Teatteriarvostelut

Tällainen on odotettu Kirka-musikaali: HS:n kriitikko oli tikahtua nauruun ja arvosti laulusuorituksia

Sopotin laulufestivaaleja kuvaava kohtaus lienee Suomen musikaalihistorian hauskin.

Musikaali

Kirka – Surun pyyhit silmistäni Helsingin kaupunginteatterin Peacock-teatterissa. Ohjaus Kari Rentola, käsikirjoitus Matti Laine, kapellimestari Risto Kupiainen, koreografia Mindy Lindblom, lavastus Antti Mattila, puvut Elina Kolehmainen, valot William Iles, rooleissa mm. Heikki Ranta, Sami Hokkanen, Raili Raitala, Jon-Jon Geitel, Petrus Kähkönen, Rauno Ahonen, Vappu Nalbantoglu, Sari Haapamäki, Kari Mattila, Marjut Toivanen ja Unto Nuora. ★★★

Nimestä Kirka tulee aina lämmin ja positiivinen, mutta samalla jotenkin surumielinen olo.

Sillä sellaisena hänet muistaa: vähän melankolisena hahmona, jonka elämää varjostivat kamalat kokemukset Sammy-veljen kuolemasta kahden miljoonan markan verovelkoihin.

Ja mitä tekee Kirka Babitzinista tehty musikaali, joka saa dramaattisesti ensi-iltansa miltei tarkalleen kymmenen vuotta laulajan äkillisen kuoleman jälkeen?

Tikahduttaa katsojaansa nauruun.

Tuskin koskaan olen nähnyt teatterissa yleisöä, joka ulvoo naurusta yhtä perinpohjaisesti. Ulvoo ja huohottaakin, kun happi on loppua.

Matti Laineen kirjoittama musiikkinäytelmä on yhtä hersyvien hahmojen ja näppärän läpänheiton jatkumoa.

Erityisen onnistuneita ovat suomalaisen populaarimusiikin merkkimiesten hahmogalleria. Vexi Salmen, Kisu Jernströmin, Kassu Halosen, Dannyn, Jaakko Salon ja kumppanien hahmot on vedetty ronskisti yli, melkein Kummeli-osastolle.

Naurattamisen aloittaa Kirkan alkuvuosien bändikaveri, Petrus Kähkösen esittämä Remu. Siitä sanailusta kalpenisi melkein jo Remu itsekin. ”Vetää Mouhijärvi-osastolla muina Henry Theeleinä jotain Besame Muchoa”, vetelee moottoriturpa puhuessaan 60-luvun iskelmäkeikkailusta. Esimerkiksi.


Suomalaisen musikaalihisto­rian takuulla hauskin kohtaus koetaan heti väliajan jälkeen.

Ollaan Sopotin laulufestivaaleilla vuonna 1977. Höpsöt juontajat sekoilevat Albanian ja Finlandian välillä, Kirka kapuaa lavalle laulamaan Jukka Siikavireen mureaa Neidonryöstöä (jonka Kirka lauloi ensi kertaa Suomen viisukarsinnassa 1976).

Lavalla pönöttää asiaankuuluvasti suuri viihdeorkesteri viuluineen. Suuren hämmästyksen aiheuttaa jo pelkästään sen koreografia: tanssijat vetelevät ”viuluistaan” muhkean sovituksen viuluosuudet juuri niin kuin kirjoitettu on. Jouset liikkuvat tismalleen oikeaan suuntaan, joka hetki. Miten tämä on edes mahdollista? Kuka viulupedagogi siellä on käynyt opettamassa?

Sitten saapuu hoopo 70-lukulainen maestro ja alkaa tanssahdella orkesterinsa edessä.

Tätä ei voi edes selittää. Katsomo tipahtaa täydellisesti.

Kirkan alkuperäisen Neidonryöstö-esityksen vuodelta 1976 voi katsoa Ylen Elävän arkiston sivuilta:Kaiken hupailun alla on silti myös melankolinen pohjavire. Näytelmässä piisaa draamaa, joka tulee suoraan esikuvansa elämästä.

Ankara emigrantti-isä, yksityisyyden vievät hurjat fanilaumat, Sammy-veljen ongelmat ja kuolema, pettämiset, avioliiton ulkopuolinen lapsi, musiikki­uran lopahtaminen, väsymys iskelmää kohtaan, verovelat ja avun hakeminen sosiaalitoimistosta. Huh. Siinä on riittänyt selvitettävää yhdelle ihmiselle.

Surumielisyyttä vain korostaa Heikki Rannan rakentama rooli Kirkana. Ranta esitti Kirkaa ensi-illassa ehkä hieman yllättäenkin, vaikka kahdesta Kirkasta Kalle Lindroth on ollut se, jota on esitelty enemmän julkisuudessa.

Rannan Kirka on herkkä, vähän arkakin. Ranta tekee aivan omanlaisensa hahmon, joka ei nojaa liiaksi esikuvaansa.

Sen sijaan laulunumeroihin Kirkaa on haettu hyvinkin tarkasti, vaivaa säästelemättä. Ranta onnistuu imitoimaan Kirkalta pienimpiäkin äänenkäytön yksityiskohtia: niekkuja, viivytyksiä, nasaaliutta, käheyttä, vibratoa, lauluasentojakin. Aikamoista!

Erityisesti lopun Surun pyyhit silmistäni -esitys hipoo tarkkuudessaan täydellisyyttä.

Musiikillisessa autenttisuudessa auttavat bändi ja sovitukset, jotka tässä tapauksessa ovat huippuluokkaa. On todella nautinto saada kuulla esimerkiksi Hetki lyö -laulussa oikeaa selloa ja huilua puhumattakaan komppiosastosta, joka puhaltaa musiikkiin kunnon svengin.

Jotain Rannan Kirkasta jää silti puuttumaan. Karismaa ainakin, ja ennen muuta intensiteettiä, joka Kirkasta laulaessaan aina pursui. Hän lauloi aina sata lasissa. Ranta jää 80:een.

Toista maata on Sami Hokkasen esittämä Sammy Babitzin. Hokkasella on toki puolellaan jo aivan häkellyttävä yhdennäköisyys esikuvansa kanssa. Mutta jotenkin kummasti aina Sammyn saa­puessa lavalle katsoja on täysin myyty. Hänestä huokuu kaiken läpäisevä lämpö, silmätkin hymyilevät.

Varsinkin alkupuoliskolla musikaalia vaivaa melkoinen sekavuus ja johtotähdettömyys. Nähdään kimppu yksittäisiä tilanteita sieltä ja täältä.

Vasta lopussa intensiteetti kasvaa ja tempo rauhoittuu. Kohtaus, jossa Kirka käy yöllistä parisuhdekeskustelua vaimonsa Kirstin kanssa on tärkeä: se rauhoittaa tilanteen, kiinnittää katsojan hahmoihin ja lisää olennaisesti dramaattisuutta, jonka huippua on tähän asti edustanut Sammyn kuolemaa kuvannut yksinään pyörivä, banaali autonrengas.

Ja mitä sitten tapahtuu, on taas silkkaa musikaalimaailmaa. Elämän suuri notkahduskohta vaihtuu kuin veitsellä leikaten.

Lavalle vyöryy oranssi metro, sieltä pursuaa permanenttitukkaisia jumppatyttöjä, sankarihevihahmo, punkkareita, poplari­asuisia toimistorottia ja tietenkin Kirka. 80-luku soi ja tanssii Kirkan tahtiin. ”Hengailemaan” saapuu jopa mursuviiksisiä metrokuskeja.

Massiivinen tanssi- ja hauskanpitokohtaus esittelee taas sitä, missä Kirka-musikaali parhaiten onnistuu: viihdyttämisessä, kertakaikkisessa hyvän tuulen levittämisessä.

Lämmön filosofiaa tukee vielä loppuratkaisu. Se on tyylikäs kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kuolemaa ei alleviivata, vaan musiikki jää.

Ja hymy. Sillä se helpottaa, vaikeuksien keskelläkin.

Korjaus 3.2. klo 16.43: Tekstissä luki aiemmin, että Neidonryöstö-laulu olisi esitetty todellisuudessa Suomen euroviisukarsinnoissa. Kirka esitti laulun sekä viisukarsinnoissa 1976 että Sopotissa 1977.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  6. 6

   Robin jää toistaiseksi keikkatauolle – laulaja jättää jäähyväiset faneilleen areenakonsertilla

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää