Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kuntoiluaan aloittava selviää kuntosalien sopimusviidakosta

HS selvitti kuntosalien hinnat, sopimukset ja sudenkuopat

Irtisanomisajat vaihtelevat nyt kuukaudesta kahteen. Suurten ketjujen hinnoissa on isoja eroja.

Kuluttaja
 
Satu Alavalkama
Anni Koponen HS
Teemu Korpijärvi, 39, treenaa salilla 2–3 kertaa viikossa Forever Töölössä. "Kävin kertalipuilla kokeilemassa salia ennen kuin liityin jäseneksi, ei tullut pettymyksiä."
Teemu Korpijärvi, 39, treenaa salilla 2–3 kertaa viikossa Forever Töölössä. "Kävin kertalipuilla kokeilemassa salia ennen kuin liityin jäseneksi, ei tullut pettymyksiä."
Fakta

Tutki nämä ennen kuin allekirjoitat

 Sopimusehdot. Lue ne huolellisesti. Jos ehtoja ei löydy nettisivuilta, pyydä ne paperilla kotiin tutkittaviksi.

 Keskuksen sopivuus. Tutustu paikkaan kertakäynnillä jumpassa tai salilla.

 Kokonaishinta. Laske, mitä harjoittelu maksaa yhteensä. Varsinaisen harjoittelun lisäksi kuluja voi tulla mm. jäsen- tai liittymismaksusta ja asiakaskortista sekä lisämaksua eri toimipisteiden käytöstä.

 Sopimuksen kesto ja irtisanomisaika. Muista, että et voi koskaan purkaa sopimustasi vain lopettamalla laskujen maksamista.

 Ehdot kuntoilutauolle. Tutki tarkkaan, voiko harjoittelua jäädyttää esimerkiksi sairauden tai pitkän loman ajaksi ja millaisilla ehdoilla.

 Aikataulut. Sopivatko keskuksen aukiolo- ja ryhmätuntiajat sinulle? Muista myös, että keskuksella on oikeus muuttaa tuntikalenteriaan. Yritys ei takaa kenellekään paikkaa vapaasti varattavilla tunneillaan.

Tammikuussa moni aloittaa kuntoilun. Mutta ennen kuin allekirjoitat vuoden tai kahden sopimuksen kuntokeskuksen kanssa, lue ehdot. Millä perusteella sopimukseen voi tehdä muutoksia tai harjoittelun jäädyttää?

HS vertasi seitsemän suuren kuntokeskusketjun ehtoja ja hintoja. Ketjuilla on useita toimipisteitä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Mukana on perinteisiä ketjuja, joissa on paljon henkilökuntaa ja ohjattuja tunteja sekä uudempia, joissa on kuntosali ja henkilökuntaa vain tiettyinä aikoina.

Kuudessa keskuksessa seitsemästä sopimuksen voi keskeyttää määräajaksi. Keskus määrää, mitkä syyt kelpaavat keskeyttämiseen. Yleisimmät, sairastuminen tai paikkakunnalta muutto, pitää yleensä todistaa.

Kuntokeskusten sopimuksista on kiistely viime vuosina. Pari vuotta siten keskukset markkinoivat sopimuksia, joista oli erittäin vaikea päästä irti.

Tilanne on korjaantunut, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto laati ohjeet, millaisia kohtuullisten ehtojen tulisi olla. Viraston mukaan keskukset ovat parantaneet tapojaan sekä julkaisevat hintansa ja ehtonsa myös netissä.

Kuitenkin 400 kuntokeskuksen asiakasta haki apua virastosta viime vuonna. Useimmiten ongelmia oli juuri sopimuksen purkamisessa. Lakimies Katri Väänänen sanoo, että väärinymmärryksiä oli puolin ja toisin.

"Oli tapauksia, joissa kuntokeskus ei suostunut purkamaan sopimusta, vaikka asiakkaalla oli pätevä syy. Joskus taas asiakas ei ymmärtänyt, että määräaikaista sopimusta ei voi purkaa mielensä mukaan", Väänänen kertoo.

Määräaikainen sopimus sitouttaa harjoitteluun ja kuukausimaksuihin esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi. Puolet vertailun keskuksista tarjosi tällaisia sopimuksia.

Kaikissa keskuksissa voi harjoitella kuukausimaksulla myös toistaiseksi. Harjoittelun voi silloin lopettaa koska haluaa. Tosin harjoittelumaksua pitää maksaa myös irtisanomisajalta.

"Kohtuullinen irtisanomisaika on kuukausi", Väänänen sanoo.

Mervi Kuusisto, 47, on treenannut kuntosalilla jo 30 vuotta. "Ostin 15 vuotta sitten Motivukseen kestojäsenyyden, josta saan hintaetuja. Ostan usein kertakäynnin."
Mervi Kuusisto, 47, on treenannut kuntosalilla jo 30 vuotta. "Ostin 15 vuotta sitten Motivukseen kestojäsenyyden, josta saan hintaetuja. Ostan usein kertakäynnin."
Mikko Puputti, 35, treenaa Motivuksen keskustan salilla 3–4 kertaa viikossa. "Minulla on vuoden määräaikainen sopimus. Harkitsen vuosittain jäsenyyttä uudelleen."
Mikko Puputti, 35, treenaa Motivuksen keskustan salilla 3–4 kertaa viikossa. "Minulla on vuoden määräaikainen sopimus. Harkitsen vuosittain jäsenyyttä uudelleen."

Suosituimmille jumppatunneille ei aina mahdu mukaan. Se kiukuttaa, jos on valinnut keskuksen lempijumppansa takia.

"Huippuaikaan, arkisin kello 16–19, mahtuu vain rajoitettu määrä tunteja. Onneksi moni suosii 30–45 minuutin mittaisia tehotreenejä, joita ehtii vetää useampia illassa", sanoo puheenjohtaja Per-Christian Nordensven Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksestä.

Yleensä tunneille pääsee helpommin, jos liittyy jäseneksi. Joissakin keskuksissa jäsenet voivat varata tunteja etukäteen verkossa, mutta ei-jäsenet joutuvat jonottamaan paikkaa vastaanotossa ennen tuntia.

Liittymis- tai jäsenmaksu on yleensä useita kymppejä, jos keskus tarjoaa ohjattuja jumppia. Vertailun kallein jäsenmaksu oli Elixialla, 89 euroa.

HS vertaili, kuinka paljon yhden kuukauden harjoittelu maksoi, jos ei ole jäsen.

Yhden yksittäisen kuukauden hinnat, jolloin harjoitella saa kaikkina aukioloaikoina, ovat melko kalliita. Halvemmalla pääsee, jos käy hiljaisina päiväaikoina tai maksaa pidemmän harjoittelujakson kerrallaan.

Halvin ei-jäsenen kuukausihinta on Fitness24Seveniltä. Parilla kympillä voi harjoitella kuntosaleilla, jotka ovat auki ympäri vuorokauden. Ohjattuja jumppia ei ole, ja henkilökuntaa on paikalla vain tiettyinä aikoina.

Kallein kuukausikortti oli UH & FIXillä, jonka superkortti maksoi 108 euroa. Korttiin sisältyy kuitenkin enemmän palveluja kuin toisilla: sekä kuntosali, ryhmäliikunta että uinti Urheiluhallien uimahalleissa.

Elixian ja Foreverin kuukausihinnat olivat yli 80 euroa. Tällä rahalla saa sekä jumpata että käydä salilla.

Keskuksista kolme tarjoaa maksuttomia kokeilukäyntejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat