Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putkiremontti, jossa kaikki meni pieleen

Kuluttaja
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Helsinkiläismiehen kodissa on tehty putkiremonttia ja sen lisätöitä jo vuosi. Taloyhtiölläkään ei ole ollut onnea: suunnittelurahat pöllittiin ja remontin tekijät jouduttiin vaihtamaan. Kerromme molemmat tarinat ja neuvomme, miten virheisiin kannattaa varautua.

Toukokuu 2012

Helsinkiläisen Heikin omistamassa asunnossa tehdään huoneistokatselmus. Se piti tehdä jo huhtikuussa, mutta putkifirman työmaapäällikkö ja osakasvastaava unohtivat tulla paikalle. Nyt sähkötyönjohtajaa ei näy.

Kun putket kerran remontoidaan, tehdään kylpyhuoneesta juuri sellainen kuin haluan, Heikki ajattelee. Hän ei valitse tarjottuja peruslaattoja ja wc-kalusteita, vaan jotain muuta.

Heikki tilaa huoneistoon uudet sisäovet ja kohentaa keittiön ilmettä. Putkifirman osakasvastaava kirjaa toiveet muistiin. Heikki lähettää tarkat tiedot perässä sähköpostilla.

Kesäkuu 2012

Heikki ilmoittaa sähköpostissa, miten laatat ja alumiinilistat asennetaan kylpyhuoneeseen. Liitteenä on sekä valokuvia että ammattilaisen laatimia 3d-mallinnuskuvia. Seinään tulee kaksi kerrosta korostelaattaa.

Heinäkuu 2012

Heikki muuttaa sijaisasuntoon. Kylpyhuoneesta puretaan kaikki, mikä irti lähtee. Lattiaan ja kattoon porataan reiät putkia ja sähköjohtoja varten. Heikki kertoo sähköyrityksen työnjohtajalle lisäpistorasioiden paikat.

Elokuu 2012

Sähkötöistä järjestetään katselmus. Työnjohtajaa tuuraa sähköasentaja. Kuun lopussa Heikki kysyy huoneistoon tulleelta toiselta sähköasentajalta, ovathan pistorasioiden paikat tiedossa. Mies ei ole kuullut asiasta.

Lokakuu 2012

Heikki käy kodissaan ja huomaa, että kylpyhuoneen laatat on asennettu väärin. Korostelaattaa on yksi rivi kahden sijasta.

Hän soittaa työmaapäällikölle ja pyytää töiden keskeyttämistä. Näin ei tehdä, vaan loput laatat ja kalusteet ehditään asentaa.

Kuun lopussa sähköasentaja kyselee taas pistorasioista.

Marraskuu 2012

Työmaapäällikkö ei suostu myöntämään, että laatoitus on tehty väärin. Heikki vaatii työmaakatselmusta. Siellä päällikkökin taipuu: virhe mikä virhe.

Heikille ehdotetaan korvausta virheestä, mutta hän ei halua pytyllä istuessaan tuijottaa väärin asennettuja laattoja.

Niinpä laatat piikataan pois seinän yläosasta, kalusteet irrotetaan ja vedeneriste korjataan.

Kuun lopussa kylpyhuone on vihdoin laatoitettu ja kalustettu.

Heikki kauhistelee työn jälkeä ja alkaa raapustaa reklamaatiota. Seinä-wc:n istuin on asennettu väärin ja väärälle korkeudelle, eikä huuhtelu toimi.

Kylpy- ja makuuhuoneen seinissä on reikiä ja halkeamia. Ovenkarmit on runnellut piikkausvasara. Allaskaappi on kolhittu ja yksi peilikaapin peileistä rikottu, muun muassa.

Joulukuu 2012

Korjaukset etenevät hitaasti. Heikki laatii kymmensivuisen reklamaatiolistan kuvineen ja lähettää sen nyt myös putkifirman tuotantojohtajalle. Johtaja soittaa ja sanoo, että asiat etenevät. Allaskaappi vaihdetaan uuteen, samoin peilikaapin peili.

Ovista ja ovenkarmeista syntyy varsinainen farssi. Ensin karmeihin asennetaan väärät ovet. Sitten karmit vaurioituvat laattojen piikkauksessa. Ne joudutaan maalaamaan kahteen kertaan, koska jälki on huonoa.

Ovet eivät mene kiinni, sillä saranat eivät sovi oviin. Ovet vaihdetaan, mutta kaikki ei vieläkään tule kuntoon. Maali lohkeilee karmeista saranoiden kohdalta, kun ovea suljetaan.

Tammikuu 2013

Kylpyhuonekalustefirman mies säätää wc-pytyn huuhtelun. Heikki kuulee, että seinä-wc:n telineen ja pytyn asensi putkimies, jolla ei ollu työstä aiempaa kokemusta. Asennusohjeetkin oli heitetty roskiin.

Putkifirma ehdottaa, että liian matalalla olevan wc-istuimen tilalle vaihdetaan korkeampi malli. Heikki hyväksyy tarjouksen.

Helmikuu 2013

Taloyhtiössä tehdään putkiremontin lopputarkastus. Heikin asunnossa remontti on yhä kesken. Hän reklamoi wc-pytystä jo kolme kuukautta sitten. Lvi-työnjohtaja myöntää puhelimessa, että asiassa on vitkuteltu.

Myös wc-pytystä syntyy farssi. Putkimies asentaa uutta istuinta, mutta ei osaa. Kalustefirma neuvoo, mutta mies tyrii taas.

Heikki käy asunnossa. Vessassa on nyt vanha pytty. Seuraavalla käynnillä pytty on uusi, mutta vuotaa kuin seula. Heikki lähettää pytystä videon tuotantojohtajalle. Hän antaa putkimiehelle porttikiellon asuntoon.

Heikin reklamaation ehdotuksen mukaisesti hänelle hyvitetään wc-pytyn seinätelineen ja istuimen hinta ja puhelinkulut.

Kuun lopulla uuteen wc-istuimeen saadaan pidempi viemäriputki. Vuoto loppuu.

Huhtikuu 2013

Ovishow jatkuu. Karmiasentaja käy useita kertoja. Lopulta vessan karmit ovat täysin uudet, ja makuuhuoneen karmeista puolet on uutta puuta. Ne huonosti maalatut ovat roskissa.

Toukokuu 2013

Putkiremontti täyttää vuoden. Parvekkeen seinässä on yhä iso reikä, joka tehtiin kesällä 2012 sähköjä vedettäessä. Työmaapäällikkö lupaa, että reikä korjataan yksivuotistarkastuksessa. Ettei vain olisi jo talvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat