Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin löydät kotiisi edullista taidetta

Aito taide kiinnostaa nyt sisustajia. Paljonko kannattaa varautua maksamaan ammattitaiteilijan, taideopiskelijan, nosteessa olevan nuoren taiteilijan tai taidegraafikon työstä?

Kuluttaja
 
Kokenut ammattitaiteilijaIsmo Hyvärinen: Ylityksiä, 2013, öljy kankaalle, 110 cm x 110 cm. 3 000 e. Taiteilija on syntynyt vuonna 1962 ja valmistunut taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta vuonna 2001.
Kokenut ammattitaiteilija
Ismo Hyvärinen: Ylityksiä, 2013, öljy kankaalle, 110 cm x 110 cm. 3 000 e. Taiteilija on syntynyt vuonna 1962 ja valmistunut taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta vuonna 2001.

Fakta

Tänne taiteen ostajan kannattaa suunnata

 Galleriat. Hyvä galleristi osaa neuvoa taiteen ostajaa ja tunnistaa lupaavat nuoret taiteilijat. Usein gallerioista voi ostaa teoksia myös osamaksusopimuksella.

 Taidelainaamot. Teoksen voi lunastaa taidelainaamosta itselleen kuukausimaksulla. Halutessaan teoksen voi palauttaa takaisin lainaamoon. Lainaamoiden teoshinnoissa ei ole korkoja. Suomen taidelainaamot on listattu sivustolle www.taidelainaamot.fi

 Taidekoulujen omat näyttelyt ja myyjäiset. Näyttelyistä ja myyjäisistä saa tietoa taidekoulujen omilta sivuilta.

 Taiteilijoiden omat internet-sivut. Kiinnostavaan taiteilijaan voi ottaa yhteyttä suoraan esimerkiksi tämän kotisivujen tai Facebook-sivun kautta.

 Itseoppineiden taiteilijoiden näyttelyt. Suomi on varsinkin kesäisin täynnä paikallisia kesä- ja kylänäyttelyitä. Itseoppineiden taiteilijoiden töiden hinnat voivat olla erityisen joustavia.

Yhä useampi haluaa kotiinsa sisustustaulujen sijaan aitoa kuvataidetta. Taiteen ostaminen on Suomessa selkeä trendi, kertoo Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamon vastaava Eeva Muona.

"Yksilöllisyys on ihmisille entistä tärkeämpää, samoin kauniit yksityiskohdat kotona."

Muonan mukaan uniikkiin taideteokseen kiintyy eri tavalla kuin sisustuskaupasta ostettuun tusinatavaraan.

"Asiakas saattaa tulla taidelainaamoon etsimään punaisen sohvan pariksi sopivaa taulua. Parin vuoden kuluttua taulusta onkin tullut niin tärkeä osa kotia, että seuraavaan asuntoon etsitään tauluun sopivaa sohvaa."

On vain yksi ongelma: mistä tietää, mitä taiteesta kannattaa maksaa?

Taiteen hinnasta puhuminen tuntuu kiusalliselta. Eihän taiteen arvoa voi mitata rahassa. Eeva Muona kuitenkin vakuuttaa, ettei rahasta puhuminen ole taidekentällä tabu. Taiteilijat joutuvat miettimään rahaa jatkuvasti.

Jokainen taiteilija hinnoittelee työnsä itse, mutta suurin osa noudattaa hinnoittelussa jonkinlaisia yleisiä linjauksia ja kirjoittamattomia sääntöjä. Yleensä hinnoittelu pohjautuu galleristien näkemykseen siitä, kuinka työ sijoittuu taiteen muuhun kenttään.

Hinnat elävät, mutta karkeasti voi sanoa, että keskikokoinen ammattitaiteilijan maalaus maksaa Suomessa noin tuhat euroa. Isommat, esimerkiksi neliön kokoiset, maalaukset voivat maksaa kolmisen tuhatta. Kalliit materiaalit tai pitkä tekoprosessi nostavat teoksen hintaa.

Summat ovat Muonan mukaan maltillisia verrattuna esimerkiksi Keski-Euroopan hintoihin. Kuvataiteen ostamisen perinne on täällä nuori, ja taiteilijat hinnoittelevat työnsä varovaisesti.

"Muualta Euroopasta löytyy paljon enemmän sitä porukkaa, joka on valmis maksamaan taiteesta mitä vain."

Muutamien tunnettujen suomalaistaiteilijoiden teokset tosin ovat selvästi keskiarvoa kalliimpia.

"Meillä on valikoimissa esimerkiksi Miina Äkkijyrkän töitä, jotka maksavat toistakymmentä tuhatta", Muona kertoo. "Niitä ostavatkin enemmän taiteen keräilijät kuin tavalliset kodin sisustajat."

Kuvataideopiskelijoiden työt ovat yleensä noin puolet halvempia kuin ammattilaisten teokset. Opiskelijan tekemän keskikokoisen maalauksen voi siis löytää muutamalla sadalla eurolla.

Nuoria taiteilijoita neuvotaan usein pitämään teostensa hinnat matalina. Kun kiinnostus aloittelevaa taiteilijaa kohtaan kasvaa, kasvavat töiden hinnatkin. Nosteessa olevan nuoren taiteilijan töiden hinnat liikkuvat yleensä opiskelija- ja ammattilaistöiden välimaastossa.

"Kun nuorella taiteilijalla on takanaan muutama yksityisnäyttely tai esimerkiksi Taidekeskus Salmelan kesänäyttely, kehotamme häntä miettimään hinnoitteluaan uudelleen. Pyydetäänhän muissakin töissä palkankorotusta kokemuksen karttuessa".

Itseoppineisiin taiteilijoihin sääntö ei sen sijaan päde.

"Suomi on täynnä itseoppineita kuvataiteilijoita, joita eivät sido hinnoittelussa ammattilaistaiteilijoiden velvoitteet. Heidän teostensa hinnat ovat usein tapauskohtaisia."

Taidegrafiikka on monistettavan luonteensa vuoksi edullisempaa kuin esimerkiksi maalaukset ja veistokset. Enimmillään grafiikkatyö maksaa Suomessa muutamia satoja euroja. Pieniä vedoksia voi saada muutamilla kympeillä.

Muonan mukaan grafiikkaa ei kuitenkaan voi missään nimessä verrata julisteisiin tai muuhun taiteen teolliseen sarjatuotantoon. Taiteilijat vedostavat työnsä käsin, ja vedostusprosessi on vaativa. Teossarjat ovat usein pieniä, esimerkiksi viiden kappaleen sarjoja.

"Puhutaan siis hyvinkin uniikeista töistä."

Nuori nosteessa oleva kuvataiteilijaVille Räty: Intervention, 2013, akryyli kankaalle 100 cm x 100 cm. 1 900 e.Taiteilija on syntynyt vuonna 1980 ja valmistunut Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi 2005.
Nuori nosteessa oleva kuvataiteilija
Ville Räty: Intervention, 2013, akryyli kankaalle 100 cm x 100 cm. 1 900 e.
Taiteilija on syntynyt vuonna 1980 ja valmistunut Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi 2005.

Jos satasten sijoittaminen hirvittää, taidehankinnat kannattaa aloittaa taidelainaamosta. Ne ovat kirjastoihin verrattavissa olevia matalan kynnyksen paikkoja lainata ja ostaa taidetta.

Parissakymmenessä vuodessa lainaamoita on perustettu joka puolelle maata. Helsingin taidelainaamosta saa teoksen kotiinsa edullisimmillaan 20 euron kuukausimaksulla. Jos teos alkaa tuntua omalta, sen voi lunastaa itselleen.

"Yli 90 prosenttia lainatuista teoksista lunastetaan", Muona kertoo.

Jos sen sijaan kaipaa seinälleen jotain erityisen rajua, kannattaa suunnata gallerioihin.

"Taidelainaamoista ei välttämättä löydy kovin shokeeraavia tai kivuliaita aiheita käsitteleviä töitä. Niitä ei yleensä haluta osaksi kotien yleisilmettä", Eeva Muona kertoo.

Tottumattomasta galleria saattaa vaikuttaa arvokkaalta ja vaikeasti lähestyttävältä tilalta. Muona kuitenkin kehottaa kyselemään gallerioissa rohkeasti teosten hintoja.

"Galleriatkin tarjoavat usein osamaksusopimuksia."

Taiteilijoihin voi ottaa yhteyttä myös suoraan esimerkiksi näiden nettisivujen tai Facebook-profiilien kautta. Varsinkin silloin teosten hinnoista voi keskustella. Nuorten taiteilijoiden töitä kannattaa puolestaan etsiä taidekoulujen myyjäisistä. Helsingissä esimerkiksi Taideteollinen korkeakoulu ja Kuvataideakatemia järjestävät vuosittain joulumyyjäisiä.

Etsipä taidetta mistä tahansa, kannattaa muistaa yksi sääntö: Jos silmiin osuu kiinnostava teos, kannattaa rohkaistua kysymään sen hintaa. Usein se on neuvoteltavissa.

TaideopiskelijaJoel Slotte: Täst piti tulla taidetta tai jotain, öljy kankaalle, 91 x 75 cm. 500 e.Taiteilija on syntynyt vuonna 1987 ja opiskelee viidettä vuotta Kuvataideakatemiassa.
Taideopiskelija
Joel Slotte: Täst piti tulla taidetta tai jotain, öljy kankaalle, 91 x 75 cm. 500 e.
Taiteilija on syntynyt vuonna 1987 ja opiskelee viidettä vuotta Kuvataideakatemiassa.

TaidegraafikkoLaura Pohjonen: Maailmat, vedos 6/20, 78 x 87 cm. 450 e. Taiteilija on syntynyt 1972 ja valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2000.
Taidegraafikko
Laura Pohjonen: Maailmat, vedos 6/20, 78 x 87 cm. 450 e. Taiteilija on syntynyt 1972 ja valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2000.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat