Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-selvitys: Mikä erottaa luomun tavallisesta?

Vantaalaisperheen ruokakassi kallistui kolmanneksen, kun äiti alkoi ostaa luomua

Kuluttaja
 
Eija Kautonen
Liisa Takala
"Siirryin luomuun, koska halusin pöytään puhtaampia raaka-aineita. Maidon ostan aina luomuna, koska siinä ei ole jäämiä antibiooteista", sanoo Yasamin Salonen.
"Siirryin luomuun, koska halusin pöytään puhtaampia raaka-aineita. Maidon ostan aina luomuna, koska siinä ei ole jäämiä antibiooteista", sanoo Yasamin Salonen. Kuva: Liisa Takala

Vantaalainen Yasamin Salonen alkoi ostaa luomuruokaa viime syksynä puhtaiden raaka-aineiden takia. "Luulin, ettei luomuruuassa saa olla lisäaineita, kunnes luin yhden juuston tuoteselosteen."

Luomuruoka nosti nelihenkisen perheen kauppakassin hintaa kolmanneksen.

Fakta

Luomun tunnistaa Eurolehdestä

 Eurolehti on Euroopan unionin virallinen luomutunnus.

 Se pitää olla kaikissa EU:ssa valmistetuissa, valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa.

 Palvelutiskillä tai pakkaamatta myytävissä luomutuotteissa ei tarvitse olla eurolehteä, mutta myyntikyltissä pitää kertoa valvojalaitoksen tunnus.

 EU:n ulkopuolelta tulevissa pakkauksissa ei tarvitse olla eurolehteä, mutta niidenkin pitää täyttää EU:n luomuvaatimukset.

"Joissakin tuotteissa hintaerot ovat pieniä, mutta luomuliha on kallista ja luomukirsikkatomaatti maksaa paljon enemmän kuin tavallinen. Se myös maistuu paremmalta. Luomukurkkukin on ihan eri makuinen kuin tavallinen kasvihuonekurkku", sanoo Salonen.

Kotimaisuus painaa Salosen valinnoissa enemmän kuin luomu. "Maidon, voin ja jauhelihan ostan aina luomuna. Jos hyllyssä on ulkomainen luomusipuli ja tavallinen kotimainen, otan sen kotimaisen."

Isoista marketeista saa jo helposti kerättyä luomuostoskassin. Prisman ja K-Citymarketin luomuvalikoimassa Salonen ei ole huomannut isoja eroja, mutta lähikauppojen tarjonta vaihtelee. "Lähimmässä Alepassa luomua on paljon, Valintatalossa huonosti."

Maito- ja viljatuotteet sekä kasvikset ja ruokaöljyt löytää jo hyvin luomuna. Leikkeleet ja koiranruuankin, jos jaksaa etsiä.

"Luomukarkkeja toivoisin enemmän markettiin. Luomumargariinia en ole löytänyt mistään."

HS kysyi, mitä eroa on tavallisessa ja luomuelintarvikkeessa sekä missä viipyy luomumargariini.

 

Kaupasta saa luomumunia, muttei luomubroileria. Miksi?
"S-ryhmä toi kokeiluerän luomubroileria kauppoihin viime syksynä, mutta yli 30 euron kilohinta fileestä oli liian kova. Kuluttajat ovat tottuneet saamaan fileensä kympillä", sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

 

Mikä luomulihassa maksaa?
Luomurehu ja luomukasvatus, vastaa Pajuniemen toimitusjohtaja Peter Westerholm. Luomubroilerilla on enemmän tilaa, se pääsee vapaasti ulos ja sen kasvatusaika on tuplasti pitempi kuin tavallisen broilerin.

Luomukanaa saa jo pakastealtaista. Se on luomumunia muninut kana ja vaatii pidemmän kypsennyksen kuin lihaksi kasvatettu broileri. S-ryhmän ja Pajuniemen mukaan luomubroilerista kuullaan vielä tänä vuonna.

 

Miksi Jalostajan luomuhernekeitto maksaa enemmän kuin tavallinen, vaikka siinä on vähemmän lihaa?
"Luomuraaka-aineet ovat kalliimpia kuin ei-luomut. Liha on vain yksi kustannustekijä eikä selitä kaikkea. Tavallista hernekeittoa valmistetaan isompia määriä, mikä laskee sen hintaa", sanoo Lundenin tuoteryhmäpäällikkö Ville Alanko.

 

Miksei margariinia saa luomuna?
Pelkästä luomurypsiöljystä ei voi tehdä margariinia leivän päälle. Siihen tarvitaan myös kovaa palmu- tai kookosrasvaa.

"Luomuraaka-aineiden saatavuus ja laatu vaihtelee, emmekä voi taata jatkuvaa tuotantoa. Luomuraaka-aineet täytyy myös pitää erillään muista koko tuotannon ajan, mikä lisää kuluja. Luomumargariinista ei ole tullut paljon kyselyjä", vastaa markkinointijohtaja Anri Saarinen Bunge Finlandista.

Amerikkalaisella Bungella on Suomen ainoa margariinitehdas. Se tekee Keijua. Floran tekee Unilever.

 

Miksi luomumaitoon ei saa lisätä D-vitamiinia?
EU:n luomutuotteisiin saa lisätä vitamiineja vain, jos kansallinen elintarvikelainsäädäntö niin määrää. Suomalaiseen luomumaitoon ei saa lisätä d-vitamiinia, koska se ei ole pakollista.

 

Miksi Suomessa ei tehdä luomujäätelöä?
"Asiaa on tutkittu, mutta kysyntä on vielä pientä, ja luomujäätelöön tarvittavia raaka-aineita on vaikea saada isoina erinä", sanoo markkinointipäällikkö Soile Seppälä Unileveriltä.

Unilever omistaa Ingmanin jäätelöt. Valio ei ole tehnyt jäätelöä vuosikymmeneen. Pingviinit ja Eskimot omistaa nykyään Nestlé.

Suomessa on muutamia pieniä luomujätskivalmistajia. Uusin tulokas Goodio keräsi talvella rahat maidottomaan luomujäätelöön joukkorahoituksella.

Maailmallakin luomujäätelö on pienten tai paikallisten yrittäjien bisnes.

 

Miksi luomukirsikkatomaatti on 20–30 prosenttia kalliimpi kuin tavallinen kirsikkatomaatti?
Luomutomaatti vaatii enemmän käsityötä kuin tavallinen. Tomaatteihin ei ruiskuteta kemiallisia torjunta-aineita, vaan tuholaiset torjutaan biologisesti.

"Laskemme joka viikko, millaisia tuholaisia kasvihuoneessa on ja etsimme paikan, jossa niitä on. Jos kasvista löytyy esimerkiksi vihannespunkki, paikalle tuodaan petopunkki, joka syö munat ja poikaset", sanoo Ikaalisten Luomun tuotantopäällikkö Tuomo Rautiainen.

Luomutomaatilla on lisäksi kalliimpi kasvualusta. Ikaalisissa luomutomaatit kasvavat turvemullassa, ja lannoitteena on kananlanta.

 

Karkeissa on paljon lisäaineita. Miksi niitä ei tehdä luomuna?
"Asiaa on tutkittu ja harkittu useasti, mutta emme ole vielä nähneet riittävästi kysyntää luomumakeisille. Isoilla tuotantolinjoilla ei voi tehdä kannattavasti pieniä tuote-eriä", kertoo tuotekehitysjohtaja Heli Kylliäinen Fazerilta.

 

Suomalaista lakritsia saa luomuna. Mitä eroa on Pirkan luomulakulla ja tavallisella?
Pirkan luomulakussa ei ole lisäaineita.

"Tavallisessa Pirkka-lakritsissa on pitempi myyntiaika, koska siinä on kosteudensäilyttäjää ja säilöntäainetta", sanoo elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.

 

Mistä tietää, että luomu on suomalaista?

Jos 98 prosenttia raaka-aineista on Suomesta, pakkaukseen saa kirjoittaa "Tuotettu Suomessa". Myös Luomuliiton leppäkerttumerkki kertoo suomalaisesta luomusta.

 

Onko lähiruoka luomua?
Lähiruoka on omassa maakunnassa tehtyä suomalaista ruokaa.

Jos se on luomua, siinä on luomumerkki.

 

Miksi muikku tai hirvi ei ole luomua?
Luonnossa kasvanut eläin tai kala ei ole luomua. Luomuliha ja -kala kasvaa tarhatuissa, valvotuissa oloissa. Luomukalaa ei kasvateta Suomessa.

Marjat, sienet ja yrtit ovat luomua vain, jos ne on kerätty luomusertifioidulta alueelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat