voisivat olla parodiaa, mutta eivät ehkä kuitenkaan ole.

Esitys yrittää myös viihdyttää puhumalla tuhmia ja näyttämällä aikuisten maailman tekopyhyyden. Laivan leikkitäti on huomattavan perverssi ja laivalla riehuvat, kiroilevat lapset kaikkea muuta kuin herranterttuja. Muutaman kerran parodia osuu maaliin, mutta monessa kohtaa huumoria olisi voinut terävöittää ja luottaa omiin havaintoihin stereotyyppien rakentamisen sijaan.

Hylje on ammattimaisesti tehty, jos ammattimaisuudella tarkoitetaan sitä, että tekniikka pelaa, musiikki soljuu ja näyttelijät solahtavat rooleihinsa hyvin. Mutta silti mietin mielessäni, että mihin ihmeeseen oikein olen törmännyt.

OMS-teatteri sanoo tuovansa jotain uutta teatterikentälle. Voihan se niinkin olla. Uusi ei kuitenkaan tarkoita tässä tapauksessa sisältöä tai tekemisen tapaa. Hylje on kunnian­himoinen tuotannoltaan, markkinoinniltaan ja tekniikaltaan. Siinä on valovoimaiset esiintyjät, oikeita muusikkoja ja jokaista yksityiskohtaa myöten mietitty puvustus.

Kerronnaltaan, musiikkiteatterilliselta ajattelultaan ja ylipäätään esiintymiseltään se kuitenkin pyrkii noudattamaan hyväksi havaittua kaavaa.

Konepaja Bruno on silti loistopaikka tälle musikaalille. Korkea katto, pylväät ja pitkänomainen tila antaa mahdollisuuden niin näyttäviin joukkokohtauksiin kuin intiimeihin lähikuviin.

Hylje

Musiikki: Tuomas Mäki, Marjo Riihimäki

Rooleissa: Juha-Matti Kahilakoski, Kaarlo Laite, Myy Lohi, Erik Mashkilleyson, Sanna-Mari Metsi, Hanne-Maaria Nykänen, Sandy Stolpe

Laji: musikaali

Paikka: Konepaja Bruno

Ohjaaja: Meiju Lampinen

Kirjoittaja: Erik Mashkilleyson, Harri Sarsa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut
 • Musikaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää