Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Commodore, lämpörullat ja mikrouuni – muistatko menneiden joulujen lahjahitit?

Lämpörullat pelastivat virkanaisen viikon 1960–70-lukujen vaihteessa. 1980-luvulla jokainen lapsi himoitsi piipittävää elektroniikkapeliä.

Kuluttaja
 

Carmen Curlers -lämpörullat.
Carmen Curlers -lämpörullat.

Lämpörullat

1960-luvun lopulta alkaen

Työssäkäyvällä virkanaisella ei enää ollut aikaa istua viikoittain kampaajalla. Onneksi kauppoihin tulivat Carmen-lämpörullat, joilla kiharat syntyivät nopeasti kotona.

"Paras keksintö sitten kamman." "Lempeä 70 asteen lämpö ei vahingoita hienoakaan hiusta", rullia mainostettiin. Keväällä 1968 lämpörullat laukun kera maksoivat 158 markkaa (nykyrahassa 237 euroa).

 

Asa-matkaväritelevisio.
Asa-matkaväritelevisio.

Väritelevisio

1970-luvulta alkaen
Mustavalkotelevisiota olivat katsoneet 1960-luvulla lähes kaikki – ainakin naapurissa. Näköradio mullisti maailman ja yhdisti kansat amerikkalaisen Payton Place -saippuasarjan ääreen.

Kilpavarustelu tuli olohuoneisiin 1970, kun koteihin alettiin hankittiin väritelevisioita.

Kodinkoneliikkeet varoivat 1970 visusti kertomasta hintoja ilmoituksissaan. Mustavalko-Saloran sai silloin omakseen 690 markalla (985 eurolla).

Vuonna 1975 väritelkkari (22 tuuman ruudulla) maksoi 3 000 markkaa (2 430 euroa). Se oli myyjän lähes kahden kuukauden ja diplomi-insinöörin kuukauden bruttopalkka.

 

Reunanen & Roviola-pöytägrilli.
Reunanen & Roviola
-pöytägrilli.

Pöytägrilli

1970-luku
Trendi, jossa jokaiselle keittiössä tehtävälle askareelle piti olla oma laitteensa, alkoi jo 1960-luvulla. Kun asumisolot väljenivät, vekottimet mahtuivat keittiön kaappeihin – jos mahtuivat.

Lämpimien voileipien ja makkarakuppien vuosikymmenellä pöytägrillistä tuli nopeasti suosittu. Sillä valmisti kuumat juustoleivät nopeammin kuin uunissa. Halvimmissa malleissa rasva kärysi alustalla ja grillivastukset polttivat leipiä hamuavien lasten käsiä.

 

Tv-peli Atari Pong.
Tv-peli Atari Pong.

Tv-peli

1975 alkaen
Televisiolle tuli pian muutakin käyttöä kuin urheilukisojen tai opettavaisen Noppa-lastenohjelman (1973–1981) katselu. Viihdettä koko perheelle tarjosi tv-peli, 1970-luvun yksinkertainen pelikonsoli.

Tunnetuin niistä oli Atarin vuonna 1975 julkaisema Pong-kolikkoautomaattivideopelin kotiversio. Tennispelissä liikuteltiin valkoisia palkkeja ja yritettiin osua palloon. Kokeiluvuoroaan odotti vähintään puoli tusinaa naapurin lasta.

 

Citizen-anadigikello vuodelta 1981.
Citizen-anadigikello vuodelta 1981.

Digirannekello

1970-luvulta alkaen
Elektroniset digitaalirannekellot olivat futuristisen ja ultramodernin avaruusajan symboleja. Niiden vallankumous alkoi vuonna 1973 James Bond -elokuvasta Live and let die, jossa Roger Mooren ranteessa hehkui ledinäyttöinen Pulsar Hamilton.

Itse asiassa digikello toi myös uuden aikayksikön, sadasosan, kansan ulottuville. Sen verran Juha Mieto hävisi Thomas Wassbergille Lake Placidin talviolympialaisissa 1980. Lapset alkoivat ottaa aikaa kaikesta mahdollisesta: juoksupyrähdyksestä, palapelin kokoamisesta ja hengityksen pidättämisestä.

Digikello myös herätti, kun kännyköitä ei vielä ollut.

Ensimmäinen anadigi, analogisen viisarikellon ja digikellon yhdistelmä, esiteltiin vuonna 1977. Suomeen anadigit saapuivat vuonna 1980.

Toki digikellostakin valmistettiin yhä hienompia versioita, esimerkiksi laskinkello (1980). Sen näppäimet olivat niin pienet, että niitä piti painella kynnenpäillä matikantunnilla.

Sony Walkman -korvalappustereot.
Sony Walkman -korvalappustereot.

Korvalappustereot

1970–90-luku
Amerikkalainen yksilöllisyyttä korostava liikkuva elämäntyyli saapui Suomeenkin 1970–80-lukujen vaihteessa.

Olkahihnalla varustettua pikkumankkaakin kätevämpää oli kuunnella musiikkia korvalappustereoilla. Niiden ikoniksi nousi Sony Walkman, jonka ensimmäinen malli lanseerattiin vuonna 1979. Musiikkia soitettiin tietysti c-kasetilta.

Nintendon Mickey & Donald -elektroniikkapeli.
Nintendon Mickey & Donald -elektroniikkapeli.

Elektroniikkapeli

1980 alkaen
Elektroniikkapelit vapauttivat pelaamisen. Ne saattoi ottaa mukaan minne tahansa ja niitä voi pelata yksin – toisin kuin tv-peliä tai lautapelejä.

Yksiruutuiset elektroniikkapelit olivat vuosien 1980-luvun alun käsikonsoleita. Nintendon Game & Watch -pelit (1981) levisivät ympäri Suomen, sillä muun muassa Rautakirjan kioskit myivät niitä 149 markalla (65 euroa). Pelejä olivat esimerkiksi Manhole, Ball ja Fire.

Kaksiruutuiset lcd-pelit (1982) olivat tietysti tuplasti hienompia ja maksoivat 199 markkaa (79 euroa). Game & Watch -sarjassa ilmestyivät muun muassa pelihiteiksi nousseet Mario Bros., Donkey Kong ja Donkey Kong II. Muut valmistajat kopioivat apinapeli Donkey Kongin ideaa ja myivät kloonejaan esimerkiksi nimillä King Kong, Crazy Kong ja Congo Bongo.

 

Kotitietokone Commodore Vic 20.
Kotitietokone Commodore Vic 20.

Kotitietokone

1980-luvulta alkaen
Ensimmäinen halpa koteihin ostettu tietokone Suomessa oli Commodore Vic-20, joka julkaistiin Euroopassa vuonna 1981.

Vuonna 1982 niitä myytiin Suomessa 2 100 markalla (838 eurolla). Paketti sisälsi näppäimistön ja kasettiaseman, joka toimi tietokoneen muistina. Näyttönä toimi televisio ja ohjelmointikielenä oli basic.

Käyttäjät antoivat koneelle pian lempinimen Vikki-vikatikki. Kasettiasema oli hidas, ja kasettia piti kelata edestakaisin, jos halusi löytää ohjelmia.

Vicin seuraajassa Commodore 64:sta (1982) sen sijaan tuli kulttikone. Commodore 64C -malli oli jo varustettu levyasemalla ja värimonitorilla.

Vedenkeitin 1990-luvun alusta.
Vedenkeitin 1990-luvun alusta.

Vedenkeitin

1980-luvulta alkaen
Vedenkeitin tuntui aluksi hömpötykseltä. Samalla vaivallahan vettä kiehautti liedellä.

Mutta vesipannun pilli jatkoi huutamistaan, jos ei sattunut olemaan hellan vieressä. Vedenkeittimessä oli sentään automaattinen sammutus.

 

Philips-mikroaaltouuni, käytössä 1987–94.
Philips-mikroaaltouuni, käytössä 1987–94.

Mikroaaltouuni

Yleistyi 1980-luvulta alkaen

Arkiaterioilla alettiin syödä eineksiä 1980-luvuilla. Helpoimmin ja nopeimmin ne lämmitti mikroaaltouunissa. Sähköäkin kului vähemmän kuin perinteisessä uunissa.

Mikrouuni kuitenkin rikkoi perheen yhteisen ateriarytmin, kun jokainen söi milloin lystäsi.

Säteilystäkin vaahdottiin, eikä mikroa siksi hankittu joka kotiin.

Vuonna 1987 mikron sai tarjouksesta jopa tonnilla (302 eurolla).

 

Nokia 2110 vuodelta 1994.
Nokia 2110 vuodelta 1994.

Taskukokoinen matkapuhelin

1990-luvulta alkaen
Mobira Cityman 900 -tiiliskivipuhelimen (1987) hankkivat vain harvat. Se maksoi 24 000 markkaa (7 250 euroa).

Kännykkä alkoi yleistyä vuoden 1994 jälkeen, kun markkinoille tuli Nokian menestysmalli 2110. Sen sai 5 250 markalla (1 213 eurolla). Tekstiviestit mullistivat puhelimenkäytön.

Ensimmäistä matkapuhelintaan kädessään pitävä tunsi itsensä tärkeäksi – ihmiseksi, jonka piti aina olla tavoitettavissa.

Toisaalta matkapuhelin suojeli yksityisyyttä. Lankapuhelimeen ryntäsi vastaamaan kuka tahansa, mutta toisen kännykkään ei ollut muilla koskemista.

Kännykkä oli myös statusesine, kuten vuonna 1996 julkistettu banaanipuhelin Nokia 8110 ja Nokia 9000 Communicator.

Nuorten suosima Nokia 5110 (1998) oli halpa kännykkä, jossa oli matopeli ja johon saattoi ladata soittoääniä. Joululahjoiksi toivottiin värikkäitä vaihtokuoria.

 

Tamagotchi vuodelta 1997.
Tamagotchi vuodelta 1997.

Virtuaalilemmikki

1997 alkaen
Japanissa kehitetty Tamagotchi oli munanmuotoinen virtuaalilemmikki, joka hurmasi etenkin tytöt. Sitä piti ruokkia, nukuttaa, leikittää ja potattaa, jotta se säilyisi hengissä. Lapsi tuli riippuvaksi Tamagochista.

Jos lapsella oli kiirettä koulussa, vanhemmat joutuivat Tamagotchin emoiksi. Jos siinä onnistui hyvin, lemmikki saattoi alkaa laulaa kesken kokouksen pikkutakin taskussa.

Virtuaalilemmikki houkutteli lapset sisälle pelaamaan, ja pihaleikkien suosio alkoi hiipua.

Jos lapsella ei ollut kavereita, Tamagotchi piti seuraa. Toisaalta se myös eristi hänet entistä enemmän muista.

Älypuhelin on nykyajan Tamagotchi. Sitäkin pitää hiplata koko ajan.

 

Juttua varten on haastateltu tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weissia Helsingin kaupunginmuseosta. Lähteinä myös: kelloseppä Rami Laitinen Suomen Kellomuseosta, Tekniikan museo ja HS:n lehti-ilmoitukset vuodesta 1968 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat