Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuorintavoiteen mikromuovi voi päätyä lautaselle – näin vältät haitallisia kemikaaleja

Mereen päätyy vuosittain tonneittain haitallisia kemikaaleja. Neuvomme, miten kuluttaja voi välttää niistä vaarallisimpia.

Kuluttaja
 
Savanna Saarikko
Rio Gandara HS
Kipugeelin diklofenaakki häiritsee vesieliöiden kasvua. Kosmetiikan mikromuovi voi planktoneliöiden ja kalojen kautta päätyä ravintoketjussa ihmiseen asti. Ehkäisypillereiden hormoni voi aiheuttaa koiraskalojen naisistumista ja paitaprintin ftalaatti haitata ihmisen lisääntymiskykyä.
Kipugeelin diklofenaakki häiritsee vesieliöiden kasvua. Kosmetiikan mikromuovi voi planktoneliöiden ja kalojen kautta päätyä ravintoketjussa ihmiseen asti. Ehkäisypillereiden hormoni voi aiheuttaa koiraskalojen naisistumista ja paitaprintin ftalaatti haitata ihmisen lisääntymiskykyä. Kuva: Rio Gandara HS

Tietokoneet, sähkölaitteet ja autojen pehmusteet on kyllästetty bromatuilla palonestoaineilla. Ne saattavat pelastaa tulipalolta, mutta myös lisätä imusolmukesyövän riskiä tai haitata sikiön kehitystä.

T-paidassa voi olla myrkyllisiä jäämiä vaatteen värjäyksestä. Kun paitaa pestään, kemikaalit matkaavat vedenpuhdistamon kautta suoraan Itämereen, järviin tai jokiin. Vedenpuhdistamot eivät kykene poistamaan niitä kaikkia.

Fakta

Kuluttaja voi kysyä kemikaaleista valmistajalta

 Euroopan kemikaalivirasto Echa pitää listaa, johon merkitään erityistä huolta aiheuttavia aineita. Näitä aineita ei ole vielä kielletty, mutta niiden epäillään esimerkiksi aiheuttavan syöpää, vaarantavan lisääntymiskykyä tai kertyvän ympäristöön.

 Kuluttajalla on oikeus kysyttäessä saada valmistajalta tieto, sisältääkö tuote listalla olevia aineita. Vastauksen pitää saapua 45 päivän kuluessa.

 Lisätietoa: Kemikaalineuvonta.fi/fi/Saadosalue/REACH/Menettelyt/Erityista-huolta-aiheuttavat-aineet/

Kemiallisia yhdisteitä on jopa satatuhatta erilaista. Kun puhdistetaan ihoa tai syödään lääkkeitä, vesistöön kulkeutuu tuhansia kiloja haitallisia kemikaaleja, lääkeaineita ja hormoneja.

Vaarallisimmat aineet eivät hajoa vuosikymmentenkään aikana, vaan varastoituvat eliöihin tai meren pohjaan. Osa kemikaaleista ei kuitenkaan vaaranna ympäristöä tai ihmistä.

Mistä kuluttaja voi erottaa hyvän pahasta?

Ei oikein mistään, sillä valmistajan ei tarvitse kertoa, mitä kemikaaleja esimerkiksi vaatteen tekemiseen on käytetty. Kun ostaa farkut, saa kaupanpäällisiksi myös kemikaalit.

Kuluttaja voi kuitenkin vähentää omaa altistumistaan myrkyille ja samalla vähentää Itämereen ja järviin joutuvien yhdisteiden määrää.

HS listasi muutaman vaarallisen kemikaalin ja esimerkkejä tuotteista, joissa kemikaalia voi olla.

 

1 Nonyylifenoli ja ftalaatti voivat haitata lisääntymiskykyä

Mikä ja missä: Kun tekstiiliteollisuudessa pestään tai painatetaan vaatteita, tuotteisiin jää usein nonyylifenolia. Muovisissa painatuksissa pehmentimenä käytetään yleisesti ftalaatteja. Vaatteista voi löytyä myös muita kemikaaleja. Myös monet muoviesineet sisältävät ftalaatteja.

Mitä aiheuttaa: EU:n alueella nonyylifenyyli on kielletty, koska sen epäillään alentavan hedelmällisyyttä ja vaurioittavan sikiötä. Lisäksi se on erittäin myrkyllistä vesieliöille.

EU:n Reach-kemikaaliasetus ei kuitenkaan kiellä tuomasta nonyylifenolia sisältäviä tekstiilejä EU:n ulkopuolelta. Lakiin valmistellaan tiukennusta.

Sama asetus on myös tiukentamassa eri ftalaattien käyttöä. Niidenkin uskotaan haittaavan lisääntymiskykyä. Ftalaatit voivat estää miessukupuolihormonien syntyä ja niiden vaikutusta. Sekä nonyylifenolin että ftalaattien haittavaikutukset ovat pahimpia niissä maissa, joissa niitä ei ole kielletty.

Ruotsalainen Råd & Rön -kuluttajalehti kertoo tuoreessa numerossaan (9/2014) testanneessa viidentoista t-paidan ftalaattipitoisuuksia. Neljän paidan painatuksessa oli käytetty ftalaatteja ja kuuden vaihtoehtoisia pehmentimiä.

Vaihtoehto nonyylifenolille: Osta vain EU:ssa valmistettuja vaatteita, kunnes tiukempi laki astuu voimaan. Etenkin pienten vaateyrityksen tuotteita saatetaan tehdä lähellä. Jos hankit muualla kuin EU:ssa valmistetun vaatteen, pese se ennen käyttöä, ettei vaatteessa mahdollisesti olevaa nonyylifenolia pääse suoraan iholle. Aine kylläkin päätyy vesistöön.

Vaihtoehto nonyylifenolille ja ftalaateille: Osta käytettyjä tai Öko-tex-merkittyjä vaatteita. Öko-tex on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä tekstiileissä.

2 Pfas kiertää pitkään ravintoketjussa

Mikä: Pfas eli perfluoratut alkyyliyhdisteet hylkivät vettä, rasvaa ja likaa.

Missä: Paistinpannujen pinnoitteessa sekä sohvien, tekstiilien ja kenkien suoja-aineissa.

Mitä aiheuttaa: Tutkijat pitävät perfluoratuttuja alkyyliyhdisteitä kaikkein vaarallisimpina myrkkyinä ympäristölle ja ihmisille. Ne kertyvät eliöihin, eikä niitä saa millään pois ympäristöstä.

Yhdiste voi kiertää ravintoketjussa jopa 40 vuotta. Jääkarhuista on löydetty pfas-yhdisteitä, vaikkei aineita ole arktisella alueilla käytettykään.

Pfas-yhdisteet saattavat aiheuttaa oppimis- ja käyttäytymishäiriöitä sekä häiritä ihmisen kehitystä ja lisääntymiskykyä. Vedenpuhdistamot eivät pysty poistamaan näitä yhdisteitä jätevesistä, vaan ne valuvat mereen ja järviin.

Aina kun jonkin pfas-yhdisteen käyttöä rajoitetaan, teollisuus keksii uuden vaihtoehdon. Se voi olla yhtä vaarallinen kuin edeltäjänsä, mutta teollisuuskaan ei aina tiedä sitä. Purkin kyljessä oleva viittaus yksittäisiin pfas-yhdisteisiin "pfos free" tai "pfoa free" ei takaa, ettei tuote sisältäisi muita haitallisia pfas-yhdisteitä.

Vinkit: Teflonpannun pinnoite alkaa hajota 300 asteessa, joten älä ylikuumenna paistinpannua.

Älä käytä kalusteiden, vaatteiden tai kenkien pintakäsittelysuihkeita turhaan.

Puhdista sohva kostealla rätillä heti, kun siihen ilmestyy tahra. Tee ylläpitosiivous höyrypesurilla.

3 Kipulääkettä pääsee virtsan mukana mereen

Mikä: Ympäristön kannalta ei ole yhdentekevää, mitä tulehduskipulääkettä käyttää, sillä eri lääkeaineet hajoavat luonnossa eri tahtiin. Lääkejäämät kulkeutuvat vesistöihin virtsan ja ulosteen mukana.

Missä: Kipugeeleissä, kuten Diclomexissä ja Voltarenissa, oleva diklofenaakki hajoaa luonnossa erittäin huonosti. Iholle levitettävästä diklofenaakista vain kuusi prosenttia imeytyy elimistöön. Loput tarttuvat vaatteisiin ja ihoon, jolloin aine päätyy vaatteiden pesun ja suihkun yhteydessä viemäriin. Diklofenaakki kulkeutuu suoraan vedenpuhdistamon läpi mereen tai järveen.

Mitä aiheuttaa: Aine häiritsee vesieliöiden kasvua ja kertyy kalojen sappinesteeseen. Suun kautta otettavia diklofenaakkia sisältäviä lääkkeitä saa Suomessa vain reseptillä.

Vinkki: Vie kaikki vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. Älä syö kipulääkkeitä turhaan. Suomessa syödään yleisesti ibuprofeiinia, joka hajoaa hyvin. Myös parasetamoli hajoaa lähes yhtä hyvin, ja ketoprofeiini on hyvä kolmonen.

4 Kosmetiikan mikromuovi päätyy mereen

Mikä: Mikromuoviksi kutsutaan muovinhiukkasta, jonka halkaisija on alle viisi millimetriä.

Missä: Mikromuoveja päätyy vesistöihin kodeista vedenpuhdistamon kautta, sillä muovihippusia käytetään paljon kosmetiikassa ja erityisesti ihon kuorinta-aineissa.

Kosmetiikassa yksi yleinen mikromuovi on polyetyleeni, (PE). Monet isot kosmetiikkayritykset ovat luopumassa mikromuovien käytöstä parin seuraavan vuoden aikana.

Myös tekokuituvaatteiden peseminen lisää muoviroskaa merissä ja järvissä. Yhdessä pesussa fleece-paidasta voi irrota jopa 1 500 kuitua, joista osa päättyy jäteveden mukana mereen. Lisäksi muovia päätyy veteen suoraan rannoilta, kun muovipussit ja muut roskat joutuvat veteen.

Mitä seuraa: Muovi hioutuu ajan myötä yhä pienemmäksi hiutaleeksi ja edelleen mikromuoviksi.

Planktoneliöt eivät erota mikromuovia oikeasta ravinnosta, ja kun kalat syövät planktonia, mikromuovia voi kertyä ravintoketjussa ihmiseen asti. Samalla saa tiivistetyn myrkkyannoksen. Tutkijat uskovat, että mikromuovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä. Mikromuoveista on mitattu myrkkyjä jopa miljoonakertaisia määriä ympäröivään veteen verrattuna.

Vinkit: Luonnonkosmetiikassa valmistajat käyttävät muovirakeiden sijaan usein jauhettuja siemeniä tai hedelmien kiviä. Kotona voi valmistaa kuorintavoiteen sekoittamalla tahnan hunajasta ja sokerista.

Kännykkäsovellus CosmEthics kääntää kosmetiikan tuoteselosteen selkokielelle. Sen saa Android- ja iOS-puhelimiin osoitteesta: Cosmethics.com.

5 Ehkäisypillerin hormoni häiritsee kalojen lisääntymistä

Mikä ja missä: 17-alfa-etinyyliestradioli (EE2) on synteettinen hormoni, jota käytetään ehkäisypillereissä. Hormoni häiritsee ympäristöä jo hyvin pieninä pitoisuuksina.

Mitä aiheuttaa: Se voi aiheuttaa koiraskalojen piirteiden naisistumista, mikä heikentää kalojen lisääntymiskykyä.

Vaihtoehto: Etinyyliestradiolille ei ole vielä keksitty vaihtoehtoa.

Asiantuntijat: Ryhmäpäällikkö Jaakko Mannio, vanhempi suunnittelija Jukka Mehtonen ja tutkija Outi Setälä, Syke, asiantuntija Terhi Uusitalo, Joutsenmerkki, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen, Tukes, asiantuntija Niina Vieno, Envieno, asiantuntija Pia Vilenius, Finatex ry ja koordinaattori Jenny Hedman, Ruotsin ympäristönsuojeluvirasto.

OIKAISU

Jutusta saattoi saada käsityksen, että Softcaren tekstiilisuojissa olisi pfos-yhdisteitä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan heidän suoja-aineensa sisältävät fluorotelomeeria, joka biohajoaa ympäristössä. Kuvan suoja-ainepulloa oli muutettu kuvankäsittelyn avulla, mutta sen saattoi tunnistaa Softcaren suihkepulloksi. Kuva on poistettu 14.11. klo 10.56.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat