Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso, mitä arkusta ja hautakivestä kannattaa maksaa

Hautajaiset maksavat usein jopa kolme tonnia

Kuluttaja
 
Outi Kokko
Ville Männikkö
Kuva: Ville Männikkö

Suomessa järjestetään vuosittain noin 50 000 hautajaiset. Haudattaessa on noudatettava vainajan tahtoa ja elämänkatsomusta, mutta kustannuksia kannattaa vertailla.

Hautajaisten kokonaiskustannukset ovat useimmiten 2 500–3 500 euroa, kerrotaan Hautaustoimistojen liitosta. Summa kattaa myös muistotilaisuuden järjestämisen sekä perunkirjoituksesta koituvat kulut.

HS:n selvityksestä käy ilmi, että varsinaisen hautaamisen hinnat vaihtelevat paljon.

Hautajaisten pakolliset menot eli hautaustoimiston laskuttama summa on vähintään 500–700 euroa, ja hinta jää harvoin alle tuhanteen euroon. Keskimäärin hautaustoimistoille maksetaan 1 200–1 700 euroa. Vertailussa oli mukana hautaustoimistoja Helsingistä, Tampereelta, Jyväskylästä ja Oulusta sekä netissä toimivia yrityksiä.

Omaiset joutuvat miettimään, järjestetäänkö hautaus vainajan näköiseksi vai vain halvaksi, sanoo ketjunjohtaja Timo Purhonen HOK-Elannon hautauspalvelusta. Kauniit hautajaiset voi saada niukallakin budjetilla.

Käytännössä kaikki ostavat arkun, tilaavat vainajan kunnostamisen, pukemisen ja arkkuun laiton sekä maksavat kuljetuksesta ja hautapaikasta, kertoo puheenjohtaja Kyllikki Forsius Suomen Hautaustoimistojen liitosta.

Lisäkuluja tulee mahdollisesta tuhkauksesta ja uurnasta. Toisaalta uurnan hautapaikka on halvempi kuin arkun.

Seurakunnan lasku voi olla jopa selvästi suurempi kuin hautaustoimiston keskimääräinen tonnin lasku.

Halvimmalla pääsevät kotiseurakuntien jäsenet, ulkopaikkakuntalaisilta voidaan periä jopa kaksinkertaisia hintoja. Esimerkiksi Helsingissä helsinkiläisen tuhkaus maksaa 150, toispaikkakuntalaisen 400 euroa.

Joillakin hautausmailla peritään nurmenhoitomaksu hallinta-ajalta. Arkkuhaudalle se voi olla jopa yli 1 000 euroa 25 vuodessa.

Monet seurakunnat hautaavat veteraanit ilmaiseksi tai antavat heille hautapaikan.

Koska hautaamista säädetään laeilla, itse voi tehdä vain vähän. Omaisen kannattaa miettiä, mitä hän haluaa ja jaksaa tehdä.

"Ainakin pääkaupunkiseudulla tarvitaan monta puhelinsoittoa, esimerkiksi seurakuntaan, hautausmaan toimistoon ja papille. Useimmat jättävät nämä hautaustoimiston tehtäväksi", Kyllikki Forsius sanoo.

Hintavertailu on vaikeaa, sillä harvan yrityksen verkkosivuilla on hinnastoa. Yleistä onkin, että omaiset pyytävät tarjouksia muutamasta hautaustoimistosta.

"Hautajaiset ovat yksilöllisiä. Arkkujen hinnat johtavat harhaan, jollei samalla kerrota, mitä vainajan huolto arkkua varten maksaa. Lisäksi voidaan tarvita apumies tai monta kuljetusta, mikä nostaa kustannuksia selvästi", Forsius kertoo.

Forsiuksen oman yrityksen, Vantaan Hautaustoimiston, sivuilla ilmoitetaan kahden palvelupaketin hinnat. Verkossa toimivat Ekoarkku ja Hautausnetti.fi kilpailevat hinnoilla ja julkistavat myös arkkujen ja uurnien hinnat.

Alan hinnoitteluun vaikuttaa Ekoarkun toimitusjohtaja Lasse Kalliokorven mukaan se, että pääosa hautaustoimistoista myy suomalaisen SHT-Tukun tuotteita. Tukun omistaa noin 300 Suomen 500 hautaustoimistosta.

Kalliokorven mukaan kilpailu on viime vuosina lisääntynyt ja muiden valmistajien ja maahantuojien määrä kasvanut.

Perinteisessä hautaustoimistossa asioidaan kasvokkain, nettiyrityksen kanssa sähköpostitse ja puhelimitse. Nettifirmojen palveluvalikoima on yleensä suppeampi kuin hautaustoimistojen.

Hautaustavat vaihtelevat eri puolilla Suomea. Tuhkaus on suosituinta Etelä-Suomessa, ja pääkaupunkiseudulla yli 70 prosenttia vainajista tuhkataan. Pohjoisin krematorio on Oulussa, ja se palvelee puolta Suomea. Pohjoisessa ostetaan kalliimpia arkkuja kuin etelässä. Esimerkiksi kahvalliset jalopuuarkut ovat siellä tavallisia.

Arkku

Edullinen: 248–600 e. Halvimpia: kuviovanuarkku, 248 e, ja käsittelemätön puurarkku, 350 5.

Puolalainen kartonkiarkku 499 e (osa krematorioista ei hyväksy tätä), puupintainen mäntyarkku, 525 e.

Keskihintainen: 595–1200 e. Ekoarkku: maalattu tai luonnonpellavalla päällystetty mäntyarkku, 595–695 e.

Lakattu kahvallinen mäntyarkku, 890 e. Silkki- tai pellavaverhoiltu puuarkku, 990 e.

Kallis: 1200–3500 euroa. Tammiarkut: 1210–3900 e.

Uurna

Edullinen: 45–230 e. Halvimpia ovat ekouurnat: laskunarullinen kartonkiuurna, 45 e, ja puu-uurna, 89–119 e.

Keskihintainen: 290–600 e.

Kallis: 470–1000. Keraaminen, maatuva uurna, 470 e.

Vainajan pukeminen ja arkkuun laitto

Pukeminen ja arkkuun laitto kuuluvat usein hautaustoimiston pakettiin. Lisämaksua voi tulla paitsi omista vaatteista, myös vainajan huonosta kunnosta tai kulttuurierikoisuuksista.

Hinta ilman pakettia: 0–300 e. Vaatteet 28–58 e. Arkkuun laitto ja omiin vaatteisiin pukeminen, kumpikin 59 e.

Kuljetukset

Jos siunaus-, hautauss- ja mahdollinen tuhkauspaikka ovat lähellä toisiaan, hautaustoimiston peruspakettihinta voi riittää. Usein kuljetuksia tulee pari kolme, joskus enemmänkin.

Paikalliset kuljetukset, 100–400. Maaseudulla ja Pohjois-Suomessa pitkät matkat kilometritaksalla.

Saattokuljetukset sovitaan erikseen. Vainajaa ei saa nostaa yksin, ja mahdollisesti tarvittavan apumiehen palkka on noin 40 euroa tunnilta.

Hautakivi

Seurakunnat määräävät kivien koot.

Halpa: 100–500 e. Joskus kiveksi voi laittaa luonnonkiven. Tällöin vain nimilaatta maksaa .Valmiskivi, 479 e (40 x 50).

Keskihintainen: 500–1500 e. Lohkoreunainen hautakivi, 880 e (60–70 x 80 cm). Pystykivi, 990 e.

Kallis: 1500–5000 e. Omaiset voivat suunnitella. Hintaan vaikuttavat koko, kivilaji, muoto ja tekstin tyyppi sekä matka- ja pystytyskulut. Uurnahautojen kivet ovat pienempiä kuin arkkuhautojen. Hautausmailla on myös erilaisia anonyymi-, muuri- ja sirotteluaineita. Niihin hankitaan vain muistolaatta, jos sitäkään.

Jos vainaja ei kuulu kirkkoon

Hautauksen hinta on sama kuin muilla, mutta omaiset voivat joutua maksamaan kappelin tai kirkon käytöstä. Esimerkiksi Helsingissä seurakunnan tilojen käyttö maksaa 310 euroa, Tampereella 300 e, Jyväskylässä 118 e ja Oulussa 43–92 e. Oulussa kirkkoon kuulumattoman muistotilaisuuden saa järjestää seurakunnan tiloissa vain, jos vainaja siunataan hautaan kirkollisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat