Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eronnut ja lapseton Riitta Ince kerää mappia kuolemansa varalle – katso HS:n ohjeista, miten helpotat omaisten taakkaa

Kuluttaja
 
Tea Karvinen
Malmin hautausmaa Helsingissä.
Malmin hautausmaa Helsingissä. Kuva: Tea Karvinen

Yksin asuva helsinkiläinen Riitta Ince on järjestyksen ihminen. Häntä on alkanut vaivata se, mitä kaikkea sukulaiset joutuvat selvittämään hänen kuolemansa jälkeen.

Hän on eronnut ja lapseton.

"Olen ylittänyt keski-iän ja täysin terve, mutta voin kuolla äkillisestikin. Kukaan ei tiedä asioistani ja mitä pitää silloin hoitaa. Haluan kerätä tietoja läheisilleni, jotta heiltä ei menisi turhaan aikaa selvittämiseen."

Hän on maininnut asiasta siskolleenkin. "Järkevänä ihmisenä hän ymmärtää hankkeeni. Kerään tiedot vanhanaikaiseen mappiin."

Testamentin Riitta Ince on jo tehnyt, mutta edunvalvontavaltuutuksesta hän ei ole vielä ottanut selvää.

Mika Ranta / HS
Kuolemaan ei ole epämiellyttävää varautua, sanoo teologiaa opiskeleva Riitta Ince.
Kuolemaan ei ole epämiellyttävää varautua, sanoo teologiaa opiskeleva Riitta Ince.

Tähän mennessä hän on vasta hahmotellut, mitä tietoja pitää koota yhteen. Pankkiasioista ainakin tilit, osakkeet, rahastot ja lainat sekä tiedot asunnosta. Lista jatkuu: vakuutukset, lehtitilaukset, operaattorit, bonuskortit, kirjastokortit, kuntosalijäsenyys ja muiden järjestöjen jäsenyys sekä sosiaalisen median tilit.

"Digitaalisia valokuviakin minulla on, mutta ei sellaisia, joita kannattaisi säilyttää."

Sen sijaan hautajaistoiveensa hän haluaa kirjata tarkasti. Maisterivaiheessa oleva teologisen tiedekunnan opiskelija pitää itseään onnekkaana, koska saa olla perimmäisten kysymysten äärellä lähes päivittäin.

"Olisi ihana elää vielä pitkään, mutta en pelkää kuolemaa. Ei ole lainkaan epämiellyttävää varautua kuolemaan järjestämällä käytännön asioita", Riitta Ince sanoo.

Sitä paitsi, kun ajattelee kuolemaansa, tulee väistämättä ajatelleeksi myös elämäänsä. Sitä, elääkö niin kuin haluaisi.

 

Artikkeliin liittyvät

Tee ainakin nämä asiat ennen kuin kuolet

1. Hautajaisjärjestelyt

Hautajaiset ovat läheistesi viimeinen palvelus sinulle. Kerro, haluatko arkkuhautauksen vai tuhkauksen sekä haluatko kotipaikkakuntasi vai syntymäpaikkakuntasi hautausmaalle esimerkiksi sukuhautaan?

Jos haluat tuhkattavaksi, kerro mihin tuhka sijoitetaan. Krematorio kirjaa tiedot rekisteriin.

Jos haluat olla varma hautajaisten kulusta, suunnittele ne jo ennakkoon. Säilytä hautajaisia koskeva toivelistaa helposti löydettävässä paikassa.

Älä vie sitä tallelokeroon, koska se avataan usein vasta hautajaisten jälkeen perunkirjoitusta varten.

Ilmoita toiveesi esimerkiksi kirjeellä, testamentilla tai jollakin seuraavista:

Hautajaisjärjestelyni.

Vihko käy niin luterilaisen kuin ortodoksisen kirkon, mutta myös muun uskonnollisen yhteisön tai uskonnottomien hautajaisiin. Se löytyy kaikista Suomen hautaustoimistojen liiton jäsenpaikoista.

Anna vihko henkilölle, jonka toivot huolehtivan hautajaisjärjestelyistäsi, ja halutessasi kopio hautaustoimistoon.

Tahdon siviilihautajaiset.

Kortti kertoo, että haluat hautajaisesi järjestettävän uskonnottomasti ja ilman pappia. Sitä saa hyvin varustetuista hautaustoimistoista.

Lompakkoon mahtuvaa korttia saa Helsingin Vapaa-ajattelijoilta, Pro-Seremonioilta ja Prometheus-leirin tuesta. Sen voi myös tulostaa osoitteesta Siviilihautajaiset.fi, jossa on myös lomake yksityiskohtaisia toiveita varten.

Hautaustestamentti.

Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin. Toinen kappaleista jää sinulle, toinen hautaustoimistolle.

Voit myös tehdä ennakkotilaussopimuksen ja maksaa hautajaisesi. Rahat talletetaan tilille, josta hautaustoimisto nostaa hautajaisiin tarvittavat varat.

Ohjeet muistotilaisuuteen.
Kerro, miten haluat saattoväen muistelevan sinua. Kokoonnutaanko seurakuntatalossa, kotona, ravintolassa, taidemuseossa vai jossain muualla?
Keitä kutsutaan ja mitä tarjotaan?

 

Jos et enää pysty itse päättämään

Hoitotahto

 Tee hoitotahto, kun vielä pystyt sen tekemään. Se on voimassa vain silloin, kun et itse pysty tekemään hoitoasi koskevia päätöksiä.

 Hoitotahdossa voit kertoa, miten tahdot itseäsi hoidettavan ja hoivattavan. Voit esimerkiksi kieltäytyä elämäsi pitkittämisestä turhilla hoidoilla, jos toiveita paranemisesta ei ole. Voit esimerkiksi kertoa, että haluat käydä säännöllisesti kampaajalla tai vaikkapa antaa läheisillesi joulu- ja syntymäpäivälahjoja.

Päivitä hoitotahdon sisältö tarvittaessa.

 Voit myös valtuuttaa haluamasi henkilön tekemään tarvittavat hoitopäätökset puolestasi.

Anna hänelle kopio hoitotahdostasi ja pyydä tarvittaessa toimittamaan sairaalaan.

 Lomakkeen ja ohjeet saa osoitteesta Muistiliitto.fi. Mallia voi soveltaa.

Edunvalvontavaltuutus

 Jos haluat päättää, kuka hoitaa asioitasi, kun et siihen enää itse pysty, tee edunvalvontavaltuutus haluamallesi henkilölle. Nimeä myös varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu, jotta asioiden hoito voi jatkua kaikissa tilanteissa häiriöttä. Muuten sinulle voidaan joutua määräämään edunvalvoja.

 Pyydä oikeusaputoimistosta tai juristilta apua määrämuotoisen asiakirjan tekoon. Virheet tai puutteet voivat estää valtuutuksen vahvistamista. Malleja osoitteesta: Muistiliitto.fi.

 Määrittele tarkasti kaikki asiat, joita valtuutus kattaa. Talouden lisäksi se voi koskea myös henkilöasioita, kuten terveyden- ja sairaanhoitoa.

 Valtuutus tulee voimaan vasta, kun asia on ajankohtainen ja valtuutettu vahvistuttaa sen maistraatissa ajantasaisen lääkärintodistuksen kera.

2. Testamentti

Säilytä testamenttia esimerkiksi pankin tallelokerossa ja oikeaksi todistettua jäljennöstä muussa turvallisessa paikassa.

Testamentilla määräät, miten omaisuutesi jaetaan. Voit suosia tai sulkea pois haluamasi sukulaiset.
Rintaperillisesi saa tosin aina lakiosansa, ellet tee häntä perinnöttömäksi. Lain mukaan sen voi tehdä, jos perillinen loukkaa sinua rikoksella tai viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Jos olet avioliitossa ja rekisteröidyssä parisuhteessa, puolisot eivät ilman testamenttia peri toisiaan, paitsi, jos vainaja on lapseton. Ilman testamenttia avopari ei peri toisiaan, vaikka sillä olisi yhteinen lapsikin. Avoleskellä ole oikeutta jäädä asumaan yhteiseen kotiin, jos se ei ole hänen omaisuuttaan.

 

3. Omaisuus ja sijoitukset

Kokoa kansioon: asunnon osakekirja, omistuspaperit vapaa-ajan asunnosta ja sijoitusasunnosta, samoin tiedot osakkeista ja arvopaperisäilytyksestä, osuuskauppojen tai osuuspankkien osuuskirja, joukkovelkakirja, arvoesineiden ostopaperit ja auton rekisteriote.

Kirjaa myös tieto siitä, missä pankissa tai sijoituspalveluyrityksessä sinulla on arvo-osuustili tai rahastosijoituksia. Liitä tietoa myös vakuutustuotteista, jotka eivät näy arvo-osuustilillä.

Jos sinulla on osuus jossakin yhtiössä tai yhtiöissä, liitä kansioon viimeisin tilinpäätösasiakirja. Lisää myös tieto siitä, jos olet jonkin kuolinpesän osakas.

 

4. Tilit ja säästöt

Liitä omaisuusluetteloon pankkitietosi, sillä niitä ei kuolemasi jälkeen saa keskitetysti mistään.

Sinulla ja puolisollasi olisi hyvä olla omat tilit palkka- tai eläketuloa varten, vaikka käytössä olisi myös yhteinen taloustili. Oman tilin ansiosta leski saa omat tulonsa käyttöön kuolinpesän selvittelyiden aikana.

Kuolinpesän osakkaat eivät pääse käyttämään lesken varoja tai leski kuolinpesän varoja, jos tilit ovat erilliset.

 

5. Velkakirjat

Listaa omaisuuskansioon, kenelle tai mille pankille olet velkaa ja kuka on sinulle velkaa.

Samoin kirjaa tieto, oletko taannut lainoja tai pantannut omaisuuttasi vakuudeksi toisen velasta.

 

6. Vakuutukset

Kirjaa kansioon, missä yhtiössä sinulla on mikäkin vakuutus, jotta edunsaajasi osaa hakea korvausta. Vakuutusyhtiö ei ilmoita oma-aloitteisesti kuolinpesälle tai edunsaajille henkivakuutuksesta eikä maksa korvausta automaattisesti.
Voit itse määrätä, kuka saa kuolemasi jälkeen korvauksen henkivakuutuksestasi. Toimita se kirjallisesti vakuutusyhtiölle.

Listaa myös tiedot yksityistapaturma- ja matkustajavakuutuksesta.
Esimerkiksi koti- sekä liikenne- ja autovakuutukset ovat voimassa kuoleman jälkeenkin, ellei niitä irtisanota.

Omaisen olisi hyvä tietää vakuutuksesta, joka korvaa eläessäsi esimerkiksi tapaturman hoitokulut, haitan, työkyvyttömyyden ja sairauden hoitokulut. Tapaturman sattuessa et ehkä pysty itse kertomaan vakuutuksesta.

 

7. Muut sopimukset

Elinaikanasi tekemäsi sopimukset sitovat kuolinpesää ja sen osakkaita.
Liitä kansioon mahdollinen vuokrasopimus. Läheisten pitää ilmoittaa kuolemastasi vuokranantajalle. Jos asut omistusasunnossa, kuolemasta ilmoitetaan isännöitsijälle.

Listaa myös erilaiset tilaukset ja sopimukset, jotta ne voidaan irtisanoa tai siirtää mahdollisesti toisen nimiin. Sellaisia ovat pankin maksupalvelu, ateriapalvelu, puhelin ja laajakaista, kanavapaketit, sanoma- ja aikakauslehdet, saunavuoro ja vesimaksut.

 

8. Etuudet

Kela ei enää maksa hautausavustusta. Avustusta voi kuitenkin saada lisäeläkkeen tai ammattiliiton jäsenyyden perusteella.

Tietäväthän läheisesi myös työpaikkasi yhteystiedot? Tieto on tärkeä muun muassa työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen vuoksi. Vakuutus on voimassa työntekijän työ- ja vapaa-aikana. Kuolemantapauksessa vakuutuksesta maksetaan korvauksia vainajan leskelle ja alle 22-vuotiaille lapsille.

Leskelläsi ja lapsellasi voi olla oikeus myös perhe-eläkkeeseen maista, joissa olet työskennellyt. Tee lista maista, työpaikoista ja ajankohdista.

Asiantuntijat: puheenjohtaja Kyllikki Forsius, Suomen hautaustoimistojen liitto, toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen, Pro-Seremoniat-palvelukeskus, asiantuntija Auri Koskinen, Finen Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, toimitusjohtaja Hannu Murisoja, Digitaalinen Hautaustoimisto Mors Digitalis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat