Valikko
Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Lauri Viidan syntymästä sata vuotta – Tampereen työväen teatterin juhlanäytelmässä historia kuohuu voimallisena

Juhlanäytelmä on parhaina hetkinään musiikin ja visuaalisuuden pyörremyrsky

Musiikkiteatteri Viita 1949. Tampereen Työväen Teatteri, Eino Salmelaisen näyttämö. Käsikirjoitus Heikki Salo, ohjaus Sirkku Peltola, musiikin sävellys ja johto Eeva Kontu, koreografia Virve Varjos, lavastus Hannu Lindholm, puvut Jaana Aro, kampaukset ja maskit Pia Kähkönen, valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen, äänisuunnittelu Kalle Nytorp. Rooleissa Tommi Raitolehto, Jari Ahola, Petra Ahola, Suvi-Sini Peltola, Petra Karjalainen, Jyrki Mänttäri, Juha-Matti Koskela, Eriikka Väliahde, Santeri Helinheimo Mäntylä, Jari Leppänen, Mika Honkanen, Laura Hänninen. ★★★★

Tampereen työväen teatterin uusi kotimainen musiikkinäytelmä – melkeinpä musikaali – ei ole suoranainen täysosuma, mutta harvinaislaatuisuudessaan ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Heikki Salon kirjoittama, Eeva Kontun säveltämä ja Sirkku Peltolan ohjaama Viita 1949 tempaisee yleisön hurjaan pyörteeseen heti alkutahdeillaan, mutta väliajan jälkeen yhteys katkeilee ja moni vilkuilee jo kelloaan riehan venyessä kolmituntiseksi.

Kirjailija Lauri Viidan (1916–1965) syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi toteutetussa esityksessä on mukana siinä määrin perustavanlaatuisia oivalluksia, ettei teoksen tahtoisi jäävän pelkästään yhdeksi juhlavuoden ohjelmanumeroksi.

Turhan hartaan kronikoimisen lakaiseminen pois näytelmän jälkipuoliskolta kohottaisi Viidan runouden sekä koko Pispalan harjun sellaisiin mittasuhteisiin, etteivät teosta sitoisi enää mitkään ajan ja paikan rajat.

Alkupuoliskon tehokkaimpina hetkinä tuntuu kuin kaikki olisimme Aleppossa.

Miljoonasateen lauluntekijänä tunnettu Heikki Salo on upottanut näytelmäänsä Viidan tekstiä koko tämän laajan tuotannon alueelta ja usein suorina lainauksina. Keskeistä aineistoa ovat Viidan ensimmäiselle vaimolleen Kertulle lähettämät kirjeet.

Elämäkerran ongelmat Salo pyrkii väistämään näytelmässään siten, että Viita tahtoo tulla nähdyksi ihmisenä, aikalaiset ovat kiinnostuneita pelkästään taiteilijasta ja näytelmän katsojat upotetaan keskelle ratkeamatonta yhtälöä.

Viita 1949 rakentuu nimensä mukaisesti selkeän perustilanteen ympärille.

Lauri Viita on tulossa Helsingistä, missä kustantajan edustajat ovat suhtautuneet varauksellisesti hänen uuteen runoelmaansa Kukunor ja Kalahari. Sen sijaan että palaisi uuden perheensä ja appivanhempiensa luokse Pieksämäelle, Viita hyppää junasta pois Tampereella, yrittää saada yhteyttä ensimmäiseen vaimoonsa sekä harhailee uniensa ja muistojensa keskellä.

Johdattelijoina toimivat Kukunor ja Kalahari, tuo vuoden vanha peikkopari.

Alku on silkkaa rytmin riemujuhlaa.

Petra Aholan ja Jari Aholan peikot ovat sanallisesti ja kehollisesti notkeita seremoniamestareita, eikä Viitaa esittävän Tommi Raitolehdon tarvitse paljon muuta kuin heittäytyä mukaan koko intensiteetillään.

Kontun johtama viisihenkinen orkesteri ja Eero Auvisen suunnittelemat videot pyöräyttävät koko näyttämön henkeä salpaavaan tanssiin. Tampereella käydään sisällissodan taisteluita, ja tulevan runoilijan äiti sekä sisar, värisyttävästi laulavat Petra Karjalainen ja Eriikka Väliahde, ovat äkkiä historiallisten tapahtumien keskipisteessä.

Väliajan jälkeen Salo alkaa leikkiä Viidan toteutumatta jääneen näytelmäluonnoksen kanssa, mikä tuntuu täysin perusteettomalta. Kokonaisuutta rikkovat myös pitkät kohtaukset, joissa Viita on myrskyn silmässä olevan kokijan sijasta perinteinen toimija.

Äidin kuolema sekä suhde Suvi-Sini Peltolan ja Laura Hännisen sinänsä napakasti esittämiin vaimoihin tahtovat tukahtua tyhjänpäiväiseen realismiin.

Viidan runot Joki ja Alfhild muuntuvat komeasti laululyriikaksi ja Salo kuvailee vaikuttavasti Viidan hengessä sekä kansalaissotaa että pesäpallokenttää.

Työviksen erinomaisen musikaalinen näyttelijäryhmä pääsee todella loistamaan esityksessä.

Viita 1949

Musiikki: Eeva Kontu

Rooleissa: Tommi Raitolehto, Jari Ahola, Petra Ahola, Suvi-Sini Peltola, Petra Karjalainen, Jyrki Mänttäri, Juha-Matti Koskela, Eriikka Väliahde, Santeri Helinheimo Mäntylä, Jari Leppänen, Mika Honkanen, Laura Hänninen

Laji: musiikkiteatteri

Paikka: Tampereen työväen teatteri

Ohjaaja: Sirkku Peltole

Kirjoittaja: Heikki Salo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

  5. 5

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Perussuomalaiset hävisi salkkujaossa kokoomukselle ja menetti valtaa turvapaikka­politiikassa – miksi se suostui tähän?

  9. 9

   Oulussa suurhälytys kemikaalitehtaalle – reaktoritornissa todennäköisesti vetyräjähdys

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  4. 4

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää