Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täysin allergisoimattomia hiusvärejä ei ole

Kuluttaja
 
Helsingin Sanomat
Ekokampaamoista voi ostaa myös ekologista shampoota ja hoitoainetta.
Ekokampaamoista voi ostaa myös ekologista shampoota ja hoitoainetta.

Hiusväreissä on paljon aineita, jotka voivat ärsyttää ihoa ja allergisoida. Puhutuimpia ovat parafenyleenidiamiini (ppd) ja paratolueenidiamiini (ptd). Millään hiusvärillä ei ole Suomen Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnusta.

Kun on saanut kerran allergisen reaktion hiusväristä, ppd:tä tai sen johdannaisia sisältäviä hiusvärejä ei voi enää käyttää.

Ekokampaajan sekoittamissa kasviväreissä ei ole ppd:tä tai sen johdannaisia, mutta ekokampaamojen käyttämissä muissa hiusväreissä voi olla.

Kasviväreistäkin voi tulla allergioita. Esimerkiksi indigo on herkistävä väriaine, eikä pähkinää sisältävä kasviväri sovi pähkinäallergikoille.

Monia hiusvärejä markkinoidaan luonnollisina ja turvallisina, vaikka ne sisältävät ppd:tä tai sen johdannaisia. Kampaajakaan ei aina tiedä kaikkea väreistä. Ekokampaamotutkinnossa aineisiin perehdytään tarkemmin kuin alan perustutkinnossa.

Hapetevärejä ei suositella alle 16-vuotiaille. Lähes kaikki kesto- ja kevytvärit ovat hapetevärejä, ja ne sisältävät ppd:tä tai sen johdannaisia.

Jos hiusvärissä on herkistäviä väriaineita, pakkauksessa pitää kertoa, että väriä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaalle.

"En suosittele hiusten värjäämistä alle 16-vuotiaana. Hyvä leikkaus riittää, ja väriä voi kirkastaa esimerkiksi savi- tai merilevähoidolla. Jos hiuksia värjää, kasviväri on tavallista väriä parempi vaihtoehto. Ensimmäinen väri on aina hyvä ottaa kampaajalla", sanoo ekokampaajaopettaja Mona Mether aikuiskoulutuskeskus Prakticumista.

 

Lähteet: ekokampaamot Tukkatalo (Munkkivuori), Ekohius (Kallio), Kaipaamo (Alppila), Vihreä Kampa (Töölö), Entraamo (Malmi), Fa'Milja (Hakaniemi), Huvila (Tapanila) ja Tixi (Vantaa), Fortbildningscentrum Practicumin ekokampaajaopettaja Mona Mether, Tukes, Helsingin Allergia- ja astmayhdistys.

Kuvan kasviväri on sekoitettu hennasta ja saksanpähkinästä.
Kuvan kasviväri on sekoitettu hennasta ja saksanpähkinästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat