Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin säästät satasia sähkölämmityksessä

Kuluttaja
 
Ville Männikkö
Olavi Knihtilä sytyttää varaavaa takkaansa.
Olavi Knihtilä sytyttää varaavaa takkaansa. Kuva: Ville Männikkö

Sähkölämmitteisen pientalon kulutuksesta voi säästää suuriakin summia tukilämmityksen, lämpötilan säädön ja pikkuhuoltojen avulla.

1. Yksi helpoimmista säästökeinoista on hankkia lämpömittari joka huoneeseen. Oleskelutiloissa oikea lämpötila on 20–22 astetta, makuuhuoneessa 18–20 ja puolilämpimässä varastotilassa noin 10 astetta.

Fakta

Laskurit auttavat vertailussa

 Kotitalouksien sähkönkulutus on kasvanut vuodesta 2006 vuoteen 2011 yli kahdella terawattitunnilla, koska asuntojen lämmitykseen käytetään yhä enemmän sähköä.

 Sähkölämmitteisistä omakotitaloista 76 prosentilla on tukilämmitysmuotona tulisija ja 7 prosentilla ilmalämpöpumppu. Sähkölämmitteinen lattialämmitys pesutiloissa on 30 prosentilla.

 Sähkönsäästövinkkejä pientaloihin saa Motivan Elvari-ohjelmasta.

 Pientalojen lämmitysjärjestelmän valintalaskuri: Biohousing Heatingtool.

 Polttopuun energia- ja muuntolaskuri sekä polttopuiden toimittajia: Halkoliiteri.com.

Lähteet: Tilastokeskus, Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011

2. Sisälämpötilojen hallinta on helppoa, jos lämmityksen ohjausjärjestelmä kattaa koko kodin ja tiloja lämmitetään sähköpattereilla. Lämmitys voidaan ohjata säätämään lämpöä alemmaksi, kun ketään ei ole kotona ja nostamaan lämpöä ennen kuin asukkaat palaavat.

Jos keskitettyä ohjausta ei ole, vanhat patterit voidaan vaihtaa uusiin, joissa on ohjelmoitava elektroninen termostaatti. Vähennä lämpöä huoneissa, joita ei käytetä.

3. Pesutiloissa lattialämmitys on sähkösyöppö. Jos sen kaapeli on lähellä laatan pintaa, lämpöä voidaan säätää ohjelmoitavalla termostaatilla (laite ja asennus 150–200 e).

Ohjelmoi lattialämmitys pois päältä yöllä ja päivällä, kun koti on tyhjä. Älä pidä lattiaa liian lämpimänä.

Vanhoissa massiiviseen betoniin upotetuissa lattialämmityksissä lämpötilan pudotuksella saadaan selvää säästöä vasta, kun pudotusjakso kestää vähintään pari päivää.

Huolehdi, ettei kylpyhuoneen ikkuna tai ovi jää auki. Muutoin termostaatti määrää lattialämmityksen paahtamaan täysillä koko ajan.

Säädön avulla voi säästää jopa 3 500 kilowattituntia vuodessa, jos pesutiloissa on paljon neliöitä.

Vuosisäästö: 2 000–4 000 kWh = 260–520 euroa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat