Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin poistat vainajan profiilin verkkopalveluista

Kuluttaja
 
Helsingin Sanomat

Omaisilla on usein suuri työ selvittää, mitä nettipalveluita vainaja on käyttänyt ja mitkä pitäisi lopettaa.

Harva laatii digitaalisen testamentin eli listan nettipalveluista salasanoineen. Digitestamenttiin kirjataan yleensä myös toiveet siitä, mitä palveluille ja verkon materiaaleille tehdään.

Palveluiden lopettamisessa on monia eri käytäntöjä, kertoo Pii Paappanen. Hän teki Digitaalinen kuolema -opinnäytetyönsä Aalto-yliopistoon vuonna 2011.

Nykyisin Paappanen toimii hakukone- ja Facebook-mainonnan sekä reaaliaikaisen mainonnan asiantuntijana.

Käyttäjän kuolemasta ilmoittavan omaisen pitää yleensä antaa vainajan ja omat henkilötietonsa sekä vainajan nettitilin tiedot.

Hänen on pystyttävä todistamaan kuolema esimerkiksi kuolintodistuksen tai muistokirjoituksen avulla.

1) Facebook. Palvelussa on lomake, jolla kuolleen profiilin voi pyytää poistettavaksi tai muistosivuksi.

2) LinkedIn. Profiilin poistamista voi pyytää kuka tahansa vainajan LinkedIn-ystävistä.

3) Twitter. Tilin poistaminen on hankalampaa. Palveluun pitää lähettää sähköpostia tai kirje. Twitter on Facebookia tiukempi, ja vain lähiomainen voi vaatia tilin lopettamista.

4) Spotify, Netflix, Viaplay. Palveluilla ei ole erillistä käytäntöä, joten omaisen pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Netflixin palvelu tosin keskeytyy, kun vainajan luottokortti suljetaan.

5) DNA/Welho, Sonera, Elisa. Palvelut voi lopettaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Yritykset voivat varmistaa väestörekisteristä, että asiakas on kuollut.

6) Google. Jotta omainen pääsee käsiksi kuolleen tiliin, hänen pitää esittää läheisen ennen kuolemaansa Gmail-tililtä lähettämän sähköpostin otsikkotiedot. Google miettii tapauskohtaisesti, luovuttaako se vainajan tietoja.

Jos vainaja on ottanut käyttöön Googlen "tilin käyttämättömyyden hallinta" -sovelluksen, tilanne helpottuu huomattavasti.

Sovellus antaa puolisolle tai ystävälle oikeuden päästä käsiksi tiliin kuoleman jälkeen. "Näin voi testamentata digitaalisen omaisuutensa tai tuhota Google-näkyvyytensä verkosta", Paappanen kertoo.

7) Apple. Apple ei pohdi vainajan tahtoa. Pilvipalveluun talletettuun materiaaliin ei kukaan pääse käsiksi asiakkaan kuoleman jälkeen.

iTunesista ostetut kirjat, elokuvat ja musiikki ovat tavallaan lainassa, eikä niitä pysty siirtämään toiselle. Kun käyttäjä kuolee, kokoelma palautuu palveluntarjoajalle.

8) Pokerisivut. Joillakin on rahaa pokerisivuilla. Jollei vainaja ole kertonut harrastuksestaan eikä paljastanut salasanaansa, rahat voivat jäädä sille tielleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat