Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvooko yleistä edunvalvojaa kukaan?

Kuluttaja
 
Helsingin Sanomat

"Kyllä valvoo. Oikeusaputoimisto, maistraatti, oikeusministeriö ja eduskunnan oikeusasiamies", vastaa hallitussihteeri Päivi Tiainen-Hyrkäs oikeusministeriöstä.

Hän huomauttaa, että Valtiontalouden tarkastusvirasto kävi läpi edunvalvojan palkkion perimiskäytäntöjä tilintarkastuksessaan vuonna 2012. Yksittäistapauksia valvotaan tarkastamalla edunvalvojan tekemät vuositilit ja aina silloin, kun joku tekee edunvalvonnasta kantelun tai valituksen.

Yleisessä edunvalvonnassa oli noin 36 600 henkilöä lokakuussa 2014. Heistä noin 3 400 päämiestä sai edunvalvonnan oikeusaputoimiston ostamalta yksityiseltä palveluntuottajalta eli esimerkiksi asianajotoimistolta, yritykseltä tai toiminimellä työskentelevältä yksityiseltä. Uusia ostopalvelusopimuksia ei tehty enää vuonna 2014.

Tiainen-Hyrkäs on itsekin toiminut yleisenä edunvalvojana. Nyt hän johtaa oikeusministeriön asettamaa yleisen edunvalvonnan kehittämistyöryhmää. Se perustettiin vuonna 2009, jolloin yleinen edunvalvonta siirtyi kunnilta valtiolle. Työryhmä antaa tulkinta- ja menettelytapasuosituksia edunvalvonnan yhdenmukaistamiseksi oikeusaputoimistoissa. Ne löytyvät verkkosivulta Oikeus.fi.

Suomessa on 27 oikeusaputoimistoa. Saman henkilön asioita hoitavat virkatyönä sekä nimetty yleinen edunvalvoja että edunvalvontasihteerit. Edunvalvoja voi vaihtua, jos virkamies on esimerkiksi virkavapaalla tai eroaa virastaan.

Jos edunvalvoja toimii vastoin maistraatin muistutuksia, hänet voidaan erottaa.

Virkavastuulla toimivan edunvalvojan kuuluu myös huolehtia myös siitä, että päämiehen kotivakuutus on voimassa.

"Uskallan sanoa, että esimerkkitapaus ei ole yleinen. Kun toiminta on inhimillistä, vahinkoja voi valitettavasti sattua. Vahingot tietenkin korvataan", Tiainen-Hyrkäs sanoo.

Hänen johtamansa työryhmä laatii parhaillaan oikeusaputoimistoille edunvalvonnan käsikirjaa. Samalla työryhmä päivittää edunvalvojan palkkion perimisohjeet.

Palkkio lasketaan asetuksen mukaan. Laskuri löytyy myös maistraattien verkkosivulta Maistraatti.fi > lomakkeet.

"Ikävää, että esimerkkitapauksen kaltaista on sattunut, koska edunvalvojan palkkion erittely on helposti selvitettävissä. Palkkion perusteet pitää saada", Tiainen-Hyrkäs sanoo.

Palkkioista on kanneltu – tosin hyvin harvoin – eduskunnan oikeusasiamiehellekin, mutta ilmi ei ole tullut lainvastaisuuksia. Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Mikko Sarja kuitenkin myöntää, että maallikon on pelkästä lakitekstistä vaikea selvittää, miten edunvalvojan palkkio määräytyy. Jos palkkiosta tulee riitaa, se ratkaistaan yleisessä tuomioistuimessa.

Mikko Sarja sanoo, että laki antaa paljon harkintavaltaa yksittäiselle edunvalvojalle.

Epäluuloa omaisten ja edunvalvojan välille voi syntyä siitäkin, että edunvalvojalla on salassapitovelvollisuus. Hän ei saa kertoa päämiehensä asioita ulkopuolisille ilman asianomaisen suostumusta, ei edes lähiomaisille.

Sarja sanoo, että salassapitovelvollisuudesta huolimatta edunvalvoja voi luovuttaa joitakin tietoja omaisille, jos siitä ei ole haittaa päämiehelle. Myös oikeusministeriö antoi vuonna 2011 suosituksen edunvalvonnan ja omaisten yhteistyöstä.

"On tilanteita, joissa tietojen luovuttaminen voi olla päämiehen hyödyksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat