Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyörän lukot testissä: 80 euron lukko petti puolessa minuutissa

Kuluttaja
 
Terhi Hautamäki

leif rosas
Vanhempi rikoskonstaapeli Jussi Perkola (vas.) ja rikoskomisario Hannu Kortelainen testaavat lukkojen murtokestävyyttä Pasilan poliisitalolla.
Vanhempi rikoskonstaapeli Jussi Perkola (vas.) ja rikoskomisario Hannu Kortelainen testaavat lukkojen murtokestävyyttä Pasilan poliisitalolla.

Pyörävaras rikkoo monet lukot muutamassa sekunnissa. HS:n testissä edullisten vaijerilukkojen lisäksi hajosi myös kallis lukkomalli. U-lukoista sekä halpa että kallis malli kestivät leikkurin väännön.

Pasilan poliisitalon lattialla on rivissä työkaluja pienistä sivuleikkureista järeisiin voimapihteihin.

Helsingin poliisin rikoskomisario Hannu Kortelainen ja vanhempi rikoskonstaapeli Jussi Perkola ovat lupautuneet Helsingin Sanomien pyynnöstä kokeilemaan, miten erimalliset pyörän lukot hajoavat ja kauanko murtamiseen menee aikaa.

Kortelaisen mukaan pyörävarkaat operoivat yleisillä paikoilla pääasiassa erilaisilla leikkureilla, jotka ovat äänettömiä ja nopeita käyttää. Siksi testikin tehdään näillä työkaluilla.

Vahvimmatkin lukot ovat jollain keinolla murrettavissa. Usein varkaat kuitenkin jättävät väliin pyörät, joiden kanssa saisi ährätä minuuttitolkulla tai joiden hajottaminen herättäisi huomiota.

"Yleensä varkaat napsivat julkisella paikalla helppoja lukkoja. Paremmilla lukoilla lukitut pyörät kannetaan pois, jos ne ovat kannettavissa, ja lukot hajotetaan rautasahalla tai rälläkällä yksityisasunnoissa", Kortelainen sanoo. Kesän kukoistaessa varkaat ovat vauhdissa. Kortelainen kertoo, että testiä edeltävän vuorokauden aikana eli viime viikon maanantaina Helsingin poliisi kirjasi peräti 34 pyörävarkautta. Tavallinen kesäpäivän saldo on parikymmentä pyörää.

 

Vaijerilukko Max Strong (2,95 euroa, Prisma)
Testi: 4 sekuntia

Heppoinen vaijerilukko ei pidättele hetkeäkään. Lukko on hajotettu 4 sekunnissa. Hannu Kortelainen kutsuu vaijerilukkoa "muodolliseksi lukitukseksi". Osaavaa varasta se ei estä, mutta satunnaisen humalaisen pyörän lainaajan se ehkä pysäyttää.

-

Aim spiraalivaijeri (8,90 euroa, Stockmann)
Testi: 40 sekuntia

Spiraalivaijeri on leikkureille hieman sitkeämpää haukattavaa kuin halpa vaijerilukko, mutta 40 sekunnissa tämäkin lukko on katkennut. Lukko estää lähinnä polkupyörän spontaanit pöllimisyritykset Perinteinen takapyörän lukitseva runkolukko napsahtaa poikki viidessä skunnissa. Testaajat tajuavat että epäaito testitilanne ei tee tälle lukolle oikeutta. Lukko on irrallaan eikä polkupyörässä.

Spectra runkolukko

(24,90 euroa, Stockmann)
Testi: 5 sekuntia

"Tämä on ihan hyvä lukko, sillä tästä on vaikea saada kunnon ote pihdeillä, kun se on pyörässä", Perkola toteaa. Ainoana lukkona runkolukko ei juuri suojaa. Jos pyörää ei ole kiinnitetty mihinkään, sen voi kantaa pois.

 

Abus Bordo Lite 6050 (79,90 e, Intersport)
Testi: 34 sekuntia

Testin toiseksi kalleimmalta lukolta odottaisi jo turvaa, mutta mitä vielä. Kokoontaittuva, muovipäällysteisistä 5 millimetrin terästangoista koostuva lukko on kevyt kantaa mukana.

Pyörän saa lukolla kiinni vaikka tolppaan, mutta ei se testin perusteella varkautta estä. Lukko taittuu poliisin käsittelyssä heti ja on poikki 34 sekunnissa.

--

Basta Clinch 95 cm ketjulukko (24,95 euroa, Prisma)
Testi: 13 sekuntia

Painava, kankaalla päällystetty teräsketju tuntuu vankalta. Työkalujen puristus ei anna sillekään armoa: 13 sekunnissa ketjunpalaset kilahtavat lattialle.

--

Biltema Turvalukko (19,90 euroa, Biltema)
Testi: ei murru

Jussi Perkolan kasvot alkavat ensimmäisen kerran punoittaa voimanponnistuksesta, kun hän yrittää katkaista Bilteman U-lukkoa. 14-milliseen teräskaareen eivät poliisin työkalut pysty. Lukkoon ilmestyy nirhaumajäljet, mutta se pysyy ehjänä.

--

Abus Ketaro 505 U-lukko (49,90 e, Intersport)
Testi: ei murru

Myös Abusin U-lukon erikoisvahvasta teräksestä valmistettu kaari kestää hajotusyritykset. Kovasta väännöstä seuraa vain naarmuja. Toimiva lukko siis.

--

Kryptonite 230 New York U-lukko

(125 euroa,
Fillarikellari)
Testi: ei murru

Testin kallein lukko karkottanee monet vorot jo jykevällä ulkonäöllään. Voimapihdit vääntyvät hajalle, mutta 16-millin paksuinen kaari pysyy ehjänä. Tällä hinnalla sietääkin.

Laajempi testaus eri välineillä saattaisi tuoda esiin U-lukkojen eroja. Tämän testin perusteella näyttää siltä, että halvemmat ajavat saman asian kuin kallis: suojaavat pyörää perusvarkailta yleisillä paikoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat