Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kannattaa välttää? Entä suosia?

Kuluttaja
 
Minna Uusivirta

...zeoliittia?

Vedenpehmennin zeoliitti tunnetaan pahamaineisena pesukoneen tukkijana. Se on kuitenkin korvannut vesistöjä rehevöittävän fosfaatin. Fosfaatin käyttöä rajoitettiin viime vuonna.

Zeoliitti ei aina huuhtoudu vaatteista kunnolla, ja siitä voi jäädä etenkin neulevaatteisiin pöliseviä raitoja, jotka voivat ärsyttää allergikkoa. Ne saattavat lisäksi näkyä tummissa vaatteissa. Huuhteluohjelman pyörittäminen kahteen kertaan vähentää jäämiä.

Zeoliitti voi kertyä pesukoneeseen, jos liian täysiä koneellisia pestään matalissa lämpötiloissa. Siksi kone pitää täyttää väljästi.

Korvaa tällä: Muita tavallisia vedenpehmentimiä ovat esimerkiksi sitraatti ja polykarboksylaatti. Niistä ei tiettävästi ole koitunut vastaavia ongelmia.

Näin tunnistat: Merkitään pakkaukseen nimellä zeoliitti tai natriumalumiinisilikaatti.

...hajusteita tai värejä?

Hajusteet ovat pesuaineiden yleisimpiä ärsyttäviä ainesosia. Arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista voi olla yliherkkiä hajusteille, ja 1–2 prosenttia kärsii hajusteallergiasta. Myös väriaineet saattavat allergisoida, eikä niitä siksi saa olla Allergiatunnuksella merkityissä pesuaineissa.

Väriaineet tai hajusteet eivät vaikuta pesutehoon, joten niistä ei ole erityistä hyötyä.

Näin tunnistat: Aineet merkitään pakkaukseen nimillä parfum ja colorant.

Korvaa tällä: Valitse pesuaine, jossa ei ole värejä tai hajusteita.

...optisia kirkasteita?Optiset kirkasteet eivät välttämättä sovi allergiselle, ja siksi Allergiatunnuksen saaneissa tuotteissa ei ole optisia kirkasteita. Kirkasteet eivät vaikuta suoranaisesti pesutehoon, mutta ne tarttuvat kuidun pinnalle ja saavat kellertävän vaatteen näyttämään valkoisemmalta.

Näin tunnistat: Optiset kirkasteet merkitään pakkaukseen omilla nimillään, joita ovat muun muassa DASC-4 ja disodium distyrylpibhenyl disulfonate. Tarkemmat tiedot löytyvät valmistajien nettisivuilta.

Korvaa tällä: Jos haluat välttää kirkasteita, suosi Allergiatunnusta tai Joutsenmerkkiä.

...valkaisuaineita?Klooripitoiset valkaisuaineet ovat ympäristölle ja terveydelle haitallisia. Niiden sijaan pyykinpesuaineissa käytetäänkin nykyisin useimmiten perboraattia ja perkarbonaattia. Myös ne kuormittavat ympäristöä, joten niitäkään ei kannata käyttää ilman syytä.

Näin tunnistat: Jos tuotteessa on klooria, pakkauksessa lukee, että se sisältää klooriin perustuvaa valkaisuainetta. Perboraatti ja perkarbonaatti mainitaan pakkausselosteessa omilla nimillään.

Korvaa tällä: Yksittäisiä tahroja voi yrittää poistaa esimerkiksi sappisaippualla. Valkaisuaineen voi ostaa myös erikseen, jolloin sitä voi lisätä pesuaineen joukkoon tarvittaessa.

...entsyymejä?

Pesuaineisiin lisätään erilaisia entsyymejä, jotka tehoavat erityyppisiin tahroihin. Osa entsyymeistä pesee esimerkiksi ruohojäljet, osa öljytahrat. Entsyymeitä ei pidetä vaarallisina ympäristölle tai ihmisille. Ne voivat kuitenkin haurastuttaa villa- tai silkkivaatteita, joten niitä ei käytetä kaikissa pesuaineissa.

Näin tunnistat: Pakkauksessa on maininta "sisältää entsyymeitä". Niitä ovat esimerkiksi lipaasi, amylaasi, sellulaasi ja proteaasi.

Korvaa tällä: Hanki villalle ja silkille omat pesuaineensa.

Kannattaako suosia...  ...nestemäistä pesuainetta?

Pesuaineen muodolla ei ole ympäristön tai terveyden kannalta suurta merkitystä. Nestemäinen pesuaine huuhtoutuu vaatteista usein jauhemaisia paremmin, ja siksi sitä suositellaan lyhyisiin pesuohjelmiin tai käsinpesuun. Samasta syystä myös herkkäihoisen kannattaa kokeilla nestemäisiä pesuaineita. Jauhemaisten aineiden hyvänä puolena taas on se, että niihin ei tarvita säilöntäaineita.

...tiivistettä?

Tiivistepesuaineisiin tarvitaan muita vähemmän apuaineita, kuten natriumsulfaattia. Se vähentää jätevesikuormitusta. Tiivistepesuaineen suosiminen ei kuitenkaan välttämättä ole ekoteko, sillä niitä annostellaan usein liikaa.

...tabletteja?

Tablettimuotoisia pesuaineita on helppo annostella, mutta ne ovat usein muita aineita kalliimpia. Tabletit sopivat normaaleihin pesuohjelmiin, mutta ne eivät välttämättä ehdi liueta pikapesussa.

...Joutsenmerkkiä?

Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaneisiin tuotteisiin ei saa lisätä aineita, jotka häiritsevät hormonitoimintaa tai ovat haitallisia rintaruokinnassa oleville lapsille. Niissä ei saa olla optisia kirkasteita, tiettyjä hajusteita tai antibakteerisia aineita. Niistä on kielletty myös tietyt aineet, jotka sitovat raskasmetalleja ihmiseen. Pesuaineiden teho ei silti ole muita heikompi.

Ympäristöystävällisyys ei kuitenkaan takaa sitä, että pesuaine sopii herkkäihoiselle. Myös luonnon raaka-aineet tai tuoksut voivat herkistää. Siksi herkän kannattaa suosia Allergiatunnuksella merkittyjä tuotteita. Kaikissa ekopesuaineissa ei myöskään ole ympäristömerkkiä, sillä maksullista tunnusta on haettava erikseen. Kaupassa saattaa siis olla vastaavia pesuaineita, joilta merkki puuttuu.

...allergiatunnusta?

Allergiatunnuksen saaneessa tuotteessa ei saa olla ainesosia, jotka on lääketieteellisesti todettu herkistäviksi tai allergisoiviksi. Muissa tuotteissa niitä saa olla, mutta lain mukaan 26 yleisintä allergisoivaa hajustetta on ilmoitettava erikseen pakkauksen kyljessä. Jatkossa lista kasvaa, sillä tekeillä on lakimuutos, joka velvoittaa valmistajat ilmoittamaan erikseen jopa kymmeniä uusia kosketusallergiaa aiheuttavia hajusteita. Myös optiset kirkasteet ja säilöntäaineet voivat allergisoida, ja ne on siksi mainittava erikseen.

Jos ei kärsi allergioista, tunnuksen suosimisesta ei välttämättä ole erityistä hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat