Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvaako vakuutus, jos tuli tuhoaa rintakarvat?

HS kysyi vakuutusyhtiöiltä, mitä erikoisia asioita meillä voi vakuuttaa. Harvinaisia esineitä, tauluja ja eläimiä kyllä vakuutetaan – mutta ei vielä rintoja tai peppua.

Kuluttaja
 
Miika Holopainen HS
Kuva: Miika Holopainen HS

Rintakarvat

Olen viihdetaiteilija. Haluaisin saada korvauksen, jos rintakarvani tuhoutuisivat vaikkapa tulipalossa, eivätkä kasvaisi takaisin. Saanko vakuutettua rintakarvani, ryhmäpäällikkö Erno Mäkinen OP:n vahinkovakuutuksesta?
"Saat, mutta vakuutus on haettava ulkomailta, esimerkiksi brittiläiseltä Lloyd's-yhtiöltä.

Fakta

Tarkista ensin, turvaako kotivakuutus

 Arvoesineitä vakuutetaan tyypillisimmin varkauden ja palovahinkojen varalta.

 Esineet on hyvä luetteloida ja valokuvata. Dokumentit voi toimittaa vakuutusyhtiöön.

 Laajimmat kotivakuutukset kattavat yleensä kotona säilytettävät harvinaiset esineet.

 Vakuutussumman tulisi kuitenkin olla riittävä, jotta se myös kattaisi harvinaisuuksien arvon. Jos näin ei ole, vakuutusyhtiöltä kannattaa kysyä arvotavaravakuutusta.

Suomessa vakuutetaan koko keho joko tapaturmien tai sairauksien varalta. Vakuutuksista korvataan muun muassa vamman tai sairauden aiheuttamia hoitokuluja. Tässä tapauksessa korvauksia maksettaisiin vain palovamman perusteella – ei rintakarvojen menetyksen takia.

Vakavampien vahinkojen varalle voi ottaa invaliditeettiturvan, josta maksetaan korvausta tapaturmasta aiheutuneesta pysyvästä haitasta.

Korvausmääräksi voi valita isonkin summan, jopa 500 000 euroa. Tapaturmassa korvauksen suuruus määritellään sosiaali- ja terveysministeriön antaman haittaluokitusasetuksen perusteella."

Näyttelykoira

Näyttelykoirani sai kansainvälinen muotovalion arvon. Muuttuuko sen vakuutusarvo, tuotepäällikkö Tiina Ala-Outinen Lähi-Tapiolasta?

"Menestys nostaa koiran arvoa. Arvo muodostuu koiran perusarvosta (pentukoiralla ostohinta), koiran näyttelymenestyksestä, rodunomaisista koesuorituksista ja terveystutkimuksista.

Jos koira on menestynyt kansainvälisissä näyttelyissä, esimerkiksi maailman suurimmassa koiranäyttelyssä Cruftsissa Iso-Britanniassa, sen sekä rahallinen arvo että käyttöarvo nousevat.

Artikkeliin liittyvät

Myös hyvien metsästyskoirien arvo nousee vastaavalla tavalla. Suomen Kennelliittoon rekisteröidyn koiran vakuutusarvon voi tarkistaa Kennelliiton Omakoira-palvelusta."

Kallis taulu

Sain perinnöksi arvotaulun. Tarvitsenko sitä varten erikoisvakuutuksen, kehittämispäällikkö Timo Ekholm Lähi-Tapiolasta?
"Jos taulua säilytetään kotona, se kuuluu koti-irtaimistoon ja sisältyy kotivakuutukseen.

Jos kotivakuutuksen vakuutusmäärä ei ole riittävä tai jos esine on todella harvinainen, se voidaan vakuuttaa erikseen. Tällöin puhutaan yleensä yli 10 000–15 000 euron arvoisesta omaisuudesta.

Museoauto

Olen ostamassa museoautoa. Chevrolet Bel Air 2D Ht:n vuosimalli on 1957 ja hinta 39 000 euroa. Voinko vakuuttaa auton tästä summasta, ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Jukka Nykänen OP:n vahinkovakuutuksesta?

"Museoautoille on omat liikenne- ja kaskovakuutuksensa. Ensisijaisesti asiakas itse määrittelee auton arvon vakuuttamishetkellä, ja vakuutusyhtiö ottaa siihen kantaa tarvittaessa. Auton arvo on vakuutuksen hinnoitteluperuste ja enin mahdollinen korvausmäärä.

Ensisijaisesti korvausta saa auton käyvän arvon mukaan. Tällöin otetaan huomioon auton kunto, varusteet ja käyttöhistoria sekä vastaavien autojen markkinahintataso.

Vaikka ilmoitettu arvo olisi käypää arvoa suurempi, käypää arvoa korkeampaa korvausta ei voi saada. Sen sijaan jos käypä arvo olisi suurempi kuin ilmoitettu arvo, rajattaisiin korvaus ilmoitettuun arvoon."

Isoisoäidin pitsiliina

Haluaisin vakuuttaa isoisoäitini sata vuotta sitten nypläämän arvokkaan pitsiliinan. Onnistuuko se, omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri Ifistä?
"Kyllä onnistuu. On hyvä muistaa, että lähtökohtaisesti vakuutus kattaa todellisen taloudellisen vahingon, ei tunnearvoa. Vaikka pitsiliinoja olisi kokoelmaksi asti, niiden todellinen rahallinen arvo voi olla pieni tunnearvoon verrattuna."

Arvoviulu

Tyttäreni peri ranskalaisen arvoviulun. Hän kuljettaa sitä mukanaan konserttimatkoilla. Miten viulu kannattaisi vakuuttaa, vakuutuspäälliköt Jenni Nikkanen ja Hannu Partanen OP:n vahinkovakuutuksesta?
"Viulun voi vakuuttaa arvotavaravakuutuksella, joka on voimassa kaikkialla maailmassa. Pohjolan Omakoti-vakuutuksessa kodin ulkopuolella liikuteltavat arvoesineet ovat vakuutettuina 5 000 euroon asti ja vain Pohjoismaissa."

Sähköiset tiedostot

Minulla on historiallisesti arvokkaita valokuvia tietokoneella ja ulkoisella kovalevyllä. Voinko vakuuttaa ne, kehittämispäällikkö Timo Eholm Lähi-Tapiolasta?
"Kyllä. Lähi-Tapiolan laajimmissa kotivakuutuksissa voidaan vakuuttaa myös sähköisiä tiedostoja. Niihin saa tiedostojen palautusturvan. Jos vaikkapa tietokoneen kovalevy rikkoutuu, vakuutus kattaa tiedostojen palautuskulut.

Kilpahevonen

Aion ostaa osuuden menestyneestä ravihevosesta. Miten hevonen vakuutetaan, tuotepäällikkö Tiina Ala-Outinen Lähi-Tapiolasta?
"Vakuutusta varten vaaditaan aina eläimen terveysselvitys. Lisäksi tarvitaan hevoseläinlääkärin lausunto, kun vakuutusmäärä ylittää 8 000 euroa. Kun hevosen vakuutusmäärä on yli 15 000 euroa, vaaditaan lisäksi kopio kauppakirjasta."

 

Esimerkit ovat kuvitteellisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat