Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti

Ovatko pesuaineiden kemikaalit turvallisia?

Millaisia kemikaaleja sisältävän pyykinpesuaineen uskaltaa ostaa?

Kuluttaja
 
Minna Uusivirta
Kai Sinervo HS
Kuva: Kai Sinervo HS

Marketin hylly pursuaa värikkäitä pesuainepakkauksia. Yksi poistaa vaikeat tahrat, toinen pitää mustan mustana ja kolmas pesee matalissakin lämpötiloissa. Värisuoran vieressä nököttää joukko hillityn vaaleansinisiä ja valkoisia paketteja. Ne eivät lupaa ihmeitä, vain sen, että ne sopivat herkälle iholle.

Pesuainevalikoimaa tutkiessa alkaa ihmetyttää. Vaikka ei kärsisikään allergioista, uskaltaako ihmepuhdistumista lupaavia aineita käyttää?

Fakta

Ei se aine vaan pesutapa

 Yleisin virhe on kaataa koneeseen liikaa pesuainetta. Pakkauksen ohjeiden noudattaminen varmistaa sen, että pesuaine huuhtoutuu vaatteista. Myös ympäristö kiittää kohtuukäyttäjää. Suomessa vesi on yleensä pehmeää, joten pesuainetta tarvitaan vähän.

 Täytä kone ilmavasti, jotta pesuaine huuhtoutuu kunnolla.

 Valitse pesulämpötila ja -aine sen mukaan, kuinka likaisia vaatteet ovat. Käytä kuumia lämpötiloja tai valkaisuaineita vain, jos pyykki on selvästi likaista.

 Hanki omat pesuaineet eri tarkoituksiin. Esimerkiksi pesutehoa parantavat entsyymit haurastuttavat villaa ja silkkiä, joten osta herkille materiaaleille omat aineensa.

 Eri tehoaineet toimivat erilaisiin tahroihin, joten pesuainetta kannattaa välillä vaihdella.

 Älä pese pyykkiä turhaan. Tunkkainen haju lähtee vaatteesta usein tuulettamalla.

"Pesuaineiden on oltava oikein käytettynä turvallisia kuluttajille. Ei ole tarpeen välttää tiettyjä ainesosia vain varmuuden vuoksi", vastaa Teknokemian Yhdistyksen asiantuntija Eeva-Mari Karine.

Vaikka pesuaine lupaisi taikoa pyykit puhtaiksi, se ei saa sisältää mitä tahansa. Koostumusta säätelevät EU:n pesuaine- ja kemikaalilainsäädäntö sekä kansalliset lait. Pesuaineen ainesosat on ilmoitettava Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle.

Allergia- ja astmaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko on kuitenkin asiasta hieman toista mieltä.

"Ei pystytä sanomaan, mitkä kaikki aineet voivat herkistää ihmisiä. Miksi altistaa esimerkiksi vauvaa tarpeettomasti kemikaaleille päivittäin?" hän kysyy.

Pesuaineissa käytetään esimerkiksi 26:ta hajustetta, joista on mainittava pakkauksessa erikseen, koska ne saattavat aiheuttaa herkistymistä. Lista saattaa kasvaa, sillä asiasta on tekeillä lakimuutos. Merkintää saatetaan vaatia jatkossa kymmeniltä uusilta hajusteilta.

Lisäksi uudet, entistä alhaisempien lämpötilojen pesuohjelmat vaativat pesuaineilta uusia kemikaaleja. Alanko huomauttaa, että esimerkiksi antibakteeriset aineet eivät normaalikäytössä ole tarpeellisia, mutta niitä saatetaan lisätä pesuaineisiin siksi, että kestovaipat halutaan puhtaiksi alle 60 asteessa.

Moniin pesuaineisiin lisätään myös hajusteita tai optisia kirkasteita, jotka saattavat ärsyttää herkkää. Ne eivät kuitenkaan paranna pesutehoa.

Toisaalta hajusteilla ja kirkasteilla on puolensa. Karine huomauttaa, ettei niitä lisätä tuotteisiin turhaan.

"Moni kuluttaja kokee pyykin puhtaammaksi, jos se tuoksuu. Optiset kirkasteet taas saavat valkopyykin näyttämään kirkkaammalta. Nämä aineet vähentävät vaatteiden turhaa pesemistä."

Helpoin tapa karsia pesuaineiden ympäristö- ja terveyshaittoja on käyttää tuotteita oikein. Kun konetta ei tunge täyteen ja pesuainetta annostelee ohjeen mukaan, suurin osa kemikaaleista kaikkoaa huuhtelussa viemäriin.

 

Juttua varten on haastateltu myös Tukesin ylitarkastajia Helena Niemelää ja Anna-Maija Hämäläistä, ympäristöministeriön neuvottelevaa virkamiestä Ulla-Riitta Soveria sekä Motiva Services Oy:n johtajaa Sinikka Karppelinia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat