Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-vertailu: Pyörän vuosihuollon hinta vaihtelee Helsingissä huomattavasti

Aloittelija huoltaa pyörää pitämällä sen puhtaana ja rasvattuna sekä tarkistaa, että renkaissa on ilmaa. Vaikeat työt, kuten vuosihuolto, kannattaa jättää korjaamolle.

Kuluttaja
 
Pyöräkorjaajan huoltovinkit aloittelijoille
Pyöräkorjaajan huoltovinkit aloittelijoille
Aloittelijakin oppii huoltamaan pyöränsä. Pyöräkorjaaja neuvoo, miten pyörä puhdistetaan ja rasvataan. Ne kannattaa tehdä säännöllisesti. Toimittaja: Päivi Huotari Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Video on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2014.

A. Pesu

Puhdista pyörä aina, kun se on likainen. Erityisen tärkeää on putsata pyörä ennen talvisäilytykseen laittoa.

Fakta

Täyshuolto

Sisältää useimmiten nämä:

 napojen avaus ja rasvaus

 keskiön ja ohjauslaakeriston avaus ja puhdistus

 Nykypyörien kasettikeskiötä ei tarvitse huoltaa. Jos keskiö lonksuu, osa vaihdetaan.

 Navat ovat nykyään periaatteessa vesitiiviitä, eikä niitä tarvitse avata joka huollon yhteydessä.

Kuivapesu: Suihkuta monitoimiöljyä rättiin ja hankaa runko, lokasuojat ja muut osat puhtaiksi.
Märkäpesu:
Käytä rättiä, vettä ja pesuainetta (tiskiaine tai autoshampoo). Painepesurikin käy, kunhan et ruiskuta vettä liian läheltä ja liian kauan pyörän napoihin.

B. Rasvaus

Rasvaa pyörän nivelet ja kaikki liikkuvat osat niin usein kuin viitsit, mutta käytä rasvaa niin vähän kuin pystyt. Pyyhi liika öljy pois – se kerää vain likaa.

Teflonoitu monikäyttöoljy ei haihdu niin nopeasti pois kuin tavallinen (esimerkiksi Crc). Spraypullon pillin avulla saat kohdistettua öljyn tarkasti oikeaan paikkaan.

 

Jarruvaijerit: Suihkauta öljyä vaijerin ja sen kuoren saumakohtaan. Öljy estää kosteuden tunkeutumisen kuoreen. Tavallinen jarruvaijeri ruostuu helposti. Voit vaihdattaa sen rosteriseen ja vaijerikuoren sellaiseen, jonka sisällä on silikonia.

 

Fakta

Vuosihuolto

Sisältää useimmiten nämä:

 pyörän toimintojen tarkistus

 jarrujen ja vaihteiden säätö

 keskiön ja ohjainlaakerin säätö

 napojen tarkistus ja säätö

 vanteiden rihtaus eli pinnojen säätö niin, että vanne on suorassa

 ruuvien ja muttereiden kiristys

 vaijereiden ja liikkuvien osien voitelu

 renkaiden tarkistus

 joko pyörän pesu tai puhdistus rätillä (joissakin korjaamoissa lisämaksusta)

Levyjarrut (uudehkoissa pyörissä):

Nestemäisiä levyjarruja ei tarvitse rasvata, mutta levyt on hyvä puhdistaa.

Mekaaniset levyjarrut kaipaavat puhdistusta. Suihkauta levyjarrujen puhdistussprayta rättiin ja puhdista levyt. Jarrutuspito paranee, eivätkä jarrut vingu helposti.

 

Vaihdevivut: Jos vaihdevivussa on suojaruuvi, irrota se ja suihkauta öljyä reikään. Jos ruuvia ei ole, suihkauta öljyä niveliin ja pieniin rakoihin.

 

Ketjut: Pyöritä polkimia kaksi kierrosta taaksepäin ja rasvaa ketjujen yläpuoli. Tee sama ketjujen alapuolelle. Älä käytä paksua rasvaa. Rasvaa myös lukot sekä istuinputken ja rungon sauma. 

C. Vaihteet 

Ketjuvaihteet: Jos vaihteet eivät mene kunnolla päälle tai rusahtelevat vaihdettaessa, ne pitää säätää. Kokenut pyöränrassaaja osaa säätää vaijerin kireyttä vaihteensiirtäjän (takarenkaassa) tai vaihdevivun (ohjaustangossa) säätöruuvista. Kun ruuvia kiertää auki, vaijeri kiristyy.

Jos ketju kulkee takarataspakassa nätisti ylöspäin, mutta ei alaspäin, vaihdevaijeri voi olla ruostunut ja se pitää vaihtaa.

Jos ketjussa on jäykkä lenkki, ketju voi välillä siirtyä seuraavalle takarattaalle. Pyöritä ketjua taaksepäin ja katso vaihteensiirtäjän kohdalta, missä jäykkä lenkki on. Liikuttele ketjua sivusuunnassa, kunnes lenkki alkaa toimia.

Grafiikka: Tuomas Kärkkäinen HS

Vaihteiden säätö: 10–22 e.
D. Jarrut 

Cantilever- ja v-jarrut

(perinteisissä vaihdepyörissä): Jarrupalat kuluvat nopeasti. Tarkista säännöllisesti, että jarrupalat osuvat keskelle vannetta etureuna edellä 2–3 asteen aurauskulmassa.

Artikkeliin liittyvät

Vaihda tai vaihdata jarrupalat ennen kuin metalli osuu vanteeseen. Muuten vanteeseen tulee ura, mikä kuluttaa nopeasti jarrupaloja.

Myös lasittunut jarrupala kuluttaa vannetta. Hio kumisen jarrupalan kosketuspintaa viilalla tai hiomapaperilla.

Jos jarrut yhä vinkuvat tai toimivat huonosti, vie pyörä korjaamoon.

Jarrupalojen asennus: 12–28 e/pari.
E. Vanteet ja pinnat

Jos rengas vipattaa, vanne pitää suoristaa eli rihdata. Se tehdään pinnojen kireyttä säätämällä.

Vanteen rihtaus: 20–27 e.
Ketjut ja rataspakat

Ketjut kuluvat ja venyvät käytössä, mikä kuluttaa rataspakkojen piikkejä. Kun vaihdatat ketjut, korjaamo vaihtaa useimmiten myös takarataspakan ja eturattaat, koska uusi ketju ei enää istu niihin.

Takarataspakkaa ja keskiön rattaita ei tarvitse irrottaa puhdistuksen ajaksi. Vetele rattaiden välistä narua tai kangasta. Rattaiden irrotus vaatii erikoistyökaluja ja -osaamista. Rattaita ei tarvitse voidella.

Rataspakan ja ketjun vaihto: 22–37 e.
Renkaat

Ilmanpaineen tarkistus: Moni ajaa liian pienillä rengaspaineilla. Ei kannattaisi, sillä tyhjä rengas haurastuu ja mene puhki täyttä helpommin.

Aloittelijakin osaa tarkistaa ilmanpaineet. Katso painesuositus renkaan kyljestä. Paineen mittayksikkö on joko psi tai bar. Huoltoasemien mittareissa on molemmat asteikot, ja kotona voi soveltaa nyrkkisääntöä: 10 psi = 0,7 bar.

Täytä rengas jalkapumpulla tai painekompressorilla suosituksen ylärajoille. Huoltoasemilla ei ole sovittimia kompressoriin, mutta saat sen pyöräliikkeistä parilla eurolla.

 

Rengastyöt: Renkaiden vaihto vaatii jo hieman kokemusta ja rengastyökaluja. Ulkorenkaat vaihdetaan, jos kulutuspintaa ei ole riittävästi jäljellä. Sisäkumin paikkauksessa tarvitaan paikkausrasiaa.

Eturenkaan vaihto: 10–17 e, takarenkaan vaihto: 10–19 e.
H. Pyörien ja keskiön laakerit, ohjauslaakeri

Avaaminen ja huolto vaativat erikoistyökaluja ja -osaamista. Väärästä säätämisestä tulee vahinkoja.

I. Poljinkammet

Jos poljinkammet ovat jäykät tai alkavat lonksua, vie pyörä korjaamoon. Poljinkammen vaihto vaatii erikoistyökaluja ja -osaamista.

 

Asiantuntijana lähes 30 vuotta pyöriä huoltanut yrittäjä Magnus Liljestrand
 
Korjaus: Pyörän vuosihuollon hintaa käsittelevässä grafiikassa oli aikaisemmin virheitä Töölön Pyörän osalta.

Näin säädät pyörän vaihteet ja jarrut
Näin säädät pyörän vaihteet ja jarrut
Pyörän jarrujen ja vaihteiden säätö ei ole vaikeaa, kun siihen saa kunnon neuvot. Ammattilainen näyttää, miten vaihdepyörän jarrut ja vaihteet saa kuntoon. Toimittaja: Päivi Huotari Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Video on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat