Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edunvalvoja ei ole lähihoitaja, mutta hänen on tarvittaessa järjestettävä sellainen

Kuluttaja
 
Mika Ranta HS
Valtuuttaja voi myös peruuttaa edunvalvontavaltuutuksen.
Valtuuttaja voi myös peruuttaa edunvalvontavaltuutuksen. Kuva: Mika Ranta HS

Juttu edunvalvonnasta (Kuluttaja-sivut 6. 1.) herätti paljon keskustelua. Lukijat pohtivat, mitä edunvalvojan tehtäviin oikeastaan kuuluu. Moni olettaa, että valvoja hoitaa automaattisesti kaikki päämiehen asiat.

Näin ei kuitenkaan ole.

Fakta

Määrittele tarkasti, mitä valtuutus kattaa

 Edunvalvontavaltuutuksella voit itse päättää, kuka hoitaa asioitasi, kun et siihen enää itse pysty. Nimeä myös varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu.

 Pyydä oikeusaputoimistosta tai juristilta apua määrämuotoisen asiakirjan tekemiseksi. Virheet tai puutteet voivat estää valtuutuksen vahvistamista. Malleja edunvalvontavaltakirjasta: Muistiliitto.fi.

 Määrittele tarkasti kaikki asiat, joita valtuutus kattaa. Talouden lisäksi se voi koskea myös henkilöasioita, kuten terveyden- ja sairaanhoitoa. Valtuutettu ei voi myydä kiinteistöäsi eikä lahjoittaa omaisuuttasi ilman eri määräystä.

 Valtuutus tulee voimaan vasta, kun asia tulee ajankohtaiseksi ja valtuutettu vahvistuttaa sen maistraatissa. Mukaan tarvitaan ajantasainen lääkärintodistus terveydentilasta.

"Ratkaisevaa on se, mitä käräjäoikeuden tai maistraatin päätöksessä on merkitty edunvalvojan tehtäväksi", painottaa hallitussihteeri Päivi Tiainen-Hyrkäs oikeusministeriöstä.

Edunvalvoja määrätään suurimmassa osassa tapauksista taloudellisten asioiden hoitoon. Tosin hänellä on silloinkin huolenpitovelvollisuus päämiehestään, määrää holhoustoimilaki.

Huolenpitovelvollisuus on lähinnä sitä, että edunvalvoja panee asioita vireille. Hän ei voi kuitenkaan päättää niistä. Edunvalvoja ei ole lähihoitaja, mutta hänen on tarvittaessa järjestettävä sellainen.

"Edunvalvojalla on velvollisuus ilmoittaa esimerkiksi kunnan kotipalveluun, jos päämies tarvitsee apua", sanoo holhoustoimen edunvalvontapalveluiden päällikkö Anne Oksanen Lounais-Suomen maistraatista.

Edunvalvonnassa kaikilla asioilla on taloudellisia vaikutuksia: jos päämies tarvitsee vaikka kuntoutusta, edunvalvoja joutuu miettimään, onko päämiehellä siihen varaa.

"Esimerkiksi se, missä asuu, on henkilökohtainen asia, mutta seuraukset siitä ovat taloudellisia", kertoo holhoustoimen yksikön päällikkö Kari Pöntinen Helsingin maistraatista.

Käytännössä edunvalvoja joutuu usein miettimään, missä kulkee raja taloudellisten ja muiden asioiden välillä. Valvoja voi kuitenkin päättää henkilöä koskevasta asiasta vain, jos päämies ei itse siihen kykene eikä ymmärrä asian merkitystä.

Jotta edunvalvonta toimisi kunnolla, edunvalvonnan kehittämistyöryhmä suosittelee päämiehen, edunvalvojan ja omaisten yhteistyötä.

Kun edunvalvonta alkaa, valvojan on myös mahdollisuuksien mukaan tavattava päämies henkilökohtaisesti.

On kuitenkin mahdollista, että edunvalvoja ei koskaan tapaa päämiestään henkilökohtaisesti.

Näin on esimerkiksi Helsingissä, jossa yhdellä edunvalvojalla on keskimäärin 250 päämiestä. Joukossa on kaikenikäisiä, rikkaita ja köyhiä, laitoksissa ja kotonaan asuvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat