Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleinen edunvalvoja vaihtui kolmesti – harhaisen leskirouvan raha-asiat oli jätetty rempalleen

Kuluttaja
 
Rio Gandara HS
Kuva: Rio Gandara HS

Kotonaan asunut leski oli harhainen, eikä hyväksynyt ainoaa lastaan edunvalvojakseen. Käräjäoikeus määräsi yleisen edunvalvojan hoitamaan äidin asioita.

Tytär toimitti edunvalvojalle tarvittavat paperit elokuussa 2013. Lisäksi hän kertoi maksaneensa isänsä kuolinpesän nimissä olevan kotivakuutuksen vuoden loppuun asti.

Fakta

Varaudu edunvalvontaan ajoissa

1 Allekirjoita omaiselle tai muulle luotetulle yksilöityjä valtakirjoja eri tarkoituksiin ja anna hänelle käyttöoikeus tiliisi.

2 Tee kirjallinen edunvalvontavaltuutus haluamallesi henkilölle. Voit määritellä asiat, jotka valtuutus kattaa, kun et pysty enää huolehtimaan niistä itse.

Pyydä apua valtakirjan tekemisessä oikeusaputoimistosta tai asianajajalta. Valtuutus tulee voimaan vasta, kun maistraatti vahvistaa sen. Siihen tarvitaan useimmiten lääkärintodistus toimintakyvyn heikentymisestä.

3 Jos et enää selviä talousasioiden hoidosta, voit pyytää maistraattia määräämään edunvalvojaksi nimeämäsi henkilön. Liistä hakemukseen lääkärintodistus. Jos et ole tehnyt aloitetta edunvalvojasta tai et ymmärrä edunvalvonnan merkitystä, käräjäoikeus voi määrätä yleisen edunvalvojan.

Keväällä 2014 tytär huomasi sattumalta, että kotivakuutus oli rauennut maksamattomana. Laskut ja muistutukset löytyivät asunnosta. Edunvalvojakin oli vaihtunut toiseen ja kolmanteen. Lopulta tytär otti uuden vakuutuksen äitinsä nimiin.

Myöhemmin samana vuonna äiti unohti vanhan pakastimensa oven auki. Sulamisvedet pilasivat keittiön parketin.

"Jos kotivakuutusta ei olisi ollut, kuka olisi maksanut vahingon?" miettii tytär.

Tytär otti yhteyttä Helsingin Sanomiin, koska pöyristyi yleisen edunvalvojan tavasta hoitaa äitinsä raha-asioita.

Edunvalvoja kyllä maksoi joitakin laskuja, mutta ei hankkinut äidille uutta pakastinta eikä uutta sänkyä.

"Äiti oli luopunut vanhasta parisängystään juuri ennen edunvalvontaa. Hän nukkui 1950-luvun vuodesohvalla ja putoili siltä vähän väliä."

Varaa hankintoihin olisi ollut. Tytär kertoo, että äidin osakkeiden myynnistä saadut rahat makasivat vain tilillä, eikä niitä sijoitettu uudelleen.

Fakta

Näin edunvalvojan palkkio määräytyy

 Palkkio riippuu päämiehen tuloista, nettovarallisuudesta ja siitä, kuinka vaativaa omaisuuden hoito on.

 Palkkio koostuu perusmaksusta, lisämaksuista (edunvalvonnan aloitus, maistraatin lupaa edellyttävä toimi, kuten asunnon myynti ja omaisuuden hoitaminen), kulukorvauksista ja mahdollisesta erityiskorvauksesta.

 Perusmaksu on 440 e/v tai vähävaraisilla 280 e/v.

 Tuloihin lasketaan palkka-, eläke-, vuokra-, korko-, osinko- ja pääomatulot sekä sosiaalietuudet.

 Varallisuuteen ei lasketa päämiehen käyttämää asuntoa eikä sitä koskevia velkoja.

 Koko palkkio voi olla enintään 18 prosenttia päämiehen laskennallisesta vuositulosta.

 

Lähteet: Maistraatti.fi ja Valtioneuvoston asetus edunvalvojan palkkion suuruudesta (696/2012).

Äiti kuoli viime kesänä, ja edunvalvonta päättyi. Tytär, kuolinpesän ainoa osakas, haki edunvalvojalta asiakirjat, kuten äidin varallisuustiedot, suoraveloitustiedot, maksamattomat laskut ja jäljennöksen edellisvuoden veroilmoituksesta.

Tiliotteita ei annettu. Vasta, kun tytär otti yhteyttä maistraattiin, hän sai tiliotteita nähtäväkseen – tosin ei edunvalvonnan alusta asti.

Tiliotteista selvisi, että edunvalvoja ei ollut antanut tyttärelle esimerkiksi kaikkia laskuja, jotka oikeuttivat kotitalousvähennykseen. Niistä puuttui 1 700 euron hoivalasku.

"Jos kyseinen lasku olisi ollut nipussa mukana, olisin voinut itse maksaa äidin kuoleman jälkeen tulleen viimeisen laskun ja saada siitä kotitalousvähennyksen. Äidin laskujen yhteissumma on noin tuhat euroa suurempi kuin maksimisumma 5 500 euroa, joka oikeuttaa 2 400 euron kotitalousvähennykseen."

Kuolinpesä sai edunvalvojan palkkiolaskun vuodelta 2014. Erittelyä ei ollut. Puolen vuoden edunvalvonta maksoi yli kaksituhatta euroa. Erittely piti erikseen pyytää edunvalvojalta.

Tytär ei vieläkään ymmärtänyt, mistä lasku koostui. Edunvalvoja kieltäytyi kertomasta mihin laskelma perustui.

Edunvalvojan työtä valvova maistraatti ilmoitti, että laskun pitäisi olla vielä tuhat euroa suurempi ja että sitä oli jo kohtuullistettu. Perusteita ei esitetty.

Tyttären mielestä maistraatti selitti kohtuullistamisella sitä, että lasku perustui vääriin laskelmiin. Esimerkiksi myydyt arvopaperit näkyivät rahana tilillä ja omaisuutena arvopapereissa, koska omaisuuserät oli arvotettu eri ajankohdille. Äidin omaisuuteen näytti myös kuuluvan puolikas auto, vaikka sen lunastushinta oli maksettu hänelle ennen edunvalvonnan alkua.

"Kaiken tämän rahastuksen ja epämääräisyyden lisäksi sain vielä 340 euron loppulaskun maistraatin tarkastuksesta", tytär hämmästelee.

Äitinsä edunvalvonnasta tyrmistynyt tytär sanoo, että omaiselle on todella raskasta, jos mieleltään sairaan vanhuksen asioita ei hoideta huolellisesti.

"Omaisen on hyvin vaikeaa ja osittain mahdotonta paikata edunvalvonnan huonoa työtä, koska henkilö on edunvalvonnassa. Sieltä sanotaan vain, että edunvalvonta hoitaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat