Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiöltä vietiin rahat

Kuluttaja
 
Helsingin Sanomat

Rakennusinsinööri väärensi suunnittelutarjouksen, ja taloyhtiö valitsi sen. Isännöitsijä siirsi 63 000 euroa insinöörin vaimon tilille.

Hätäputkiremontti on aina huono ratkaisu. Siihen päädytään, jos taloyhtiössä sattuu useita isoja vesivuotoja. Suunnittelulla on kiire, ja remontin tekijöitä voi olla vaikeaa saada.

Viereisen jutun osakkaan taloyhtiössä jouduttiin tekemään hätäremontti yhdessä putkilinjassa ennen varsinaista putkiremonttia. Kaikki ei mennytkään niin kuin piti. Käänteitä oli kuin dekkarissa, ja asiaa on jo puitu oikeudessakin.

Putkiremontti alkaa tarveselvityksellä ja hankesuunnittelulla. Helsinkiläisen taloyhtiön hallitus käsitteli koko rakennuksen putkiremontista saatuja suunnittelutarjouksia kokouksessaan keväällä 2009.

Pari kuukautta myöhemmin isännöitsijä esitteli hallitukselle hänelle entuudestaan tutun rakennusinsinöörin. Tämä valittiin remontin suunnittelun valvojaksi ja asiantuntijaksi.

Kokouksessa käsiteltiin kolmea jo saatua suunnittelutarjousta. Myös insinööri näki tarjousten sisällön ja hinnat.

Insinööri päätti osallistua tarjouskilpaan. Hän sorvasi muita halvemman tarjouksen luvatta erään yrityksen nimissä. Yrityksen ei ollut tarkoituskaan suunnitella putkiremonttia. Väärennetty eli halvin tarjous voitti.

Myöhemmin insinööri väärensi suunnittelulaskun ja lähetti sen isännöitsijälle. Isännöitsijä maksoi 63 000 euroa taloyhtiön tililtä, vaikka tiesi, että suunnittelu oli pahasti kesken. Suunnittelusopimusta ei ollut. Käytännössä rahat siirtyivät taloyhtiön tililtä insinöörin vaimon tilille.

Taloyhtiön hallitukselle selvisi vasta paljon myöhemmin, että suunnittelu olikin suuri kupla ja rahat hävinneet.

Yhtiön piti ottaa lisää lainaa ja etsiä uusi suunnittelija. Kaikki putkilinjat jouduttiin piirtämään uudestaan.

Hätäputkiremontti valmistui lopulta. Isännöintiyritys, putkiremontin suunnittelijat ja toteuttajat vaihdettiin. Myös hallitus meni vaihtoon. Kaikki työ alkoi alusta, ja loputkin talon putkista uusittiin – myös viereisen jutun Heikin kodin putket.

Käräjäoikeus tuomitsi insinöörin kahdesta väärennyksestä ja törkeästä petoksesta kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä korvaamaan osan, 42 000 euroa suunnittelurahoista. Syytteet isännöitsijää ja insinöörin vaimoa vastaan hylättiin.

Taloyhtiö on valittanut tuomiosta, ja asian käsittely siirtyi vastikään hovioikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat